Δημοσιογράφος: Θέλω πριν μπούμε στο αντικείμενό σας και σε άλλα θέματα, να ξεκινήσω από το βαρόμετρο του Action 24 που δείχνει μια εικόνα με πολλά θετικά στοιχεία για την κυβέρνηση, αλλά και πολλά αρνητικά. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό που σίγουρα είναι το καλό για την κυβέρνηση. Η σταθερότητα στην κυριαρχία της, αλλά θα δείξουμε αργότερα και το αρνητικό. Πάμε να δούμε την εκτίμηση ψήφου. Στην εκτίμηση ψήφου πάμε να παρακαλώ να τη δούμε, βλέπουμε κύριε Καιρίδη την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και βέβαια ένα κάδρο που έχει την αντιπολίτευση πραγματικά να ψάχνεται. Τον Σύριζα να περνά στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ στο 16, το ΚΚΕ στο 10,6 και τα λοιπά τώρα από κει και πέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η κυριαρχία θεωρείται ότι είναι μόνιμη και αν σας απασχολεί η εικόνα που υπάρχει στην αντιπολίτευση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αμφισβητηθεί είτε κάποια στιγμή; Να βρείτε δηλαδή αντίπαλο; Γιατί τώρα είναι σαφές ότι δεν έχετε έναν αντίπαλο ισχυρό.
Δημ. Καιρίδης: Καταρχάς, μακριά από μένα και μακριά από εμάς, η οποιαδήποτε αλαζονεία. Με πολύ μεγάλη ταπεινότητα, πρέπει να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις όσο και αν μας χαμογελούν. Θα σας έλεγα. Διότι στην πολιτική όλα μπορούν να ανατραπούν και πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Τώρα θα σας έλεγα για αυτή τη δημοσκόπηση, πρώτον, ότι αυτή η αποτύπωση είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια μεγάλη περιδίνηση μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου και την εκλογή Κασσελάκη και την αποχώρηση του κυρίου Τσίπρα. Και κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Κασσελάκης. Το πρόβλημα είναι το 31% που έγινε 18% επί Τσίπρα. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτά είναι δικά τους, θα τα βρουν από ένα σημείο και μετά. Το βέβαιο είναι ότι έχει μπει σε περιδίνηση η οποία αποτυπώνεται και δημοσκοπικά με αυτή την περαιτέρω ρευστοποίηση. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι ότι ζούμε κάτι το πρωτοφανές, το καινοφανές. Κάτι το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει. Ένα σύστημα δηλαδή το οποίο λίγο πολύ ήταν η διπολικό και έτσι είχαμε πορευθεί στην μεταπολίτευση, είτε ισχυρά διπολικό είτε εν πάση περιπτώσει στα χαμηλά όταν ήρθε η κρίση, φαίνεται σήμερα ότι εδώ έχουμε μια μεγάλη ανατροπή. Έχουμε το ένα κυρίαρχο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία στα Κεντροδεξιά και από κει και πέρα πολύ μικρότερα κόμματα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εναλλακτικές εξουσίας τουλάχιστον προς το παρόν, σε αυτά τα ποσοστά και μάλιστα ένα κόμμα το οποίο είναι στην αντιπολίτευση και αυτό είναι καινοφανές, να ρευστοποιείται όντας στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε αυτά που πέρασε έχοντας να διαχειριστεί μια πολύ μεγάλη κρίση και όντας στην κυβέρνηση την περίοδο 2009 – 2015 και εν τέλει αποσυντέθηκε να πούμε και ανασυντίθεται σε ένα βαθμό έκτοτε. Το να είσαι στην αντιπολίτευση και να χάνεις και διαρκώς να χάνεις χωρίς να έχεις κυβερνητική φθορά. Ενώ συνήθως στην αντιπολίτευση έχεις το χρόνο να ανασυνταχθείς και να προχωρήσεις μπροστά, είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε συνηθίσει και δείχνει ακριβώς το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει, ήταν προϊόν της κρίσης και όσο η χώρα φεύγει από την κρίση, ρευστοποιείται.
Δημοσιογράφος: Καλά, και το 17% που είχε στις εκλογές μπορεί να μην ήταν το μεγάλο ποσοστό, όμως ήταν ένα ποσοστό ενός αριστερού κόμματος. Δεν ήτανε ένα μικρό ποσοστό. Από εκεί και ύστερα προφανώς υπάρχει μια μεγάλη κρίση και αυτή καταγράφεται.
Δημ. Καιρίδης: Ναι, εγώ έχω αυτή την άποψη, ότι όσο η χώρα μπήκε σε κανονικότητα και εμβαθύνεται και ενδυναμώνεται αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το τρίτο που θα σας έλεγα είναι ότι είναι μια μεταβατική περίοδος. Άρα έχουμε να κάνουμε με κάτι αναμενόμενο, κάτι πρωτοφανές ταυτόχρονα και κάτι το οποίο είναι μεταβατικό, δηλαδή στην κεντροαριστερά στην αντιπολίτευση. Αυτό δείχνει ότι κάτι πάει να γίνει, μια ανασύνθεση σκηνικού. Θα δούμε μετά τις ευρωεκλογές.
Δημοσιογράφος: Πάντως το τρωτό σας σημείο, δεν εννοώ προσωπικά, της κυβέρνησης, είναι διαρκείας. Είναι χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών για τα δεδομένα της δυναμικής της κυβέρνησης και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε ένα ξεκάθαρο στοιχείο που θα δείξουμε αμέσως τώρα, Δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Η ακρίβεια λοιπόν, κύριε Καιρίδη, είναι στο 61,1%. Το θέμα που απασχολεί κυρίως τους πολίτες. Μετά έρχεται η οικονομία που άπτεται της ακρίβειας και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα. Είναι επίσης σημαντικό και αυτό το 28%. Είναι χαμηλό σχετικά για την κυβέρνηση που δηλώνει ικανοποίηση για το κυβερνητικό έργο και εδώ αν τα συνδέσει κανείς αυτά βλέπουμε καθαρά και νομίζω θα συμφωνήσουμε σε αυτό, ότι το τρωτό σημείο της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια. Αυτό το σημείο, το βλέπετε και τη διάρκειά του στην κυβέρνηση, τη βλέπετε για να κατανοήσετε ότι τα μέτρα είναι αποδεκτά από τον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν σας λένε οι πολίτες, ότι μας λύνετε το πρόβλημα;
Δημ. Καιρίδης: Κοιτάξτε, μας προβληματίζει πολύ. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει πολύ στην κυβέρνηση, το ζήτημα της ακρίβειας, ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών. Θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα και θα σας έλεγα ότι σε ένα βαθμό, ακυρώνει τις όποιες άλλες πολύ μεγάλες οικονομικές επιτυχίες. Τη μεγάλη πτώση της ανεργίας, τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, την πολύ καλή τουριστική σεζόν που είχαμε την επενδυτική βαθμίδα, όλα τα υπόλοιπα, διότι ο κόσμος αυτό που βλέπει είναι η τσέπη του και η ακρίβεια.
Δημοσιογράφος: Λέτε ότι το συζητάτε μέσα στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Σκρέκας χθες, για παράδειγμα, ανέφερε ότι καταργούνται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ. Οι προσφορές έχουν την αξία τους τη συγκεκριμένη στιγμή, ακριβώς επειδή σε ένα βαθμό είναι ένα μέτρο το οποίο χτυπάει την ακρίβεια. Αναγκάστηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανασκευάσει αυτά που λέει ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός. Εγώ σας ρωτάω. Υπάρχει γραμμή στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και πώς γίνεται ο αρμόδιος υπουργός να λέει ότι θα καταργηθούν οι προσφορές και την άλλη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τον διαψεύδει;
Δημ. Καιρίδης: Το πρόβλημα της ακρίβειες είναι διεθνές, είναι πανευρωπαϊκό και έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες, τους οποίους επιχειρούμε να ελέγξουμε, αλλά είναι προφανές ότι ξεφεύγουν και από ένα σημείο και μετά από τις όποιες δυνατότητες. Πρέπει να γίνουν πολλά, γίνονται πολλά. Είδατε και τα πρόστιμα που μπαίνουν στις επιχειρήσεις για αισχροκέρδεια, είδατε και αυτές τις κάρτες του μείον 5% που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και το καλάθι της νοικοκυράς που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και μια σειρά από άλλα πράγματα και βεβαίως την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με τις αυξήσεις τις οποίες θα έχουμε από 1η Ιανουαρίου. Και στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά. Και βεβαίως τις φοροελαφρύνσεις και όλα τα υπόλοιπα. Αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Επιτρέψτε μου εδώ ωστόσο, να μιλήσω και για τα υπόλοιπα και να πω ότι έχουμε υποχωρήσει στις ανησυχίες των πολιτών σε άλλα θέματα και αν μου επιτρέπεται να αναφερθώ στο δικό μου.
Να σας πω λοιπόν ότι το μεταναστευτικό δεν παρουσιάζεται σε αυτή τη δημοσκόπης ως πρόβλημα που να απασχολεί μέσα στα πρώτα εν πάση περιπτώσει προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτό επιτρέψτε μου να πω είναι μια μικρή επιτυχία μας. Διότι πριν από ένα μήνα ήταν τρίτο. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική μας αποδίδει και ότι οι όποιες ανησυχίες των πολιτών καθησυχάζονται. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτείτε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και ανατινάζει πολιτικά συστήματα στην Ευρώπη. Δείτε τι έγινε στη Γερμανία πρόσφατα και οι Δημοσκόποι. Φυσικά και στις εκλογές των Λέντερ, των κρατιδίων, και στην αλλαγή στάσης του Σολτς και βεβαίως στην Ιταλία, στη Βρετανία με την Μπρέιβερμαν και ούτω καθεξής. Το γεγονός λοιπόν ότι η χώρα μας, επιτρέψτε μου να το πω ένεκα και αρμοδιότητας, η οποία έχει την πιο ευάλωτη γεωγραφικά θέση από οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με το μακρύ χερσαίο σύνορο με την Τουρκία και το ακόμα μακρύτερο θαλάσσιο μέτωπο με την Τουρκία σε μια περιοχή με τόσες κρίσεις, βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, τι έγινε στο Σαχέλ, τι έγινε και γίνεται στην Ουκρανία και ούτω καθεξής. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε ροές, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και σήμερα οι έλληνες πολίτες να αισθάνονται αυτή την ασφάλεια και να ανησυχούν 9,1% επιτρέψτε μου να το θεωρήσω μια μικρή επιτυχία που να προστίθεται στις υπόλοιπες μικρές επιτυχίες για να έχουμε τη μεγάλη επιτυχία που χρειαζόμαστε.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Βλέπουμε στη δημοσκόπηση ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της. Είναι 38,5%,βλέπουμε τον Πρωθυπουργό να διατηρεί τη δημοφιλία του. Είναι καταλληλότερος, πάνω από 35%, όμως η κυβέρνηση δεν πάει καλά. Έχει πάρα πολύ χαμηλή αξιολόγηση που σημαίνει ότι ο κόσμος όλα αυτά τα φαινόμενα πολυγλωσσίας και δυσλειτουργίας που ξεκίνησαν την επομένη των εκλογών, τα αξιολογεί και τα αξιολογεί αρνητικά. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει; Διότι εδώ δεν είναι η ακρίβεια μόνο εδώ είναι πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, Πώς αξιολογεί ο κόσμος την κυβέρνηση. Έχουν φύγει οι Υπουργοί, έχουν υπάρξει γκάφες Υπουργών, πολυφωνίες Υπουργών, δηλώσεις Υπουργών που μαζεύτηκαν την επομένη. Όλα αυτά αξιολογούν οι πολίτες και δίνουν στην κυβέρνηση πολύ χαμηλή αξιολόγηση.
Δημοσιογράφος 2: Για να είμαι σαφής στο ερώτημα του Δημήτρη, εννοώ στα στοιχεία, αυτό που σας ρωτάω Δημήτρης, αθροίζει, αρκετή ικανοποίηση, 23,2% και πολύ, 28%. Όλο το υπόλοιπο, το 40,2% για παράδειγμα, λέει καθόλου ικανοποιημένο και το 29,8%, λέει, λίγο.
Δημ. Καιρίδης: Εντάξει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και κάποιες οι οποίες έχουν να κάνουν και με την έλλειψη αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Το γεγονός δηλαδή, δημιουργεί μια δυσκολία πολλές φορές και το βλέπετε αυτό και στις συζητήσεις.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, να σας το πω πιο προσωπικά η ιστορία με τη δική σας δήλωση που την πήρατε πίσω, δεν την πήρατε, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγινε όλη αυτή η ιστορία για τους μετανάστες. Αν ήταν ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την κάνατε;.
Δημ. Καιρίδης: Σε ποια δήλωση αναφέρεστε;
Δημοσιογράφος: Με το αν θα έρθουν μετανάστες να νομιμοποιηθούν εδώ ως εργάτες γης και όλο αυτό που είχε γίνει ολόκληρη ιστορία.
Δημ. Καιρίδης: Κάνετε λάθος, γιατί δεν υπήρξε τέτοια δήλωση.
Δημοσιογράφος: Ε, πως, κάνατε μία δήλωση.
Δημ. Καιρίδης: Υπήρχε ένα δημοσίευμα στους Financial Times.
Δημοσιογράφος: Αυτό, ένα δημοσίευμα, που σας το χρεώνουν.
Δημ. Καιρίδης: Εγώ δεν μίλησα ποτέ στους Financial Times για να είμαστε ακριβείς.
Δημοσιογράφος: Όλη αυτή η εικόνα και από άλλους Υπουργούς, αν δηλαδή ο ο Κασσελάκης είχε 35%, οι Υπουργοί θα έκαναν πιο σοβαρές δηλώσεις;
Δημ. Καιρίδης: Πάντως είδατε ότι ως προς το μεταναστευτικό έχουμε τη μικρή επιτυχία που είπα.
Δημοσιογράφος: Πάντως είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα κάνει ο ίδιος αντιπολίτευση.
Δημ. Καιρίδης: Ακούστε, υπάρχουν οι αρρυθμίες και πάντοτε η δεύτερη τετραετία έχει αυτά τα ζητήματα.
Δημοσιογράφος: Όχι στο πρώτο τρίμηνο.
Δημ. Καιρίδης: Επιτρέψτε μου, και στο πρώτο τρίμηνο, γιατί;
Δημοσιογράφος: Στο πρώτο τρίτη δεν είναι κανονικό, μια κυβέρνηση που βγήκε με 40%…
Δημ. Καιρίδης: Υπήρχε ένα δύσκολο καλοκαίρι, υπήρξαν μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν. Αυτό είναι το κυριότερο, υπάρχει μια γενικευμένη δυσφορία και ανησυχία του κόσμου με το επιβαρυμένο και διεθνές περιβάλλον. Είχαμε, αν θέλετε και το όποιο στραβοπάτημα στο δεύτερο γύρο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, εν τη σοφία του θα σας έλεγα δίνει μεν την κυριαρχία από τη μια, από την άλλη κρατάει και το λουρί σφιχτό για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα και αυτό είναι δείγμα υγείας, ιδίως ενόσω δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Και επαναλαμβάνω, χρειάζεται μεγάλη ταπεινότητα και καμία αλαζονεία. Αυτό είναι νομίζω ο κόσμος το οποίο φοβάται.
Δημοσιογράφος: Κάποια ερωτήματα σχετικά καθαρά με το αντικείμενό σας. Ήρθατε από τη Ρόδο κ. Υπουργέ, είχαμε εικόνες εκεί στη Ρόδο με μετανάστες, οι οποίοι είχαν μείνει για αρκετό καιρό μέσα στην πόλη και στο Δημαρχείο και δημιουργήθηκε μια συνθήκη αφόρητη και για τους μετανάστες και για τους κατοίκους. Βλέπουμε ότι τον Οκτώβριο έχουμε μείωση όμως των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αυτό τι σημαίνει ότι δεν θα ξαναδούμε εικόνες όπως αυτή της Ρόδου;
Δημ. Καιρίδης: Καταρχάς δεν έχουμε αυτές τις εικόνες πια στη Ρόδο. Το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί. Ήμουν εκεί έκανα την επιτόπια αυτοψία, μεταφέρθηκαν σε δομές. Η Ρόδος δεν έχει δομή, πράγματι και αυτό δυσκολεύει τη διαχείριση των όποιων, περιορισμένων εμείς θέλουμε πάντα να έχουμε ή και καθόλου ακόμα καλύτερα, ροών. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα τώρα τις τελευταίες εβδομάδες, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το οποίο αντιμετωπίστηκε και δεν υπάρχει πια σήμερα. Δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί δεν είμαι μάντης.
Δημοσιογράφος: Το λέω γιατί έχετε κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία. Εκεί θέλω να το πάω, να μου πείτε αν αυτή η μείωση των ροών και η γενικότερη εικόνα, οφείλεται στο ότι αυτή η συμφωνία έχει βγει ή δεν είστε πεπεισμένος ότι θα βγει.
Δημ. Καιρίδης: Έχουμε μεγάλη μείωση των ροών, η οποία οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που κάνει το Λιμενικό και η Αστυνομία, αλλά δεν θα σας το κρύψω και το έχω πει και το έχω ξαναπεί. Οφείλεται και στη συνεννόηση, την καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία που έχουμε με την Τουρκία εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και πράγματι, στον μεν Έβρο έχουμε σχεδόν μηδενισμό, πρακτικά μηδενισμό των ροών. Στο Βόρειο Αιγαίο, πολύ μεγάλη πτώση εκεί που είχαμε κατ εξοχήν το πρόβλημα στη Λέσβο και στη Σάμο, έχουμε μια μετατόπιση των ροών προς τα νότια, στη Νότια Δωδεκάνησο, καθώς οι διακινητές επιχειρούν να βρουν διαύλους για να περάσουνε τους παράτυπους μετανάστες, αλλά και εκεί το πρόβλημα πλέον βρίσκεται σε ύφεση και βαίνει προς πλήρη έλεγχο. Αύριο έχουμε μια τριμερή συνάντηση Ελλάδας Τουρκίας Βουλγαρίας επί τουρκικού εδάφους στις 40 εκκλησιές στην Ανατολική Θράκη, στα πλαίσια των τακτικών πλέον επαφών που έχουμε εγκαινιάσει και όπου ελέγχουμε την τουρκική συμπεριφορά. Έχουμε τα στοιχεία, πόσες βάρκες φύγαν, πόσες πήραν πίσω οι Τούρκοι, πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν στα δικά μας μηνύματα, της ελληνικής ακτοφυλακής, όταν βλέπουμε ότι έρχονται και τα λοιπά και τολμώ να σας πω ότι η συμπεριφορά είναι θετική. Και αυτό είναι καλό αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι η χώρα, διότι υπάρχουν διάφοροι καλοθελητές και διάφοροι δυσαρεστούνται με τα στοιχεία, διότι υπάρχουν αυτοί που θα θέλανε οι ροές να μην περιοριστούν, να υπάρχει πρόβλημα, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία θα πάρουν τον οποιοδήποτε και θα τον πάνε στην πλατεία Βικτωρίας…
Δημοσιογράφος: Σε πολιτικούς αντιπάλους σας αναφέρεστε;
Δ. Καιρίδης: Σε ακτιβιστές και σε πολιτικούς αντιπάλους προφανώς και αναφέρομαι συγκεκριμένα αν θέλετε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, υπάρχει μεγάλη σπέκουλα για το ζήτημα αυτό. Και στην ακροδεξιά από την άλλη μεριά. Μην είμαστε αφελείς.
Δημοσιογράφος: Ταυτίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά;
Δημ. Καιρίδης: Όχι, σε καμία περίπτωση κυρία Καλογεροπούλου. Λέω όμως ότι για τη μεν ακροδεξιά είναι ένα προσφιλές ζήτημα αυτό, νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσετε σε αυτό, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η προσπάθεια μερίδας εν πάση περιπτώσει, ή φίλα προσκείμενων, ή συνοδοιπόρων, αν θέλετε, γιατί είχαμε αυτό το επεισόδιο πριν από ένα μήνα, όπου πήραν 40 πρόσφυγες από την Λέσβο, τους πήγαν στην πλατεία Βικτωρίας, βάλανε χαρτόκουτα και τα λοιπά για να δείξουν εικόνες ότι στο κέντρο της Αθήνας ξαναστήνονται τσαντίρια.
Δημοσιογράφος: Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δημ. Καιρίδης: Το έκαναν φίλα προσκείμενες. Δεν ξέρω, δεν θα κάνω τώρα έρευνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε άμεσα ανακοίνωση. Για να είμαι ακριβής, ο σύριζα έβγαλε ανακοίνωση. Εγώ θέλω να σας πω λοιπόν ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι όχι μόνο για την Ελλάδα. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κάνουν σπέκουλα χωρίς να υποτιμώ το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλη μείωση. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσει το χάος της περιόδου 2015 – 2019 και τη μεγάλη κρίση του 2015. Η χώρα έχει άλλη πολιτική, έχει υποδομές που δεν της είχε τότε, έχει η ευρωπαϊκή πολιτική που δεν υπήρχε τότε και όλα αυτά πρέπει να κάνουν τον Έλληνα να αισθάνεται ασφάλεια. Τώρα, ότι το διεθνές περιβάλλον είναι επιβαρυμένο και ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση είναι το αυτονόητο.
Δημοσιογράφος: Ο Ερντογάν έχει αναβαθμίσει το ταξίδι του, από τη Θεσσαλονίκη θα έρθει στην Αθήνα και το ερώτημά μου είναι αν αυτή η συμφωνία που ετοιμάζεται με την άλλη πλευρά θα είναι και αυτή αναβαθμισμένη ή θα περιλαμβάνει μόνο αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Δηλαδή το θέμα των μεταναστών και το θέμα της βίζας των Τούρκων των 3 ημερών στα ελληνικά νησιά.
Δημ. Καιρίδης: Ναι, κοιτάξτε, κατ’ αρχάς οι συμφωνίες θα είναι σε πολλά μέτωπα. Το ζήτημα της ανταλλαγής αξιωματικών Λιμενικού και Αστυνομίας, της διαρκούς συνεννόησης και συνεργασίας, της διευκόλυνσης της βίζας, είναι μεγάλα ζητήματα. Άλλωστε για αυτό και δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία και πιστεύουμε ότι με αυτή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα το πρόβλημα. Δεν βασιζόμαστε σε αυτήν. Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε αιθεροβάμονες. Εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, να ολοκληρώσουμε το φράχτη στον Έβρο, να πάρουμε τα νέα πλοία του Λιμενικού, να έχουμε τις κάμερες τις θερμικές για να μπορούμε να ανιχνεύουμε κινήσεις και ούτω καθεξής, αλλά με τη συνεργασία μπορούμε. Αυτή την στιγμή ο Αλί Γερλίκαγια ο διάδοχος του Σοϊλού. Η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και στάση διότι η δική μας πολιτική δεν της άφησε περιθώρια. Η αποφασιστικότητα στον Έβρο το 2020 και η αποτυχία της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, έχει πείσει την Τουρκία ότι εκείνη η πολιτική η αρνητική δεν βγάζει πουθενά και έχει έρθει σήμερα εδώ. Δεν σημαίνει ότι θα είμαστε πάντα εδώ και από ένα σημείο και μετά υπάρχουν εξελίξεις στις οποίες και η Τουρκία δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει. Όταν έχουμε αυτή τη ροή στα Τουρκο-ιρανικά σύνορα, γιατί εμείς παρακολουθούμε το πρόβλημα συνολικά και ξέρετε ότι από εκεί περνάνε Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αφγανοί και όταν έχουμε αυτό που γίνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, δεν μπορεί παρά να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Άλλωστε γι αυτό ο Πρωθυπουργός ζητάει έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Ολοκλήρωση του συμφώνου μετανάστευσης, ολοκλήρωση του μηχανισμού χρήσης με τον Σολτς και με τους υπόλοιπους.