Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ANT1 | 23.08.2023

YouTube video

ΔΗΜ: Καλή σας ημέρα κ. Καιρίδη

Δ.Κ: Καλημέρα και στους δύο

ΔΗΜ: Νομίζω πως θα ξεκινήσουμε με το θέμα πάνω στη Δαδιά, τους 18 μετανάστες οι οποίοι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τις φλόγες, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησαν για ένα καλύτερο αύριο περνώντας μέσα από τη χώρα μας.

Δ.Κ: Έκανα και μία δήλωση χθες το βράδυ, με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον χαμό 18 ανθρώπων με αυτόν τον τραγικό τρόπο μάλιστα, που είχαμε στο δάσος της Δαδιάς. Είναι κάτι το οποίο συγκλονίζει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ήδη είναι διεθνής είδηση που κυριαρχεί στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Ωστόσο δεν μπορούνε να μείνουμε μόνο στη θλίψη. Πρέπει, ιδίως εμείς οι πολιτικοί, να πηγαίνουμε και ένα βήμα παραπέρα και να υπογραμμίζουμε τα πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν, που δεν είναι άλλα, στην περίπτωση αυτή, από τους τεράστιους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης.

ΔΗΜ: Ναι αλλά αν μου επιτρέπετε, Υπουργέ, είπατε ότι αυτή η τραγωδία επιβεβαιώνει τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επί τοις ουσίας μια σιωπηρή αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι έχουμε παράτυπη μετανάστευση, αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να διέρχονται ανενόχλητοι, οι λαθροδιακινητές κυρίως που τους ωθούν μέσα από αυτά τα περάσματα που είναι γνωστά στις αρχές και δεν γίνεται τίποτα γι αυτό.

Δ.Κ: Κανείς δεν είναι ανενόχλητος. Κάθε μέρα έχουμε, το είπε ο Υπουργός ο αρμόδιος, Προστασίας του Πολίτη, ο καλός συνάδελφος κ. Οικονόμου, τουλάχιστον 800 με 900 αποτροπές την ημέρα στον Έβρο και αντίστοιχα αποτροπές έχουμε και στη θάλασσα, σε δύσκολες συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι κάποιοι καταφέρνουν και περνούν και έχουμε αυτές τις παράτυπες ροές τις οποίες εμείς ως υπουργείο Μετανάστευσης διαχειριζόμαστε με ανθρωπισμό σύμφωνα με τις Διεθνείς Δεσμεύσεις της χώρας που είναι η υποβολή ασύλου, η έκδοση αποφάσεων, η σίτιση και η στέγαση αυτών των ανθρώπων στις διάφορες δομές που έχει το Υπουργείο σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜ: Επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, λέτε έχουμε 800 – 900 αποτροπές παράτυπων μεταναστών την ημέρα το τελευταίο διάσημα. Την ίδια ώρα όμως ξέρουμε, ότι το δάσος της Δαδιάς, είναι ένα πέρασμα για τους μετανάστες, την ίδια ώρα είναι ένα προστατευόμενο δάσος. Δεν υπήρχε καθόλου στα σχέδια της κυβέρνησης να υπάρχει μία επιτήρηση με περιπολία στο δάσος, αφενός για να μην υπάρξει πυρκαγιά, αφετέρου για να μην αποτελέσει ένα σύνηθες πέρασμα των μεταναστών; Καλός ο φράχτης του Έβρου, καλές οι περιπολίες σε άλλα σημεία. Εκεί έχει γίνει κάτι; Έστω να υπάρχουν Drones που να εντοπίζουν αυτομάτως έναν καπνό που μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά, μια εστία, να εντοπίζουν κινήσεις παράτυπων μεταναστών κάτι αντίστοιχο δηλαδή που έχει γίνει και στο δάσος του Σέιχ Σου, που υπάρχουν drones και επιτηρούν το δάσος. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι εκεί;

Δ.Κ: Αν μιλάμε για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν κάθε μέρα ξεσπούν 100 φωτιές είναι προφανές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί όλες να τις αντιμετωπίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και έχουμε αυτό το μεγάλο κακό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην πατρίδα μας, μέσα σε πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, μην το ξεχνάμε αυτό, φέτος το καλοκαίρι είναι το θερμότερο και το ξηρότερο των τελευταίων δεκαετιών. Ως προς τους μετανάστες, οι μετανάστες αυτοί δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται στο δάσος. Είναι προφανές ότι είναι το χειρότερο σημείο και έθεσαν τον εαυτό τους και αυτοί που τους πήγαν εκεί και τους είπαν να είναι εκεί, ακριβώς γιατί είναι αυτά τα περάσματα, όπως είπε η καλή σας συνάδελφος, τους έθεσε τη ζωή σε μεγάλο κίνδυνο και εν τέλει είχαμε αυτή την τραγωδία. Όπως θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο αυτοί που σκίζουν τις βάρκες, τα φουσκωτά στη Λέσβο και στη Χίο για να προκαλούν ναυάγια και τρέχει το ελληνικό λιμενικό να διασώσει, όπως αυτοί οι δουλέμποροι που βάζουν τους ατυχείς αυτούς παράτυπους μετανάστες όπως αυτή που είχαμε στην Πύλο, που βυθίστηκε με τους τόσους νεκρούς. Το λέω αυτό, για να υπογραμμίσω την αλήθεια, διότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης, που είναι ότι οι ελληνικές αρχές και φυλάσσουν τα σύνορα και φυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή και ότι είναι οι διακινητές, το δουλεμπόριο των παράτυπων ροών, που θέτει σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους.

ΔΗΜ: Έχουμε τους λαθροδιακινητές και από την άλλη, έχουμε και κάποιους εντός ελληνικού εδάφους, οι οποίοι παίρνουν και τον ρόλο του αστυνομικού, υποκαθιστούν τις αρχές και είδαμε τι έγινε πάνω εκεί στον Έβρο, με έναν ο οποίος πήρε και έβαλε 13 μετανάστες σε μία καρότσα, τους κλείδωσε για να τους κάνει τι;

Δ.Κ: Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έκανε σχετική δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες. Φαινόμενα αυτοδικίας είναι παράνομα και θα παταχθούν, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και υπάρχουν αρμόδιες αρχές οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή του νόμου. Εγώ καταλαβαίνω, κατανοώ την αγωνία των κατοίκων του Έβρου. Ξέρετε, εγώ με τον Έβρο έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Πηγαίνω πάρα πολύ συχνά, γνωρίζω τα προβλήματα και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση. Είναι γεγονός, όποιος παρακολουθήσει το ξέσπασμα των πυρκαγιών από τη Δαδιά μέχρι την Αλεξανδρούπολη, είναι σταδιακά, σαν κάποιος να περπατούσε και να έβαζε φωτιές. Δεν είμαι αρμόδιος και δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες όμως είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία. Γι αυτό και πήγε εκεί και ο κ. Φλώρος, γι’ αυτό και πήγε εκεί μεγάλο κλιμάκιο της κυβέρνησης πάνω.

ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Για να λέτε ότι υπάρχουν τέτοια δείγματα από ανθρώπους που βάζουν φωτιές. Δεν έχουν σημασία μόνο οι 900 αποτροπές έχει σημασία να διασφαλιστεί ότι κάποιοι λαθροδιακινητές δεν θα βάζουν επίτηδες φωτιές, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν τις αρχές, να τις βγάλουν από την αρμοδιότητα της επιτήρησης, τη στιγμή που μαίνονται τα μέτωπα, γιατί είναι αποκλειστικά αφοσιωμένοι στην κατάσβεση των μετώπων. Αυτό είναι κάτι που μας το καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Εκεί μπορεί να γίνει κάτι; Είναι καλές οι καταδίκες, αλλά πρέπει να αναληφθεί και δράση.

Δ.Κ: Προφανώς, γι αυτό ξέρετε, ολοκληρώνουμε τον φράχτη, παίρνουμε θερμικές κάμερες, παίρνουμε drones έχουμε προσλάβει συνοριοφύλακες έχουμε ενισχύσει συνολικά την αποτροπή στον Έβρο και στα νησιά μας. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. Όμως θέλω να ολοκληρώσω τούτο. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν αναστάτωση. Η δουλειά της κυβέρνησης και της συντεταγμένης πολιτείας και θα σας έλεγα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι υπέρ της νόμιμης αντιμετώπισης όποιων φαινομένων παραβατικότητας έχουμε στην πατρίδα μας. Αλίμονο αν κυλίσουμε στο χάος, θα τρίβουν τα χέρια τους οι απέναντι.

ΔΗΜ: Τους δίνουμε τώρα τροφή, μέχρι τώρα μας κατηγορούσαν ότι πνίγουμε μετανάστες στο Αιγαίο, τώρα θα λένε ότι τους καίμε κι όλος.

Δ.Κ: Το ελληνικό Λιμενικό, έχει κάνει μισό εκατομμύριο διασώσεις από το 2012.

ΔΗΜ: Εγώ ξέρω τι έχει κάνει το ελληνικό Λιμενικό, εγώ λέω ότι δίνουμε τροφή στους γείτονες κ. Υπουργέ.

Δ.Κ: Και γι αυτό το αναφέρω και λέω τούτο. Επειδή οι κάτοικοι του Έβρου, έχουν και μία ακόμη μεγαλύτερη εθνική ευαισθησία, από τον μέσο όρο, και είναι απολύτως προσηλωμένοι, να καταλάβουν όλοι ότι αυτά δεν ωφελούν την πατρίδα μας, αυτά τα φαινόμενα της αυτοδικίας, και γίνονται τροφή στους αντιπάλους  της χώρας και σε όσους θέλουνε δίπλα στο μεταναστευτικό και τη μεταναστευτική πίεση, να φέρουν κοινωνική αναστάτωση και ένταση. Εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε, λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτή την τραγωδία τη χθεσινή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δυνάμεις του λιμενικού, της αστυνομίας, να διασώζουμε ζωές, κάθε μέρα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, έχουμε ναυάγια που προκαλούν οι διακινητές, οι εγκληματίες, και έρχεται το λιμενικό να σώζει ζωές. Τα λέω αυτά γιατί έγινε μεγάλη σπέκουλα μετά την Πύλο και υπήρξαν και δημοσιογράφοι, και ακτιβιστές και ευρωβουλευτές, δυστυχώς και έλληνες ευρωβουλευτές, που μίλησαν για το ελληνικό Λιμενικό ότι δολοφόνησε. Αυτά είναι απαράδεκτα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πρέπει επιτέλους σε αυτή τη διαρκή διαστρέβλωση που γίνεται γύρω από το μεταναστευτικό, να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

ΔΗΜ: Κλιμάκιο της ΕΥΠ, το ότι βρίσκεται πάνω στην περιοχή και συμμετέχει στις έρευνες, μαζί με την αστυνομία, μαζί με το πυροσβεστικό σώμα, αυτό μεταφράζεται σε τι; Σε έναν υβριδικό πόλεμο όπως διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες; Δεκαπέντε εστίες ξέσπασαν μέσα σε λίγες ημέρες, πως γίνεται αυτό; Είναι ένδειξη εμπρησμού κ. Υπουργέ;

Δ.Κ: Είναι μία ένδειξη την οποία αξιολογούν οι αρμόδιες αρχές, η πυροσβεστική, άνθρωποι πολύ πιο ειδικοί από μένα και είναι κάτι που το διερευνούμε. Οι εμπρησμοί δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Είναι κάτι που το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν.

ΔΗΜ: Εμείς λέμε εμπρησμός ως προϊόν δολιοφθοράς ειδικά στον Έβρο δεν μιλάμε για τα άλλα μέτωπα, αυτό είναι πιθανό σενάριο; Εξετάζεται;

Δ.Κ: Είπα από την αρχή, ότι είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε ότι στο μάτι του ανίδεου όπως εγώ, το γεγονός ότι ξεσπούν οι φωτιές η μία μετά την άλλη σαν κάποιος να περπατάει από τον κεντρικό Έβρο προς την Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι που ακόμα κι εμένα, τον ανίδεο, με προβληματίζει, πολλώ δε μάλλον τις αρμόδιες αρχές που είναι η πυροσβεστική, που το μελετάει μαζί με τις αρχές ασφαλείας της χώρας μας.

ΔΗΜ: Θα δούμε λευκό καπνό σε αυτή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στη Βουλή, για το θέμα των πυρκαγιών, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη; Δ.Κ: Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και εν γένει το κλίμα, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ συγκρατημένος και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ωστόσο, μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών έχει πάντα την αξία της και προφανώς είναι κάτι πολύ χρήσιμο σε ανώτατο επίπεδο στη Βουλή να γίνεται για να απαντώνται όλα τα ερωτήματα και να γίνεται ο δημοκρατικός διάλογος όπως ταιριάζει στη δημοκρατική μας πολιτεία.