Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή ”Κοινωνία Ώρα Mega” του Mega | 13.06.24

YouTube video

Ο Δ.Καιρίδης στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA με τον Ι.Χασαπόπουλο και την Α.Βούλγαρη

00:00:01 Ανθή Βούλγαρη
Στην Λήμνο, καλημέρα τι ωραίο τραγούδι, ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν εδώ είμαστε, επιστρέψαμε με τους πολιτικούς μας, είχαμε μείνει για όσους δεν τους είδατε, εδώ είναι ο κύριος, Καιρίδης, ο κύριος Ξανθόπουλος από το Σύριζα και κυρίως Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε μείνει στον κύριο Καιρίδη που λέει και ο κύριος Ξανθόπουλος ότι δεν τον στριμώχνουμε, δεν του ρίχνουμε την μπάλα, μας κατηγορεί.

00:00:22 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η δικιά μου η άποψη είναι ότι όταν κάποιος τον σκάβει τον λάκκο, πρέπει να τον αφήσεις να το ολοκληρώσει όλο το έργο και νομίζω ότι αυτό που βγήκε και από την προηγούμενη συζήτηση., είναι το πρόβλημα που έχει η χώρα στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το είχαμε επισημάνει και πριν το 2023, την περίοδο 2019-2023. Νομίζω επιτείνεται τώρα, το αποτέλεσμα προφανώς χτυπάει καμπανάκια για όλους.  Δεν εξαιρώ την κυβέρνηση, σε εμάς δίνει μια μεγάλη ευκαιρία ανασύνταξης και επιτάχυνσης. Έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια, αλλά και στην αντιπολίτευση, παρά τις χαρές και τα αισιόδοξα που ακούσατε, υπάρχουν τα μεγάλα ζητήματα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι περισσότερη πολιτικότητα, περισσότερα επιχειρήματα, λιγότερο lifestyle λιγότερες προσωπικές φιλοδοξίες και επίδειξη θα σας έλεγα.

00:01:11 Ανθή Βούλγαρη
Αυτό αφορά και τη Νέα Δημοκρατία για τις προσωπικές φιλοδοξίες;

00:01:15 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε τέτοια.

00:01:16 Ανθή Βούλγαρη
Έχετε καλάμια όμως  στη Ν.Δ.

00:01:19 Δημήτρης Καιρίδης
Θα έρθω και στα καλάμια αν θέλετε για τα οποία, τα έθεσε στο δημόσιο διάλογο η κυρία Μπακογιάννη.

00:01:25 Ανθή Βούλγαρη
Και ο πρωθυπουργός το έθεσε, με άλλο τρόπο.

00:01:27 Δημήτρης Καιρίδης
Με άλλο τρόπο στα καλάμια ως καλάμια. Αλλά προφανώς, υπάρχουν αυτές, στην αντιπολίτευση και το είδατε ήδη τώρα εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα. Από εκεί και πέρα και σε εμάς, βεβαίως όλα αξιολογούνται, το είπε και ο πρωθυπουργός και η αποτελεσματικότητα και η συμπεριφορά και χρειάζεται μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη, το υπογραμμίζω, ταπεινότητα.

00:01:50 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι τεράστια η ευθύνη μιας κυβερνητικής θέσης, η υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που σε εμπιστεύονται, να προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και στη σημερινή δε, εποχή, ακόμα λιγότερο θα σας έλεγα, με αυτό τον κύκλο τον ειδησεογραφικό 24 ωρών, 7 μέρες την εβδομάδα, το Ίντερνετ και τα λοιπά για οποιαδήποτε.

00:02:09 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Εσείς, με την ταπεινότητα που σας διακρίνει, έχετε δει αλαζονικές συμπεριφορές σε συναδέλφους σας;

00:02:16 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση διότι είναι και συνάδελφοι. Αλλά από την προσωπική μου εμπειρία και νομίζω σε αυτό όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι των υπουργών, είναι μια πάρα πολύ συνθλιπτική θα σας έλεγα, βαριά ευθύνη, που δεν έχει κανένα περιθώριο ούτε για, πώς να το πούμε ανέσεις, μεγαλεία, πολυτέλειες. Αυτά που καμιά φορά, δημοσιογράφοι και στα μέσα ενημέρωσης περνάνε.

00:02:43 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Επειδή τα υπουργεία συνεργάζονται μεταξύ τους, υπάρχουν υποθέσεις χωρίς να μας πείτε ποιός, το καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο για σας. Υπάρχουν υποθέσεις, τις οποίες χειρίζεστε εσείς στο υπουργείο σας για το μεταναστευτικό, τα οποία λιμνάζουν εξαιτίας κάποιας υπογραφής που δεν μπαίνει σε άλλο υπουργείο;

00:03:02 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή και προσπαθούμε πάντοτε να είναι πάρα πολύ καλή και η πόρτα του γραφείου να είναι πάντα ανοιχτή και στους βουλευτές θα σας έλεγα όλων των κομμάτων και στη φωνή της κοινωνίας όπως πρέπει. Τώρα το γεγονός ότι πάντοτε υπάρχουν παράπονα, να σας πω από τότε που φτιάχτηκε ο κόσμος και αυτό είναι ένα δεδομένο φυσικά και δεν είναι και τώρα η εξαίρεση, υπάρχουνε.

00:03:31 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Αυτό θέλω να πω, αν σας φωνάξει κάποιος και σας πει, ρε παιδί μου, τι παράπονα έχεις με έναν ξέρω εγώ τέτοιο, ποιο είναι το πρόβλημά σου;

00:03:35 Δημήτρης Καιρίδης
Το βασικό πρόβλημα είναι.

00:03:36 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Ο τάδε ρε φίλε, δεν βάζει μια υπογραφή, έχουνε περάσει 3 μήνες και δεν βάζει μια υπογραφή, αυτό λέω.

00:03:39 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό είναι παθογένεια, ότι όλα φτάνουν στον υπουργό. Υπάρχει συνολικά πρόβλημα δημόσιας διοίκησης, δεν υπάρχει καμία φωλιά και ενώ έχουν γίνει μεγάλα βήματα με την ψηφιοποίηση, δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει και δεν πρέπει να μηδενίζουμε. Αν δεν θέλουμε να δούμε τέτοια φαινόμενα αποχής και πώς να το πούμε ενίσχυσης των άκρων, πρέπει να είμαστε σωστοί στην κριτική μας και στα θετικά και στα αρνητικά, να μην μηδενίζουμε λοιπόν. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

00:04:06 Ανθή Βούλγαρη
Η κυρία Μπακογιάννη είπε, πριν ότι πρέπει να σπάσουμε αυγά και αυτό το περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

00:04:11 Δημήτρης Καιρίδης
Αναφέρθηκε μάλιστα και στα συγκεκριμένα τα δικά μας, με τις διμερείς εργασιακές συμφωνίες που έχουμε με τρίτες χώρες για να καλύψουμε κενά στην αγορά εργασίας και τα προβλήματα που έχουμε στην εφαρμογή τους, στα οποία τα ζώ και εγώ πάρα πολύ έντονα λόγω της υποστελέχωσης. Κοιτάξτε, οι Αιγύπτιοι ξεκίνησε η πλατφόρμα, ηλεκτρονική, υποβάλλονται τα αιτήματα από τους εργοδότες και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του Προξενείου στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να τρέξει γρήγορα αυτή η συμφωνία. Έχουμε ήδη 2400 ονόματα από την αιγυπτιακή πλευρά, ελεγμένα τα οποία θέλουμε να έρθουν εδώ.

00:04:43 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Θα έρθουν σεζόν, ή θα περάσει η σεζόν και θα έρθουν;

00:04:45 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτοί έρχονται, η σεζόν,  αν εννοείτε στον τουρισμό, γιατί τα αγροτικά έχουν σεζόν και το φθινόπωρο.

00:04:53 Ανθή Βούλγαρη
Α και για τα αγροτικά είναι οι Αιγύπτιοι που θα έρθουν και για τα αγροτικά.

00:04:56 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτοί έρχονται ως εργάτες γης, έρχονται ως εργάτες γης, για να καλύψουν πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουμε στην αγροτική οικονομία, με μια χώρα με την οποία έχουμε μια στρατηγική σχέση.

00:05:05 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε μακρά παράδοση με τους αλιεργάτες.

00:05:09 Ανθή Βούλγαρη
Απλά μου κάνει εντύπωση, επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που είναι εργάτες γης και δυσκολεύονται να πάρουν κάποια χαρτιά, δηλαδή είναι αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας και έχω πολλά παραδείγματα. Μού κάνει εντύπωση, πως φέρνουμε από την Αίγυπτο, ας πούμε τώρα, ενώ υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα άνθρωποι που δεν έχουν πάρει τα χαρτιά τους.

00:05:27 Δημήτρης Καιρίδης
Μια στιγμή ότι ο διοικητικός μηχανισμός χρειάζεται ενίσχυση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και για αυτό γίνονται μια σειρά από πράγματα, όπως η ψηφιοποίηση, όπως τα νέα κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων. 2 εγκαινιάσαμε, τα οποία τρέχουν με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αν θέλετε να σας κάνω και την ανακοίνωση, θα έχουν απορροφηθεί όλα τα εκκρεμή ραντεβού.

00:05:46 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 150.000 εκκρεμή ραντεβού για λήψη βιομετρικών, για ανανεώσεις των αδειών διαμονής που λέτε. Και μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη σε αυτή τη συνεργασία που έχουμε με την Cosmote, θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα και θα απορροφήσουμε όλο το bag-lock.

00:06:01 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Το υπουργείο σας το κάνει αυτό;

00:06:02 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτό το κάνει το Υπουργείο. Είναι με χρηματοδότηση ευρωπαϊκή και έχουμε 2 ήδη κέντρα στην Αθήνα, θα ανοίξει και ένα τρίτο για την Ανατολική Αττική και ένα τέταρτο στη Θεσσαλονίκη μέσα στο καλοκαίρι.

00:06:17 Ανθή Βούλγαρη
Είναι μεγάλο θέμα αυτό.

00:06:19 Δημήτρης Καιρίδης
Γίνονται αυτή την στιγμή, ακούστε 750 ραντεβού στο ένα κέντρο και 500 στο άλλο κάθε μέρα. Κάθε μέρα δηλαδή, έχουμε 1250 ραντεβού, τα οποία απορροφούν με πάρα πολύ γρήγορο τρόπο.

00:06:30 Ανθή Βούλγαρη
Μέχρι το τέλος του 2025 είπατε; μέχρι το τέλος του 2025.

00:06:33 Δημήτρης Καιρίδης
Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν απορροφηθεί όλα τα εκκρεμή ραντεβού, αλλά χρειάζονται και άλλα να γίνουν. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε κάνει αυτή τη ρύθμιση, αν θυμάστε πριν τα Χριστούγεννα, για ανθρώπους που μένουν πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και βρέθηκαν κάποια στιγμή χωρίς χαρτιά, γιατί δεν ανανέωσαν, για τον Α, Β λόγο και η ρύθμιση αυτή η γνωστή τροπολογία, πριν τα Χριστούγεννα ναι,ναι, τρέχει πολύ καλά. Ήδη έχουν υποβληθεί 21.000 αιτήσεις.

00:07:00 Δημήτρης Καιρίδης
Να σας δώσω και τα στοιχεία θέλετε.

00:07:01 Δημήτρης Καιρίδης
Και έχουν εκδοθεί 12.000 προσωρινές άδειες εργασίες, προκειμένου να καλύψουμε και αυτό. Διότι εμείς θέλουμε το νόμιμο, θέλουμε την εργασία την καθαρή και όχι τη μαύρη με φόρους και εισφορές, με ταυτοποίηση και καταγραφή, να ξέρουμε ποιος είναι εδώ και νομίζω ότι συνολικά σε αυτό είμαστε πολύ καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και το λέω αυτό γιατί έχει ανοίξει η κουβέντα για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Στην Ελλάδα όλοι καταγράφονται,  όλοι… εν πάση περιπτώσει, η συντριπτική πλειοψηφία καταγράφονται και ταυτοποιούνται και δεν έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Προφανώς, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στη συνεχή, να πούμε επίβλεψη και προστασία των συνόρων. Στην επόμενη Ευρωβουλή, αν θέλετε, ένα από τα κέρδη αυτών των ευρωεκλογών, είναι και το γεγονός ότι έρχεται σιγά σιγά στις δικές μας πάγιες ελληνικές θέσεις, αυτές που έχουμε μετά το 2019, πολύ περισσότερο το σύνολο θα σας έλεγα πια της Ευρώπης.

00:08:06 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Να πω κάτι, επειδή εγώ είμαι βουλευτής Δράμας, είμαστε ομοχώριοι με τον κύριο Καιρίδη.

00:08:10 Δημήτρης Καιρίδης
Πατριώτες, ο πατέρας μου από τη Δράμα, έτσι.

00:08:14 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Εμείς ας πούμε.

00:08:15 Ανθή Βούλγαρη
Και από την Καβάλα νομίζω.

00:08:16 Δημήτρης Καιρίδης
Από την Καβάλα η μητέρα και εγώ γεννήθηκα..

00:08:19 Ανθή Βούλγαρη
Ήσασταν  με την κυρία Κεχαγιά, νομίζω μαζί στο πάνελ, που λέγατε για την Καβάλα.

00:08:21 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, ναι, εν πάση περιπτώσει Μακεδονία.

00:08:23 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Ας πούμε εμείς, έχουμε στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, έχουμε ανάγκη εργατών γης, έρχονται από τη Βουλγαρία, που είναι στα όρια και με τα πόδια που λέει ο λόγος, αλλά έχουμε ζητήματα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εάν οι άνθρωποι αυτοί, το λέω κύριε Υπουργέ να το δείτε, δεν χρειάζεται ναι, ναι φέρουμε μόνο, από την Αίγυπτο. Έχουμε και στις όμορες χώρες.

00:08:40 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς.

00:08:40 Ανθή Βούλγαρη
Βουλγαρία.

00:08:41 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Όμορες χώρες, οι  οποίοι όμως, πρέπει να γίνει μια διακρατική συμφωνία, ακόμη καλύτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε, δουλεύοντας εδώ, είτε με εργόσημο, είτε με κανονικό ασφάλιστρο, να μπορούν να θεμελιώνουν το επίδομα ανεργίας για παράδειγμα. Υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις, που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να διευκολυνθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός.

00:09:01 Δημήτρης Καιρίδης
Απλώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρειάζεται διμερή συμφωνία, δεν χρειάζεται διευκόλυνση.

00:09:06 Ανθή Βούλγαρη
Απλά υπάρχουν κάποια ζητήματα, λέει ο κύριος Ξανθόπουλος.

00:09:08 Δημήτρης Καιρίδης
Προσδοκούμε σύντομα να μπουν και στο Σένγκεν, γιατί δεν είναι στο Σένγκεν με χερσαία σύνορα, παρά μόνο αεροπορικά και θαλάσσια, ώστε να ανοίξει και τελείως εκεί.

00:09:20 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Εκεί πιο εύκολα πηγαίνει ο Βούλγαρος, να δουλέψει στη Βόρειο Ελλάδα.

00:09:23 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Έρχεται και ξαναγυρίζει κύριε Χασαπόπουλε. Δηλαδή έρχεται το πρωί, δουλεύει, μαζεύει τις πατάτες και ξαναγυρίζει και για τον εργοδότη του είναι καλό γιατί, δεν τον έχει, πατάτες Νευροκοπίου, φασόλια Νευροκοπίου.

00:09:37 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι πιο νότια, λίγο πιο ζεστά.

00:09:38 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Έχει έχει και στις υπώρειες εκεί

00:09:41 Θανάσης Γλαβίνας
Είναι και το κόστος ζωής εντελώς διαφορετικό.

00:09:43 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Και το κόστος ζωής, δηλαδή είναι εξαιρετικά πρακτικό, οι άνθρωποι αυτοί να θεμελιώνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία θα αναγνωρίζονται στην πατρίδα τους.

00:09:50 Ανθή Βούλγαρη
Είναι μεγάλο πρόβλημα για την περιφέρεια οι εργάτες.

00:09:52 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Πολύ σημαντικό.

00:09:53 Ανθή Βούλγαρη
Μεγάλο ζήτημα.

00:09:55 Δημήτρης Καιρίδης
Και στην γεωργία, και στον τουρισμό, στα νησιά.

00:09:58 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Δηλαδή το 2025 θα είμαστε καλύτερα, κύριε Καιρίδη;

00:09:59 Δημήτρης Καιρίδης
Χτίζεται ο μηχανισμός και θα είμαστε πολύ καλύτερα. Κοιτάξτε η χώρα ξεκίνησε από το πουθενά, δεν είχε μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης. Τα χρόνια πριν την κρίση είχαμε τους αλβανικής καταγωγής μετανάστες στην πατρίδα μας, περίπου τα 3/4 ήταν από την Αλβανία. Πολλοί από τους οποίους έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και επί κορονοϊού, πήγαν στην Ιταλία, πήγαν στην Ευρώπη, πήγαν πίσω στην ίδια την Αλβανία, η οποία στο μεταξύ αναπτύχθηκε και δεν είναι εκεί που ήτανε πριν.

00:10:27 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Ή έγιναν επιχειρηματίες.

00:10:29 Δημήτρης Καιρίδης
Ή έγιναν επιχειρηματίες, πάντως ο πληθυσμός τους μειώθηκε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα χρόνια της κρίσης φεύγανε και μετανάστες και πάρα πολλοί Έλληνες βεβαίως και μετά το 2021 – 2022 που σταμάτησε και ο κορωνοϊός, έχουμε αυτή την πολύ μεγάλη ανάγκη. Είναι καλό το πρόβλημα, με την έννοια ότι έχει να κάνει με τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, με τη ζήτηση. Όμως χρειάζεται λύση.

00:10:48 Ανθή Βούλγαρη
Φαίνεται ότι εσείς στο υπουργείο σας, έχετε κάνει δουλεια! Πιστευετε θα μείνετε; Θα αλλάξετε υπουργείο; Κοιτάζετε και κάποια άλλη θέση προς την Ευρώπη;

00:10:58 Δημήτρης Καιρίδης
Έχει γίνει πράγματι, καλά κάνετε, τώρα πραγματικά αυτό είναι μια πάσα, που δεν μπορώ να την αφήσω αναξιοποίητη. Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση που λέμε, από τις δύσκολες, τα δυσκολάκια. Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να το πω, ότι έχει γίνει και από τον προκάτοχο και όλο αυτό το διάστημα σπουδαία δουλειά, η οποία αποτυπώνεται και στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε την Ευρώπη. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα θεωρήσεων Τούρκων επισκεπτών στα νησιά. Άλλωστε στα νησιά είδατε ότι τα πήγαμε καλά και στο Βόρειο Αιγαίο που εγώ ήμουν επικεφαλής.

00:11:25 Ανθή Βούλγαρη
Άρα παραμένετε στο υπουργείο σας;

00:11:26 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτά είναι όλα θέματα του πρωθυπουργού.

00:11:30 Ανθή Βούλγαρη
Εσείς θα θέλατε να παραμείνετε; θέλετε να συνεχίσετε;

00:11:31 Δημήτρης Καιρίδης
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ. Εγώ είμαι στρατιώτης της παράταξης, και όπου ζητήσει ο πρωθυπουργός.

00:11:36 Ανθή Βούλγαρη
Καλά αυτό το στρατιώτης το λέμε και εμείς. Εσείς θέλετε να μείνετε;

00:11:51 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, όχι σας το λέω. Προφανώς, γίνεται μια δουλειά, την οποία μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, τα αποτελέσματα που φέρουμε και στο μέτωπο της πάταξης της παράνομης που είμαστε πολύ αποφασιστικοί, αλλά και στο μέτωπο της νόμιμης λελογισμένης μετανάστευσης που χρειάζεται. Και ευρύτερα θα σας έλεγα, επειδή είμαι και έτσι πολύ πολιτικό ον. Και επειδή είναι ένα φλέγον θέμα αυτό για την Ευρώπη, είναι μια γραμμή αυτή απέναντι στα άκρα, στις αφέλειες της μιας πλευράς που δεν πίστευε στα σύνορα, αλλά και στις ξενοφοβίες και στις υστερίες και στις κραυγές μιας άλλης πλευράς. Να πούμε ότι, η Ευρώπη χρειάζεται μια λελογισμένη μετανάστευση, με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες της οικονομίας μας και με απόλυτη ασφάλεια για την κοινωνία και αυτό κάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες. Ήταν προχθές ο αρμόδιος από τις Φιλιππίνες.

00:12:27 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Για να δούμε, το αποτέλεσμα θα δείξει. Ας ελπίσουμε ότι και ο πρωθυπουργός θα έχει την ίδια άποψη, ευχαριστούμε πολύ.

00:12:33 Δημήτρης Καιρίδης
Ο πρωθυπουργός έχει πολύ καλή κρίση!

00:12:35 Θεόφιλος Ξανθόπουλος
Κακώς επαναφέρετε πάλι το θέμα των συνόρων. Σύνορα πάντα είχε η χώρα, όλες οι κυβερνήσεις φυλάσσουν τα σύνορα. Έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. Κακώς το επαναφέρετε κύριε Καιρίδη.

00:12:45 Δημήτρης Καιρίδης
Εννοώ στο ζήτημα το μεταναστευτικό, όπου είχαμε μια χαλαρότητα κύριε Ξανθόπουλε, ας συμφωνήσουμε στη χαλαρότητα.

00:12:51 Θανάσης Γλαβίνας
Μισό λεπτό μόνο κύριε Καιρίδη, έχει τη σημασία του. Πώς προσλαμβάνονται; Πως έρχονται οι Αιγύπτιοι εργάτες; Για παράδειγμα, έχει σημασία. Νομίζω γίνεται, η άντληση των πληροφοριών, γίνεται μια πλατφόρμα που δίνει το αιγυπτιακό κράτος. Είναι κάπως σαν ραντεβού στα τυφλά.

00:13:03 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι, όχι δεν είναι καθόλου στα τυφλά και καλά κάνετε και το λέτε για να το απαντήσω. Η διμερής συμφωνία που υπέγραψε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τότε ως ΑΝΥΠΕΞ το 2022, προβλέπει το αιγυπτιακό κράτος να συμβάλει στο ξεκαθάρισμα, να μην είναι σκέτο οι εργοδότες, δηλαδή η Ελλάδα. Ώστε να έχουμε μια λίστα, την οποία στην συνέχεια ελέγχεται διεξοδικά από τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

00:13:26 Ανθή Βούλγαρη
Λοιπόν , ωραία κύριε Γλαβίνα μια κουβέντα για το ΠΑΣΟΚ τελευταία.

00:13:30 Δημήτρης Καιρίδης
Με τις απαιτήσεις των εργοδοτών.

00:13:31 Ανθή Βούλγαρη
Ευχαριστούμε πολύ.