Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ANT1 | 11.08.2023

YouTube video

Δημ: Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Καλά είστε;

Δ.Κ: Καλησπέρα σας. Καλά, εσείς; Πολύ όμορφη όντως η Σαμοθράκη που παρουσιάσατε πριν λίγο.

Δημ: Eσείς, βέβαια, επιστρέψατε από άλλη μεριά του Αιγαίου, από το Βόρειο Αιγαίο.

Δ.Κ: Ναι, από τα δυο εμβληματικά νησιά, τη Χίο και τη Λέσβο. Η Λέσβος που έχει δεχτεί τη περισσότερη πίεση του τεράστιου προβλήματος που λέγεται παράτυπη μετανάστευση και που μαστίζει όλη τη Νότια Ευρώπη. Τα γραφεία είναι καλά, έχουμε πάρα πολλή δουλειά ξέρετε, αλλά πρέπει να έχουμε και εικόνα και επί του πεδίου. Και θεώρησα ότι πρέπει πριν τον Δεκαπενταύγουστο να επισκεφθώ τις δομές μας εκεί, να συνομιλήσω με τους ανθρώπους του Υπουργείου, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δημ: Τώρα ο κόσμος πηγαίνει για διακοπές εκεί, εσείς πήγατε για το Μεταναστευτικό βέβαια, αλλά τα νησιά πρέπει να είναι γεμάτα λογικά.

Δ.Κ: Είναι γεμάτα για τα δεδομένα τους, αλλά να πούμε ότι οι δυνατότητες αυτών ειδικά των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου είναι τεράστιες ακόμα, δεν έχουν καμία σχέση με τις Κυκλάδες, το Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα.

Δημ: Γιατί πήγατε εκεί; Έχουμε αυξημένη ροή; Τι γίνεται;

Δ.Κ: Έχουμε αυξημένη πίεση. Η πολιτική παραμένει η ίδια. Το Λιμενικό συνεχίζει να κάνει αποτροπές, πολλές αποτροπές κάθε μέρα. Αλλά όταν έχουμε ηθελημένα ναυάγια από τους θρασύτατους λαθροδιακινητές εγκληματίες, το Λιμενικό οφείλει να κάνει το καθήκον του, να διασώζει και να απαντά με αυτόν τον τρόπο, θα σας έλεγα, σε όλη αυτή την προπαγάνδα που έγινε μετά την τραγωδία της Πύλου. Διότι αποδεικνύεται ποιος πραγματικά πνίγει -είναι οι εγκληματίες διακινητές- και ποιος πραγματικά σώζει, που είναι οι ελληνικές λιμενικές αρχές. Πάνω από μισό εκατομμύριο διασώσεις έχει κάνει το ελληνικό Λιμενικό από το 2012. Είναι κάτι που δεν έχει ακουστεί. 

Δημ: Βλέπουμε, πάντως, κ. Υπουργέ, ότι υπάρχει γενικότερα μια κινητικότητα στα σύνορα της χώρας. Και στον Έβρο, δηλαδή, το ίδιο συμβαίνει. Έχουμε, δηλαδή, καθημερινά, αφίξεις μεταναστών ή μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

Δ.Κ: Εκεί έχουμε το θράσος ιδίως των διακινητών με τα τροχαία ατυχήματα και είχαμε και ένα χθες διεμβολισμό αστυνομικού. Διότι και εκεί πάλι, οι αστυνομικές μας δυνάμεις, οι συνοριοφύλακες καταδιώκουν. Είναι η πίεση η οποία ασκούμε για να συλλαμβάνουμε και έχουμε συλλάβει πάρα πολλούς διακινητές. Η μεγάλη πίεση είναι στη Λέσβο. Το αναφέρω απλώς για τα στοιχεία.

Δημ: Είναι κινήσεις μόνον των λαθροδιακινητών ή μήπως είναι και δάκτυλος Ερντογάν;

Δ.Κ: Κοιτάξτε, είναι παρά πολλά πράγματα μαζί. Ο Ερντογάν ελέγχεται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ελέγχεται πρώτον διότι έχει καταστήσει την Τουρκία διεθνή κόμβο παράτυπης μετανάστευσης. Όλοι αυτοί από την υποσαχάρια Αφρική και από άλλες προβληματικές περιοχές του πλανήτη, κατατρεγμένοι περισσότερο ή λιγότερο – αυτό είναι μια άλλη συζήτηση-, παίρνουν το αεροπλάνο και με ή χωρίς βίζα έρχονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια μεταφέρονται οδικώς στα παράλια ή στον Έβρο και στη συνέχεια επιχειρούν να περάσουν παρατύπως. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Το άλλο είναι η Τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.

Δημ: Αφού τους συνοδεύει μέχρι τα δικά μας χωρικά ύδατα, τι να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Πόσες φορές τα έχουμε δει αυτά…

Δ.Κ: Κάποιες φορές τους στέλνει πίσω. Είναι λίγο πιο μεικτή η εικόνα. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος και να τα λέω όλα. Το τρίτο, ωστόσο, που πλήρως δεν κάνει η Τουρκία και εκεί ελέγχεται απολύτως -είναι ένα θέμα το οποίο έχω θέσει και εγώ στους Ευρωπαίους και την κα. Γιόχανσον, την αρμόδια Επίτροπο- έχει σταματήσει τις επιστροφές, να παίρνει πίσω δηλαδή κόσμο, όπως έχει δεσμευθεί από την περίφημη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, την κοινή δήλωση του 2016 και τη Συμφωνία του 2017.

Αυτά σταμάτησαν τον Φεβρουάριο του 2020 με πρόσχημα τον κορονοϊό. Έχουν περάσει τώρα τρία χρόνια, ο κορονοϊός δεν υπάρχει πια, οφείλει η Τουρκία να επανενεργοποιήσει αυτή τη συμφωνία και στη συνέχεια βεβαίως κι εμείς είμαστε εδώ ως Ελλάδα να βοηθήσουμε την Τουρκία διότι κι αυτή έχει τεράστιο πρόβλημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ξέρετε η τουρκική κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον των ξένων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ήταν αλλιώς τα πράγματα στην Τουρκία το 2016, το 2017 και το 2018 και είναι αλλιώς σήμερα το 2023. Ο Ερντογάν έχει μπροστά του δημοτικές εκλογές. Επιχειρεί να διώξει τους Σύριους από την Κωνσταντινούπολη. Είναι περίπου 1 εκ. οι Σύριοι πρόσφυγες στην Κωνσταντινούπολη. Ενόψει των κρίσιμων εκλογών, θέλει να κερδίσει τον Ιμάμογλου, καταλαβαίνετε τώρα.

Δημ: Το θέμα είναι, όμως, προς τα πού θα κινηθούν αυτοί οι Σύριοι;

Δ.Κ: Kαι αυτό είναι το ερώτημα.

Δημ: Γιατί αν θέλουν να έρθουν στην χώρα μας… Εγώ δεν λέω ότι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά από εδώ περνούν.

Δ.Κ: Ναι, προφανώς. Γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και ενίσχυση των δυνάμεων μας. Εμείς δεν είμαστε το Λιμενικό και η Αστυνομία. Το Υπουργείο Μετανάστευσης ασχολείται με τις ροές, αφού έρθουν στην Ελλάδα. Για να μην έρθουν στην Ελλάδα είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προφανώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όμως ενισχύουμε με ευρωπαϊκά κονδύλια που περνάνε μέσα από το Υπουργείο μας τις δυνάμεις αυτές, να αγοράσουμε καινούργια σκάφη, θερμικές κάμερες, drones, o φράχτης, μια σειρά από πράγματα που έγιναν, γίνονται και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Το Λιμενικό ξέρετε…

Δημ: Έγινε καλή δουλειά πάντως. Έχουμε κάνει και ρεπορτάζ. Έκανε όντως πολύ καλή δουλειά.

Δ.Κ: Καταπληκτική δουλειά. Εμένα μου έρχονται κάθε πρωί στο κινητό οι αποτροπές. Όμως να πούμε ότι το Λιμενικό έχει τεντωθεί. Γιατί είναι η ακμή της τουριστικής περιόδου που πρέπει να είναι σε όλα τα μέτωπα, ένα το κρατούμενο. Είχαμε τις πυρκαγιές που συνέβαλλε καθοριστικά στις διασώσεις, με εκκενώσεις θαλάσσης, τα είδατε στη Ρόδο, δυο τα κρατούμενα. Έχουμε το ζήτημα τώρα στο Ιόνιο, το οποίο μέχρι χτες δεν το είχαμε. Διότι είχαμε το δυστύχημα, την τραγωδία στην Πύλο και έχουμε αυτές τις ροές είτε από την Ανατολική Λιβύη, είτε…

Δημ: Γενικότερα στην Μεσόγειο πάντως υπάρχει πρόβλημα με ροές μεταναστών.

Δημ: Υπάρχουν δυτικά ΜΜΕ και ορισμένες φωνές και ΜΚΟ που έχουν υιοθετήσει έναν επιθετικό, καυστικό θα έλεγα, λόγο απέναντι στην Ελλάδα. Και την

Δ.Κ: Μηδενιστικό, απολύτως εχθρικό λόγο.

Δημ: Και απέναντι στην Ισπανία και στην Ιταλία βέβαια. Και λένε ότι εσείς οι νότιες χώρες δεν δείχνεται τη δέουσα ευαισθησία στη θάλασσα, στη Μεσόγειο, χάνονται άνθρωποι κάθε μέρα, πνίγονται. Η αλήθεια είναι ότι πνίγονται. Χθες διάβασα 4 σώθηκαν, 41 πνίγηκαν στην Ιταλία, στη Λαμπεντούζα.

Δ.Κ: Ακούστε, πνίγονται από τους διακινητές. Πνίγονται γιατί μπαίνουν σε μια αξιόπλοα, αναξιόπιστα εντελώς σκάφη, όπως αυτό που βυθίστηκε ανοικτά της Πύλου και από τη στιγμή που επιβιβάζονται θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Δημ: Υπάρχει η σκέψη να αλλάξει η πρακτική, η τακτική, η μεθοδολογία μας, κάτι;

Δ.Κ: Ακούστε, εγώ ακούω την κριτική. Είμαι άνθρωπος ανοικτός, φιλελεύθερος, μετριοπαθής. Και για να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Στους NewYorkTimes είμαι συνδρομητής από την παιδική ηλικία. Δεν περίμενα να ανακαλύψω αυτή την πολύ έγκριτη, φιλελεύθερη αμερικανική εφημερίδα στα 53 μου.Άλλο είναι η κριτική που γίνεται για το συνολικό σύστημα και άλλο είναι η προπαγάνδα και η εχθροπάθεια σε βάρος της χώρας μας με πολιτική στόχευση από ένα κομμάτι του πολιτικού φάσματος.Δεν είναι μόνον οι δημοσιογράφοι, αφήστε τους δημοσιογράφους, εδώ μιλάμε για βουλευτές, ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές, μιλάμε ακόμα και για Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές που θεωρούν ότι οποιαδήποτε προστασία των συνόρων αντίκειται, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει Fronxtex, δεν πρέπει να έχει φύλαξη, πρέπει να αφήσει τον οποιονδήποτε να έρχεται και επί της ουσίας -αυτά μπορεί να σας ακούγονται λίγο ακραία, αλλά λέγονται στο ευρωκοινοβούλιο-…

Δημ: Ναι, αλλά δεν τους δέχονται κ. Υπουργέ, αυτό είναι το θέμα. Ναι, μεν λένε να έρχονται, δεν τους δέχονται όμως.

Δ.Κ: Δεν τους δέχονται. Από τον καναπέ αυτά.

Δημ: Ναι, μπράβο. Εγώ νομίζω ότι μας έχουν αφήσει λίγο μόνους από την Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ας μπουν στην κουβέντα και οι συνάδελφοι, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Χρήστος Μυτιληνιός.

Δ.Κ: Και ναι και όχι. Η Ευρώπη έχει δώσει δισεκατομμύρια, 2 δισ. επί ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως που πήγαν. Και σήμερα βοηθάει. Προφανώς έχει ελλείματα, αντιφάσεις και υποκρισίες, τα έχει όλα αυτά. Αλλά εμείς θέλουμε την Ευρώπη, εμείς δεν θέλουμε ούτε την κατάργηση της Ευρώπης όπως θέλουν κάποιοι ακραίοι στα δεξιά, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι που έχουν διώξει την Frontex από τις χώρες τους, αλλά ούτε και την διάλυση της Frontex όπως θέλουν κάποιοι ακραίοι στα αριστερά, διότι θεωρούν ότι η φύλαξη παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέλουν στην ουσία να βάλουν φέριμποτ από το Τομπρούκ ή από το Αϊβαλί ή από την Αλικαρνασσό προς την Κω ή τη Μυτιλήνη και από το Τομπρούκ στη Σικελία, στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο. Λοιπόν, εμείς πρέπει να ισορροπήσουμε. Και δουλειά της ΝΔ είναι ως κατεξοχήν εκπροσώπου του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου και ως το μεγαλύτερο κόμμα στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είναι να απομονώσουμε τους ακραίους, να δίνουμε λύσεις ουσιαστικές, να μην επιτρέψουμε τη μπαχαλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής την οποία μπορεί να φέρει το μεταναστευτικό -είδατε τι έγινε στη Γαλλία-. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε μια Γαλλία μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν, όπου τα άκρα αλληλοτροφοδοτούνται, οι μεν με τα κροκοδείλια δάκρυα και αυτές τις ατεκμηρίωτες επικρίσεις που είδαμε μετά το ναυάγιο, όπου βγήκαν μέχρι και Έλληνες ευρωβουλευτές και βουλευτές ότι το Ελληνικό Λιμενικό δολοφόνησε, ότι το Ελληνικό Λιμενικό έπνιξε. Αυτά είναι απαράδεκτα και εντελώς ψευδή.

Δημ: Καλά κι εκεί βέβαια υπήρξαν αστοχίες.

Δ.Κ: Μιλάω για Έλληνες. Αστοχίες να τις δούμε.

Δημ: Όταν παρακολουθείς αυτό το πλοίο επί 12 ώρες και ξαφνικά φτάσαμε στο σημείο να χαθούν 500 ανθρώπινες ζωές, διότι ό,τι κι αν είναι, είναι άνθρωποι. Είναι ανθρώπινες ψυχές.

Δ.Κ: Καταρχάς δεν ξέρουμε πόσοι χάθηκαν είναι η αλήθεια, γιατί έχει ακουστεί ένα τερατώδες νούμερο κι αυτό ελέγχεται. Αλλά προφανώς υπήρξε μια τεράστια τραγωδία, η οποία μας πλήγωσε όλους, έγινε επί υπηρεσιακής, είδατε ότι η χώρα αμέσως κήρυξε εθνικό πένθος. Υπήρξαν κάποιοι στα άκρα οι οποίοι μέμφθηκαν τον κ. Σαρμά γιατί κήρυξε το εθνικό πένθος και υπήρξαν κάποιοι άλλοι που….

Δημ: Μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα ξαναγίνει; Αυτό είναι το ερώτημα.

Δ.Κ: Όχι απολύτως δεν μπορώ να δεσμευθώ.

Δημ: Γιατί εμείς δεν θέλουμε να ξαναγίνει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι άλλοι 300, 200, 100…

Δ.Κ: Μα, κανείς δεν το θέλει. Και καθημερινά το Ελληνικό Λιμενικό διασώζει από ναυάγια που προκαλούν οι διακινητές που σκίζουν τις βάρκες, πετούν τις μηχανές, τα έχετε δει τα βίντεο, είναι καθημερινό το φαινόμενο.

Δημ: Εχθές πάλι είχαμε μια διάσωση με μια φουσκωτή βάρκα.

Δ.Κ: Ακούστε, εγώ δεν χαρίζω τον ανθρωπισμό σε κανέναν. Και κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος από εμένα, από εμάς, από εσάς από τον οποιονδήποτε. Αυτή η διελκυστίνδα των επαγγελματιών ευαίσθητων, όπως και των επαγγελματιών κραυγάζοντων από την άλλη πλευρά, πρέπει εδώ να σταματήσει. Και να μιλήσουμε με στοιχεία. Κανείς δεν θέλει προφανώς τα ναυάγια. Και εμείς και οι Ιταλοί κάνουμε ότι μπορούμε, όμως στο βαθμό που τα σκάφη αυτά φεύγουν από τη λιβυκή ακτή, τα οποία είναι έτοιμα να βυθιστούν έτσι κι αλλιώς, είναι υπερπλήρη, σαν κοπάδια στοιβαγμένοι οι άνθρωποι εκεί υπό άθλιες συνθήκες επιτρέπεται να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και να ανοιχτούν στα διεθνή ύδατα, τα επικίνδυνα, όπου ένας αέρας 8 μποφόρ αμέσως θέτει σε κίνδυνο. Όσο η Ευρώπη δεν επιχειρεί στα ανοικτά της λιβυκής ακτής, εκεί που είναι το πρόβλημα, εντός λιβυκών χωρικών υδάτων να μην επιτρέπει αυτή την έξοδο, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές. Και γι’ αυτό είχαμε το ναυάγιο προχθές στη Σικελία.

Δημ: Ναι ακριβώς. Νίκο, μια ερώτηση προς τον υπουργό.

Ν.Ξ: Κοιτάξτε τώρα ο κ. Καιρίδης ξέρει και από διεθνείς σχέσεις. Νομίζω είναι η ειδικότητα του η ακαδημαϊκή. Το ναυάγιο της Πύλου έγινε στα διεθνή ύδατα μεν, αλλά μέσα στην εθνική ζώνη ευθύνης της Ελλάδος. Την ευθύνη διάσωσης την έχει η Ελλάδα και η ζώνη διάσωσης είναι δικαίωμα εθνικό και καθήκον επίσης. Εκεί, λοιπόν, η Ελλάδα πήρε μηδέν. Δεν πέρασε τις εξετάσεις. Δεν υπερασπίστηκε τον χώρο διάσωσης τον οποίο είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί και δεν έσωσε 700, 600, 500, 400 ( ; ) ζωές. Και τα διεθνή μέσα, η Washington Post ή η WallStreet Journal ή οι NewYorkTimes ή το BBC ή ο γερμανικός Τύπος όταν στηλιτεύουν την υπόθεση αυτή, τη μαζική αυτή τραγωδία, δεν έχουν κανένα μικροκομματικό κίνητρο. Νομίζω ότι εμφορούνται από κάποιες αρχές Διεθνούς Δικαίου και ενός ανθρωπισμού καλώς εννοούμενου. Δεν κάνουν καμιά πλειοδοσία. Και αυτά η παρούσα κυβέρνηση, γιατί ο κ. Καιρίδης είπε ότι τότε ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση.      

Δημ: Το κάνει ως τοποθέτηση ο Νίκος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ερώτημα, κ. Καιρίδη.

Ν.Ξ: Μα φυσικά. Αυτό είναι, ας το δεχτούμε. Ένα οργανωμένο κράτος οφείλει να παρεμβαίνει. Έχουμε τώρα μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Θα προχωρήσει τις έρευνες; Θα δούμε κάτι ή θα είναι πάλι η συνηθισμένη ΕΔΕ από την οποία δεν θα βγει τίποτε; Λέγαμε πριν για το έγκλημα στη Φιλαδέλφεια…

Δημ: Να απαντήσει Νίκο, ο κ. Καιρίδης. Ελάτε κ. Υπουργέ.

Δ.Κ: Καταρχάς δεν μιλάμε για ΕΔΕ κ. Ξυδάκη, επιτρέψτε μου. Έχουμε δικαστική έρευνα σε ανώτατο επίπεδο κατ’ εντολή του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν είναι πια, του κ. Ντογιάκου. Άλλαξε η ηγεσία της Δικαιοσύνης όπως ξέρετε μετά την 1η Ιουλίου. Και βεβαίως υπάρχει και σχετική δικαστική διερεύνηση ως προς το Λιμενικό από το Ναυτοδικείο. Αυτά θα τρέξουν και τρέχουν ήδη, συγκεντρώνονται τα στοιχεία και είναι κάτι που εμείς ως Κράτος Δικαίου οφείλουμε και πάντοτε πρέπει να κάνουμε. Και να ακούμε την κριτική. Και προφανώς θα γίνονται και λάθη. Και προφανώς ήταν μια ημιεπιτυχημένη, θα σας έλεγα, επιχείρηση γιατί εντέλει το Ελληνικό Λιμενικό, όχι οι NewYorkTimes, ούτε η WallStreet Journal διέσωσαν τους 104 που διασώθηκαν. Μακάρι να μπορούσαμε να τους είχαμε διασώσει όλους. Πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι δομικό. Άπαξ και φεύγουν αυτά τα σκάφη δεν μπορείς να επιτηρήσεις όλη τη Μεσόγειο και δεν μπορείς να προστρέξεις. Να θυμίσω ότι το Ελληνικό Λιμενικό έπρεπε να φύγει από την Κρήτη. Οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες στο Ανατολικό Αιγαίο. Είναι γνωστό αυτό. Στο Ιόνιο χάρις στην Ιταλία που δεν έχουμε -δόξα τον Θεό- την ίδια σχέση που έχουμε με την Τουρκία, είναι σχετικά πιο ασθενής. Έπρεπε, λοιπόν, να φύγει από την Κρήτη, να διασχίσει περίπου 300 μίλια, να φτάσει εκεί.

Δημ: Άρα λέτε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Δ.Κ: Δεν χάθηκε κανένας πολύτιμος χρόνος. Διότι το σκάφος ήταν εκεί την ώρα του ναυαγίου. Αλλά προφανώς σε αυτές τις στιγμές, όπως το παθαίνουν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, συμβαίνει αυτό δυστυχώς. Πάρα πολύ κακό, να διερευνήσουμε τα όποια λάθη, αν έγιναν. Αλλά είναι άλλο αυτό κι άλλο το εξοργιστικό, με συγχωρείτε που επιμένω σ’ αυτό κ. Ξυδάκη, διότι με εξοργίζει πραγματικά κι εμένα προσωπικά και νομίζω και το σύνολο του ελληνικού λαού να μιλάμε για Λιμενικό που δολοφονεί και που πνίγει. Δεν είναι το Λιμενικό μας. Και σας δίνω το νούμερο που δεν γράφτηκε στους New York Times, άλλη μια παράλειψη: μισό εκατομμύριο διασώσεις έγιναν στη θάλασσα από το 2012 και την περίοδο 2015-2019, προφανώς και μετά το 2019. Και σήμερα καθημερινά το Ελληνικό Λιμενικό, άνδρες και γυναίκες, με χρήματα του ελληνικού λαού, διότι όλα αυτά ξέρετε έχουν και κόστος, με το υστέρημά μας προβαίνει σε διασώσεις.

Δημ: Χρήστο, μια σύντομη ερώτηση κι εσύ προς τον υπουργό με μια σύντομη απάντηση και θέλουμε και ένα σχόλιο για το μεγάλο θέμα των ημερών με τον θάνατο του 29χρονου. Κύριε Μυτιληνιέ.

Χρ. Μυτ.: Εγώ κ. Υπουργέ θέλω να σταθώ στο θέμα των διακινητών καθώς έχουμε 58 συλλήψεις τις τελευταίες 10 μέρες στη Θράκη και έχουμε και μια νέα συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας για ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό το χτύπημα, έτσι τουλάχιστον φαίνεται σε αυτή τη συμφωνία, απέναντι σε αυτό το κύκλωμα των διακινητών. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, η ελληνική πλευρά έχει πει ότι επιθυμεί -επιτρέψτε μου τη χρήση της φράσης- να «τσακίσει» τους διακινητές, από ’κει και πέρα η ΕΕ έχει στρέψει πράγματι το ενδιαφέρον της σε αυτό τον τομέα.

Δ.Κ: Προσπαθούμε να το στρέψει. Τα δίκτυα είναι μεγάλα με τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Μιλάμε για business δισεκατομμυρίων.  Δεν μιλάμε για κάτι απλό, με διασυνδέσεις μεταξύ λιβυκής ακτής, της τουρκικής ακτής, γνωρίζουν τα πάντα, δορυφορικές συνδέσεις και γιαλαντζί ακτιβιστές. Ακτιβιστές που παριστάνουν τις ΜΚΟ και τους ανθρωπιστές, που υπάρχουν οι καλές ΜΚΟ, οι άνθρωποι που προσφέρουν, υπάρχουν και οι πράκτορες.  Μην είμαστε αφελείς. Εδώ είναι άλλο πράγμα ο ανθρωπισμός και άλλο πράγμα η αφέλεια. Λοιπόν εμείς  κάνουμε μια πολύ συστηματική δουλειά. Και θέλουμε και η δικαιοσύνη γιατί αυτά όλα έρχονται στοιχειοθετούνται δικογραφίες οι εισαγγελείς, είναι ένα ολόκληρο σύστημα. Το οποίο πρέπει να λειτουργήσει πάρα πολύ γρήγορα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον Έβρο, γίνεται η δουλειά στη Λέσβο. Είχαμε την εξάρθρωση συγκεκριμένων κυκλωμάτων ‘’ακτιβιστών’’ μέσα σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγούμαι και λαθροδιακινητών εγκληματιών, είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός. Αυτοί μας τεστάρουν. Δοκιμάζουν που στην Ευρώπη; Η Ισπανία; Η Μάλτα; Η Ιταλία; Η Κύπρος; Με την πράσινη γραμμή που έχει συγκεκριμένα ζητήματα εκεί και δεν μπορεί να ελέγξει καλύτερα; Το βέβαιο είναι ότι είναι ένας διαρκής αγώνας ένα, το βέβαιον είναι ότι η χώρα μας έχει σύστημα που δεν είχε πριν το 2019, για την πρώτη υποδοχή ταυτοποίησης και επεξεργασία των αιτήσεων και γρήγορη εκκαθάριση ώστε να αποσυμφορίζονται τα νησιά να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε, θυμάστε τώρα το αίσχος που ζήσαμε στη Μόρια. Δικιά μας δουλειά είναι ποτέ ξανά από κει και πέρα με την Ευρώπη έχουμε πάρα πολλή συζήτηση να κάνουμε, εάν θέλετε μας έδωσε και ένα πάτημα η Ευρώπη, λόγω της Πύλου και της σφοδρής κριτικής που ασκήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο από διάφορους οι οποίοι θέλησαν να την εκμεταλλευθούν και να την αξιοποιήσουν πολιτικά. Εντάξει; Μας δίνει το πάτημα τώρα να επιστρέψουμε εμείς τη συζήτηση και να τους πούμε για ελάτε τώρα εδώ που κουνάτε το δάχτυλο με ευκολία, αυτή ήταν η συζήτηση που είχαμε με τη Γιόχανσον την προηγούμενη εβδομάδα και θα έχουμε και την επόμενη. Για ελάτε τώρα εδώ γιατί μην κουνάτε μόνο το δάχτυλο από τον καναπέ και ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα.

Δημ: Το θέμα είναι Ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.

Δ.Κ: Είναι απολύτως ευρωπαϊκό

Δημ: Κύριε υπουργέ θέλουμε και ένα σχόλιο λίγο για την υπόθεση με τον 29χρονο,τραγικά λάθη. Και ο ίδια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα έχει παραδεχτεί. Τι πήγε λάθος;

Δ.Κ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί και στα δυο επίπεδα. Και στο επίπεδο του συγκεκριμένου περιστατικού και να καταλογιστούν οι ευθύνες προφανώς, οι διοικητικές,οι πειθαρχικές και να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, διαλεύκανση και τιμωρία των ενόχων, αλλά νομίζω ότι αυτό το περιστατικό, δείχνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το ελληνικό δημόσιο έχει παθογένειες που μας πληγώνουν, η ελληνική αστυνομία που είναι μέρος του βαθέως πως θα έλεγαν κάποιοι κράτους, σε βάθος κομματιού του ελληνικού δημοσίου, έχει τις δικές της παθογένειες. Δικιά μας δουλειά είναι η μεγάλες τομές. Την πολιτική ευθύνη την έχει πάντοτε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Κανείς δε μπορεί να κρυφτεί και κανείς δεν το αρνείται.

Δημ: Πολιτικές ευθύνες και του αρμόδιου υπουργείου; Του υπουργού;

Δ.Κ: Εξ αντικειμένου ο αρμόδιος υπουργός είχε μόλις αναλάβει.

Δημ: Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση του κυρίου Οικονόμου για αυτό είμαι συγκεκριμένος.

Δ.Κ: Και προφανώς στη συνέχεια θα ζητήσει παραίτηση και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κατερίνας Σακκελαροπούλου και δεν ξέρω ποιανού άλλου. Αυτή είναι η αντιπολίτευση, αυτά ξέρει να κάνει, έχει και μια τεμπελιά και μια οκνηρία. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν εξ αντικειμένου, πάντοτε υπάρχουν, οτιδήποτε πηγαίνει στραβά, υπάρχει πολιτική ευθύνη την οποία βαραίνει την κυβέρνηση, αυτό δε σημαίνει ότι οδηγούμαστε στην παραίτηση. Και να σας πω και το άλλο. Αυτή είναι μια κουβέντα απολύτως ελληνική. Δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν υπάρχει αυτός ο αυτοματισμός ότι όταν γίνει κάτι, αμέσως ζητάνε την παραίτηση, αυτό δεν το λέω για να αποσείσω τις ευθύνες, είμαι ο πρώτος που τις δέχεται. Αλλά και αυτή η υπερβολή της Ελλάδας, όπου δημοσιογράφοι, στελέχη της αντιπολίτευσης αμέσως, αυτοματοποιημένα είναι μέρος μιας πολιτικής τελετουργίας ας πούμε.

Δημ: Ναι αλλά τα κακώς κείμενα πως θα διορθωθούν κύριε υπουργέ, εάν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Δ.Κ: Από εμάς θα διορθωθούν. Ο κύριος Οικονόμου ξέρετε είναι ένα από τα καλύτερα στελέχη.

Ν.Ξ:  Με συγχωρείτε, μια παρέμβαση στον υπουργό. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας είναι μέλος και ο υπουργός, της εκλεγμένης κυβέρνησης, οι υπουργοί, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πόσες φορές έχει ζητήσει παραιτήσεις αντιπάλων κυβερνήσεων και υπουργών; Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Καιρίδη τώρα; Ότι δεν παραιτούνται οι υπουργοί και δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη και γίνονται σταςΕυρώπας; Είστε σοβαρός τώρα;  Έχουμε νεκρούς ανθρώπους στον δρόμο, έχουμε εκατοντάδες θύματα στις θάλασσες, εκρήγνυται στρατόπεδα και δεν ανοίγει ρουθούνι; Απολύεται ο σταθμάρχης; Και έχετε, θα τολμούσα να πω, θράσος να λέτε ότι δεν υπάρχουνε οι πολιτικές ευθύνες; Άρα δεν παραιτούνται. Άρα η πολιτική ευθύνη που εγγράφεται; Εχθές τάφηκε το παιδί και θα μου πείτε τώρα ότι θα αναμορφώσετε το κράτος; Θα ιδιωτικοποιήσετε την αστυνομία; Ας μη βγάζουμε λογύδρια. Ο κόσμος πονάει. Πολιτικό πρόσωπο είστε, δεν είστε κάποιος που μιλάει στην τηλεόραση του Action 24. Αφήστε τώρα. 

Δημ: Απαντήστε κύριε υπουργέ. Νίκο να απαντήσει. Ελάτε κύριε υπουργέ.

Δ.Κ: Με πήγατε τώρα προ του ‘19 πολύ παλιά κύριε Ξυδάκη. Με την όποια σοβαρότητα εν πάση περιπτώσει μου αναγνωρίζετε.

Ν.Ξ: Δεν γεννηθήκατε πολιτικά μετά το ’19. Δεν είχατε πολιτική διαδρομή πριν;

Δημ: Ας τον Νίκο να απαντήσει

Δ.Κ: Μου θυμίσατε παλιές καλές εποχές

Δημ: Νίκο άσε τον υπουργό να απαντήσει γιατί θα λένε οι υπουργοί… Νίκο νομίζω δεν είναι το προσωπικό σου θέμα ο κύριος Καιρίδης.

Δ.Κ: Εσείς εδώ είσαστε ως πολιτικός ή ως δημοσιογράφος τώρα;

Ν.Ξ: Ως δημοσιογράφος, πρώην υπουργός.

Δ.Κ: Τώρα έρχομαι στο συγκεκριμένο. Προφανώς υπουργοί και πρωθυπουργοί ενίοτε παραιτούνται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εγώ μίλησα για έναν αυτοματισμό ο οποίος υπάρχει στην Ελλάδα, όπου αμέσως σύσσωμοι όλοι ζητούν την παραίτηση του υπουργού. Δουλειά του Οικονόμου δεν είναι να παραιτηθεί. Δουλειά του Οικονόμου και από αυτό θα κριθεί ο Οικονόμου, ο οποίος είναι ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη που έχουμε στην παράταξη, είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα, να σας το πω και αλλιώς, θα υπάρξουμε δυστυχώς τέτοιου τύπου τραγικά περιστατικά, όχι μόνο στην αστυνομία και σε άλλες πλευρές του ελληνικού δημοσίου, αύριο το πρωί μπορεί κάτι να συμβεί σε μια από τις δομές που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης. Έτσι δεν είναι; Λοιπόν, προφανώς αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και μας χρεώνεται αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε πάντα στην παραίτηση. Αυτό είναι ζήτημα κρίσης, είναι κρίσης και του πρωθυπουργού. Για όλα κρινόμαστε, όπως κριθήκαμε τον Ιούνιο και θα ξανά κριθούμε και στις δημοτικές και στις περιφερειακές που έρχονται τον Οκτώβριο, στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024 και ούτω καθεξής.

Δημ: Θα βάλουμε άνω τελεία στη συζήτηση για το μεταναστευτικό. Θα θέλαμε να μείνετε με τη διπλή εμπειρία του υπουργού και του ακαδημαϊκού για να δούμε τι γίνεται με την Τουρκία και με το γεωτρύπανο που είναι μια από τις ειδήσεις της ημέρας που βγαίνει. Θα μας δώσετε λίγο χρόνο και θα δούμε και τον Κώστα Μαρδάς που είναι μαζί μας και να του ζητήσουμε την κατανόηση του.

Δημ: Πάμε στον Κώστα Μαρδά, ουσιαστικά να δώσει το ρεπορτάζ για να γίνει το ερώτημα στον κύριο Καιρίδη. Να πάρουμε την απάντηση για το γεωτρύπανο. Το Τουρκικό γεωτρύπανο βγήκε και μάλιστα είναι μεταξύ Κύπρου και Ρόδου. Διαβάζουμε από χθες το απόγευμα.

Κ.Μ: Η ορισθείσα περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Και εκτός της εν δυνάμει ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Συμπέρασμα! Σύμφωνα με στοιχεία της Naftex, το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία, ακολουθεί μια προσεκτική και μη προκλητική στάση. Χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, μιλούσα με δυο κορυφαίους επιστήμονες του χώρου αυτού. Τον Λεόντειο Πορτοκαλάκη, ο οποίος έχει δουλέψει σε πλοήγηση γεωτρύπανων και τον κορυφαίο της ………. Δημήτρη Λαγρέ. Μου είπαν λοιπόν τα εξής στοιχεία. Με βάση τη Naftex ,έχω και σχεδιάγραμμα, η περιοχή λοιπόν που θα γίνει η γεώτρηση και απέχει 95χλμ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και 200χλμ. βορειοδυτικά της Κύπρου. Η ορισθείσα περιοχή της γεώτρησης είναι ένα τετράγωνο με πλευρά2 μιλίων και έχει εμβαδόν 14τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 35.45 …….. που είναι στερεοποιημένο μεθάνιο και το βάθος της θάλασσας είναι τρεις χιλιάδες μέτρα. Άρα είμαστε στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης. Η Τουρκία έχει κάνει ήδη μια υποχώρηση. Ο Ερντογάν έχει κάνει 8 παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θεωρώντας ότι είναι προέκταση της τουρκικής ΑΟΖ. Υπό την ανοχή των ΗΠΑ, της ευρωπαϊκής ένωσης, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου. Οχτώ γεωτρήσεις παράνομες. Δεν έχει βρει ακόμη τίποτα και μάλιστα έκανε γεώτρηση και στο οικόπεδο έξι και στο οικόπεδο επτά και στο οικόπεδο οκτώ που είναι ENI-TOTAL της φίλης και συμμάχου Γαλλίας. Τώρα λοιπόν περιορίζεται στη δική του ΑΟΖ. Η αρχική αναγγελία είναι έξι μηνών, τελειώνει τον Φεβρουάριο του 2024 και γι’ αυτό μπορεί και να τα επεκτείνει γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ο διάλογος πρέπει να γίνει υπό τη σκιά των ελληνικών όπλων. Η δεύτερη όμως, πολύ σημαντική υποχώρηση, η οποία είναι πρωτοφανής ιστορικά, είναι ότι έχει σταματήσει εδώ και τέσσερις μήνες τις παραβιάσεις. Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, μηδέν παραβιάσεις, ενώ πέρυσι, τον προηγούμενο χρόνο, είχε κάνει 11.000 παραβιάσεις. Θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση του Πρωθυπουργού για κάποιες υποχωρήσεις που θα είναι αφετηρία των διαπραγματεύσεων και έχω μία σκέψη για τα 12 μίλια, για τα 12 μίλια για τα οποία έχουμε την αντίθεση και των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Δ.Κ: Πάνω που πήγαινα να τον επαινέσω τον κύριο Μαρδά, μου μίλησε για υποχωρήσεις, ας τα αφήσουμε αυτά.

Κ.Μ: Κύριε Καιρίδη με συγχωρείτε, εγώ μίλησα με τα λόγια του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός σε εισαγωγικά «κάποιες υποχωρήσεις, για την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Αν με επικρίνετε, επικρίνετε τον Πρωθυπουργό σας.

Δ.Κ: Επειδή απάντησε και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, το πλαίσιο είναι αυτό. Η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική, αλλά εμείς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση γιατί είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν. Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες πια και λόγω των υπουργικών καθηκόντων, δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω έναν ευρύτερο σχολιασμό για το που βρισκόμαστε με την Τουρκία, επιτρέψτε μου να κάνω αυτό το σχόλιο το ευρύτερο και να πω ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση, με την Ευρώπη με την Ελλάδα, είναι και δεν μπορεί παρά να είναι συναλλακτική. Δεν είναι πια στρατηγική. Είναι ένα διαρκές δούνε και λαβείν. Ανά πάσα στιγμή, ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει. Μας τεστάρει, μας δοκιμάζει, τώρα λόγω οικονομικής κρίσης, θέλει μία ύφεση στην ένταση που είχε με τη Δύση με τους Αμερικανούς, θέλει τα F-16, είναι το καλό παιδί και προς το Αμερικανικό Κογκρέσο.

ΔΗΜ: Συνάδει το γεωτρύπανο με την ύφεση;

Δ.Κ: Συνάδει η προσοχή, η επιφυλακτικότητα, το ότι δεν έχουμε τις δηλώσεις που είχαμε, το ότι άλλαξε το επιτελείο του, φύγανε οι τρεις καμπαλέρος, ο Ακάρ, ο Τσαβούσογλου, ο Σοϊλού, που μας είχαν ταλαιπωρήσει τα προηγούμενα 3-4 χρόνια και βεβαίως οι παραβιάσεις που μετά τον Φεβρουάριο, μετά τους σεισμούς, έχουν πάψει, που δείχνουν ακόμα κι αν είναι κάτι πρόσκαιρο, δημιουργεί ένα κεκτημένο και δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα συνεχώς να επιχειρηματολογεί και να λέει, κοιτάξτε να δείτε, η Τουρκία, όταν θέλει, μπορεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Το θέμα είναι, πότε θέλει, πότε δεν θέλει. Άρα είναι μία συναλλακτική σχέση. Τρίτο στοιχείο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς, δεν πρέπει να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και μόνο το ότι έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, διότι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε εδώ στα Βόρεια είναι ένταση. Έχουμε τόση πολλή ένταση στη Νότια πλευρά της Μεσογείου, βλέπετε τι γίνεται στον Νίγηρα, τι γίνεται στο Σουδάν, τι γίνεται στη Σομαλία και επειδή αυτό συνδέεται με το μεταναστευτικό, ότι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική, δεν μένει εκεί, έρχεται εδώ.

ΔΗΜ: Άρα μπορεί να μας έρθουν και από εκεί

Δ.Κ: Μα έρχονται. Η μεγάλη πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο είναι σήμερα από τη Σομαλία, είναι σήμερα από την υποσαχάρια Αφρική. Δεν είναι Σύριοι πια.

ΔΗΜ: Άρα το μόνο που δεν θέλουμε λέτε, είναι να έχουμε και εντάσεις με την Τουρκία.

Δ.Κ: Δεν είναι ότι οι Τούρκοι ξαφνικά έγιναν ευρωπαϊστές και άλλαξε ο Ερντογάν. Θέλει να πάρει πράγματα. Εμείς θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, για κάτι πιο ουσιαστικό και σε αυτό κινείται η ελληνική διπλωματία και σωστά κάνει. Χωρίς ωστόσο καμία αφέλεια. Προχωράμε στα προγράμματά μας τα εξοπλιστικά, τα οποία έχουν ξεκινήσει και μπαίνουμε και στο F-35 και σε όλα τα υπόλοιπα, δουλεύουμε με τους συμμάχους μας στο Κογκρέσο όπου έχουμε εκεί τις πολύ ισχυρές επιφυλάξεις και τους πολύ σαφείς και συγκεκριμένους όρους που μπαίνουν στην Τουρκία, το πλαίσιο το πολύ σημαντικό και μία σειρά από άλλα πράγματα τα οποία γίνονται χάρη στην αυξημένη αξιοπιστία μας.

Κ.Μ: Ένα σύντομο σχόλιο. Η δήλωση του Πρωθυπουργού απενοχοποιεί τη συζήτηση για αναγκαίους συμβιβασμούς που προβλέπει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ.

ΔΗΜ: Νομίζω να μην βιαζόμαστε να ερμηνεύσουμε εμείς τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός και πως το εννοεί. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε δημοσιογραφικά είναι να τον ξαναρωτήσουμε.

Δ.Κ: Επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα και επειδή έχει ενοχοποιηθεί η έννοια του συμβιβασμού. Να πούμε ότι και με την Ιταλία που υπογράψαμε συμφωνία και με την Αίγυπτο, υπήρξε ένα δούνε και λαβείν. Κάποια πράγματα πήραμε κάποια πράγματα δώσαμε και ότι η διαπραγμάτευση, έγινε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά είναι πολιτική διαπραγμάτευση ως προς τα της ΑΟΖ. Οι κόκκινες γραμμές είναι κατακόκκινες και αυτό δεν είναι τα λόγια είναι και η πράξη. Είτε λέγεται Ραφάλ, είτε λέγεται Μπελαρά είτε λέγεται F-35, αλλά και στην Ιταλία, την οποία ψήφισε η αντιπολίτευση και στην Αίγυπτο που ήταν παρόν, να πούμε ότι πάντοτε υπάρχει 1% από εδώ, 1% από εκεί προκειμένου να έχεις συμφωνία, διαφορετικά θα έχεις επίκληση των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων χωρίς κατοχύρωσή τους μέσα από μία συμφωνία, όπως κάναμε με τους Ιταλούς με τους Αιγύπτιους και θέλουμε να κάνουμε τώρα μέσα από το Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία. Έτσι να προχωρήσουμε και να βάλουμε στην άκρη τους φωνασκούντες και τους λαϊκίζοντες οι οποίοι πουλάνε εθνική ευαισθησία αλλά στην ουσία στρέφονται ενάντια στο εθνικό συμφέρον.