Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Καθαρά Πολιτικά” του Χρήστου Κώνστα στο Politica 89.8 | 12.03.24

YouTube video

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στον Politica 89,8 για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη 

Date    2024-03-12 

Xρήστος Κώνστας  : 

Λοιπόν, επιστροφή μετά τη μουσική ανάσα και διαφημιστική διακοπή και όπως σας είχαμε προαναγγείλει στο πρώτο μέρος της εκπομπής με αφορμή τις εντεινόμενες μεταναστευτικές ροές που έχουν διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα τουλάχιστον με τις προηγούμενες εβδομάδες για την Κρήτη, θα φιλοξενήσουμε σε αυτό το μέρος της εκπομπής τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη. Καλησπέρα σας, κύριε Υπουργέ από το Ηράκλειο. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Καλησπέρα, καλησπέρα από την Αθήνα. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και θέλω να σταθώ σε μια δήλωσή σας πριν από δύο εβδομάδες στα τέλη του Φεβρουαρίου στην κρατική ραδιοφωνία. Είχατε υποστηρίξει ότι η Γαύδος, αναφερόμενος φυσικά στη Γαύδο , αλλά για όλη την Κρήτη, δεν πρόκειται να γίνει Λαμπεντούζα και ήθελα να ρωτήσω αν εξακολουθείτε να το πιστεύετε, πρώτον, και δεύτερον, αν θεωρείτε ότι το πρόβλημα που διαπιστωνόταν μέχρι και τα μέσα, τέλη Φεβρουαρίου έχει διαφοροποιηθεί, έχει διογκωθεί σε ότι αφορά τις ροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Κοιτάξτε να δείτε, εγώ προσωπικά ανέδειξα το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό, διότι παρακολουθούμε μικρές μεν ροές, αυξανόμενες δε, ήδη από τον Νοέμβριο και μετά. Είναι μία καινούργια κατάσταση που δεν έχει να κάνει μόνο με αλλαγή τις τελευταίες βδομάδες, έχει να κάνει με αλλαγή τα τελευταία χρόνια δεν το είχαμε δει αυτό. Η Κρήτη δεν ήτανε στην προμετωπίδα του μεταναστευτικού ως επί το πλείστον μιλούσαμε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έτσι δεν είναι; Όπου εκεί το πρόβλημα βλέπετε ότι βαίνει μειούμενο, σημαντικά μειούμενο θα σας έλεγα, σε έναν σημαντικό βαθμό έχει αντιμετωπισθεί, κρατάω πάντοτε μικρό καλάθι γιατί με αυτά που γίνονται διεθνώς, πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ επιφυλακτικός, αλλά σίγουρα η μείωση 75% των ροών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι μια επιτυχία. Στον δε Έβρο, έχουμε απόλυτη σχεδόν επιτυχία και πλήρη έλεγχο της κατάστασης, όμως πράγματι από την Ανατολική Λιβύη, τις τελευταίες δε μέρες περισσότερο, έχουμε αυτή τη ροή κυρίως Αιγυπτίων, αιγυπτιακής υπηκοότητας αλλοδαπών, οι οποίοι έρχονται στη Γαύδο, έρχονται στην δυτική μεριά της Νότιας Κρήτης από την Παλαιοχώρα μέχρι την Αγία Γαλήνη, αλλά και την περιοχή εκεί στο Ηράκλειο, στο Νότιο Ηράκλειο. 
 

Xρήστος Κώνστας : 

Στους Καλούς Λιμένες , είναι. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Έχει δημιουργηθεί, μπράβο, έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται τώρα να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την οποία είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία, όπως ξέρετε, θα πάει και ο πρωθυπουργός στην Αίγυπτο έχουμε και μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συμφωνία Αιγύπτου -Ευρώπης που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών που έχει κάνει ήδη η Ένωση με μεσογειακές χώρες, όπως η Τυνησία που είχαμε πολύ μεγαλύτερα βέβαια προβλήματα εκεί, θυμάστε πραγματικά τη Λαμπεντούζα το περασμένο καλοκαίρι. Για να είμαι ξεκάθαρος, η χώρα δεν πρόκειται να ζήσει μεταναστευτική κρίση, προσφυγική κρίση όπως το 2015, ή όπως αναφέρεται έτσι, καθ’ υπερβολή τύπου ”Λαμπεντούζας ” έχουμε και την πολιτική και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Μάλιστα, να μείνω λοιπόν στην πολιτική και τα εργαλεία σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώνεται εδώ, ότι καλούνται οι τοπικοί φορείς, για παράδειγμα η περιφέρεια Κρήτης να διαχειριστεί για λίγες ημέρες από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες αυτή τη μεταναστευτική ροή και αναρωτιέμαι αν έχουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, τα εργαλεία και τους πόρους να το διαχειριστούν. Για παράδειγμα εδώ στο Ηράκλειο ας πούμε, οι υποδομές δεν υπάρχουν για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αξιοπρεπώς δηλαδή μιλάμε για μια υποδομή που υπάρχει στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένας παλαιός σταθμός ΚΤΕΛ που προσωρινά μπαίνουν εκεί οι μετανάστες, σίγουρα δεν πληροί καμία προϋπόθεση, αυτός ο χώρος, ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι από την πλευρά της περιφέρειας Κρήτης οι πόροι οικονομικοί δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν έχουν καλυφθεί από κεντρικά, εννοώ από την κυβέρνηση, αλλά είναι πόροι της αυτοδιοίκησης. Αναρωτιέμαι αν έχει τους σχεδιασμούς σας, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι πλέον και εσείς αναγνωρίζω ότι η Κρήτη πλέον για το επόμενο διάστημα από τώρα και για το επόμενο διάστημα θα μπει στην καρδιά του μεταναστευτικού προβλήματος με μικρότερες ροές; Ναι, με μικρότερες όπως μας λέτε ροές αλλά δεν παύει να σηκώσει η Κρήτη πλέον δεν παύει να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής ροής, αν εξετάζετε άλλον σχεδιασμό ώστε να βοηθήσετε τοπικά εδώ το νησί. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Κοιτάξτε να δείτε, δεν χρειάζεται να προτρέχουμε με την έννοια ότι, ακόμα είμαστε μακριά από την Κρήτη να γίνεται το επίκεντρο, με την έννοια ότι μέχρι τώρα ξέρετε, η Λέσβος στα νούμερα που έχει δεχθεί, αυτό δεν το λέω ούτε για να εφησυχάσουμε απλώς για να βάλω το πλαίσιο. Από κει και πέρα πράγματι στην Κρήτη δεν υπάρχει υποδομή, είναι κάτι το οποίο συζητάμε με τις τοπικές κοινωνίες πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες με τον περιφερειάρχη, με τους δημάρχους είναι ακόμα εντονότερο σε σχέση με το Ηράκλειο στα Χανιά, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν και στο λιμεναρχείο Χανίων. Όλοι αυτοί που περιμένουνε να μεταφερθούν στη Μαλακάσα στις δομές της ενδοχώρας. Ξέρετε, είναι ένα ζήτημα αυτό, όπως είναι και ένα ζήτημα το γεγονός ότι το υπουργείο μας μπορεί και επιδοτεί δήμους όπου υπάρχουν δομές, όπως το ανατολικό Αιγαίο, αλλά όχι περιοχές που δέχονται μεταναστευτική πίεση και θα κάνουμε μια αλλαγή νομοθετική, ώστε να μπορούμε από το ταμείο του υπουργείου που έχουμε ένα ποσό για να μπορούμε να στηρίζουμε δήμους όπως κατεξοχήν της Γαύδου, τώρα που είναι ένας πολύ μικρός δήμος εκεί, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, ο οποίος έχει δεχθεί μια μεγάλη πίεση και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Δεν έχει νερό, δεν έχει φαγητό, δεν έχει υποδομή, δεν έχει τίποτα και πρέπει εκεί να σπεύσουμε. Για αυτό θα κατεβώ και εγώ στην Κρήτη να κάνουμε αυτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία για να βρούμε βέλτιστες λύσεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζονται λαϊκισμοί, δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται πώς να το πούμε το σύνηθες αν θέλετε ”κλωτσοσκούφι” που προσκαλεί πάντοτε το μεταναστευτικό, είναι ένα ζήτημα το οποίο οφείλουμε να διαχειριστούμε. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τη θέληση. Το κάναμε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο και υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε, αλλά βλέπετε τι γίνεται διεθνώς. Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση Λόγω Γάζας, Σουέζ. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Κ. Υπουργέ δεν ξέρω αν έχετε την πληροφόρηση ή έχουν φτάσει σε εσάς, θα σας πω όμως τι λέει το ρεπορτάζ εδώ από τους τοπικούς φορείς που διαχειρίζονται, καταλαβαίνετε το πρώτο κύμα των μεταναστών, οι πρώτες ώρες, μέσω των διερμηνέων λοιπόν, μαθαίνουν και κρατήστε το αυτό. Δεν ξέρω, μπορεί να το γνωρίζετε, αλλά τουλάχιστον αυτό που αγγίζει το ρεπορτάζ, μαθαίνουν λοιπόν από τους μετανάστες που διαχειρίζονται και το μεταφέρουν μετά και στους τοπικούς φορείς, ότι τους λένε ότι στα βόρεια παράλια της Αφρικής, κυρίως από την Αίγυπτο δηλαδή, ήδη γνωρίζω ότι τουλάχιστον 8-10 χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν πληρώσει, δηλαδή έχουν προκαταβάλει για τη μεταφορά τους. Αν αυτό ισχύει, αυτό μεταφέρουν στους διερμηνείς εδώ επαναλαμβάνω, και εκείνοι με τη σειρά τους το μεταφέρουν στην περιφερειακή αρχή που διαχειρίζεται τους μετανάστες, αντιλαμβανόμαστε ότι τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες αυτό το πράγμα θα συνεχιστεί και ίσως και θα ενταθεί. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Κοιτάξτε να δείτε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια δυναμική εδώ, η Αίγυπτος είναι μια χώρα εκατόν δέκα εκατομμυρίων, δε μιλάμε για οχτώ και δέκα χιλιάδες, πολλοί εκ των οποίων πένονται σήμερα. Είναι μια πολύ μεγάλη κρίση. Στο εσωτερικό έχει και εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες και βεβαίως μια σειρά από εμφυλίους στα νότια της Αιγύπτου, στη ζώνη του Σαχέλ όπως τώρα στο Σουδάν ή στην Αιθιοπία, για να μη μιλήσω για την κρίση στη Γάζα και όλα τα υπόλοιπα. Κατά συνέπεια χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς τιμούμε την Αίγυπτο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει φύγει ούτε μια βάρκα από την Αίγυπτο, από το 2015 και μετά, έχουν φύγει πάρα πολλές βάρκες, όπως ξέρετε από τους ανατολικούς γείτονές μας, όχι από την Αίγυπτο. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ναι, ναι σωστά. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Φεύγουν τώρα από την Ανατολική Λιβύη με πολλούς Αιγύπτιους μέσα. Είναι ένα ζήτημα αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι ο βέλτιστος τρόπος αντιμετώπισης είναι σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Για αυτό θα πάει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, γι αυτό εγώ το έθεσα κατ επανάληψη στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, διότι τον πρώτο καιρό που το έθετα, τον περασμένο Νοέμβριο, Δεκέμβριο, όταν άρχισε να διαφαίνεται αυτή η δυναμική, ξέρετε, όλοι ήταν στραμμένοι στην Ουκρανία. Μη νομίζετε ότι ο Πολωνός, ο Λετονός, ο Εσθονός. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ενδιαφερόταν για τα νότια, ναι. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Καθόλου, και μάλιστα θεωρούσαν παραφωνία τις δικές μου παρεμβάσεις. Στο τελευταίο Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα σας εκμυστηρεύομαι, υπήρχε ειδικό θέμα για την Αίγυπτο, ενώπιον των υπολοίπων 26 συναδέλφων και πάρθηκαν αποφάσεις. Θα πάει λοιπόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Επιτροπής, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Την Κυριακή, λέτε αυτή την Κυριακή. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Έτσι, το έχει δημοσιεύσει σήμερα η ”Καθημερινή” μπορούμε να το αποκαλύψουμε, με τον Βέλγο πρωθυπουργό που έχει την προεδρία του εξαμήνου και την Ιταλίδα, τη Μελόνι, διότι εδώ μας ενδιαφέρει και εμάς και τους Ιταλούς το ζήτημα της Λιβύης, θα πάνε στην Αίγυπτο για να σφυρηλατήσουν, να επικυρώσουν αυτή τη συνεργασία. Είναι ένα βήμα. Από κει και πέρα θα υπάρχει και διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον Αλ Σίσι και υπάρχουν πάρα πολλές επαφές και εγώ εδώ με την αιγυπτιακή πρεσβεία ξέρετε, γίνονται όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Εγώ θα κατεβώ στην Κρήτη. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Πότε, πότε προγραμματίζετε να να έρθετε κύριε Υπουργέ; 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Tις αμέσως επόμενες μέρες, η Κρήτη θα πρέπει να αισθάνεται απολύτως. Έχω τον Γερμανό τώρα υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος έρχεται, θα τον έχουμε συνάντηση διμερή στην Αλεξανδρούπολη, και αμέσως μετά, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη θα κατεβούμε. Η Κρήτη θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα, την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε το πρόβλημα, ξέρετε, έρχεται και η τουριστική σεζόν τώρα, έρχονται μια σειρά από πράγματα για να το αντιμετωπίσουμε, να το αντιμτωπίσουμε προς το συμφέρον της Κρήτης, χωρίς πώς να σας το πω, υπέρμετρους, καταλάβατε, λαικισμούς και κραυγές και φωνές που δεν βοηθούν. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Μάλιστα, θέλω να κάνω ένα ερώτημα, βεβαίως υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας, αλλά από την εικόνα που έχετε γιατί σχετίζεται φυσικά και το δικό σας υπουργείο, έρχεται το βάρος και σωστά η κυβέρνηση στην Αίγυπτο, αλλά με το δεδομένο, όπως και εσείς επιβεβαιώνετε ότι οι καραβιές δεν ξεκινούν από τα παράλια της Αιγύπτου, αλλά ξεκινούν από τα παράλια της Λιβύης. Μήπως βρίσκεται, εξυφαίνεται ένα οργανωμένο σχέδιο και το βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες που σχετίζεται κυρίως με τον Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη, που πλέον έχει αυτονομηθεί η περιοχή και εκεί δρομολογούνται συνεχώς να έρχονται καραβιές από αυτά τα παράλια και πως μπορεί να το αποτρέψει η αιγυπτιακή κυβέρνηση όταν υπερβαίνει τα δικά της όρια. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Κοιτάξτε, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κάποια εργαλεία, να ελέγξει καλύτερα τη μεθόριο με τη Λιβύη, να μην περνάνε οι Αιγύπτιοι προς τα κει, να ελέγξει καλύτερα τα χωρικά της ύδατα και την ευρύτερη ζώνη search and rescue, υπάρχουν αυτά θα τα πούμε, από εκεί και πέρα πράγματι είναι αλλιώς όταν έχεις να κάνεις με ένα οργανωμένο κράτος όπως είναι η Αίγυπτος και τελείως διαφορετικό όταν έχεις να κάνεις με ένα κράτος υπό κατάρρευση, όπως είναι η Λιβύη που η κεντρική κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν ελέγχει την Ανατολική Λιβύη και εκεί ο Χαφτάρ κάνει τα δικά του κουμάντα και πράγματι έχει αναπτυχθεί ένα παραεμπόριο διακίνησης μεταναστών με πολλά τα ποσά ξέρετε.. Είναι μια μπίζνα αυτή η οποία φέρνει εύκολο χρήμα, γι αυτό χρειάζεται και εκεί παρεμβάσεις, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα και πιο δύσκολα, αλλά σε όλα τα μέτωπα υπάρχει η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς με βοήθεια και στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους πάντα. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Κλείνοντας κ. Υπουργέ γιατί ξέρω ότι έχετε ασφυκτικό πρόγραμμα, θέλω ένα τελευταίο ερώτημα, από το 2019 όταν και πρώτα πρώτη φορά ήρθε στη διακυβέρνηση του τόπου, λέω η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα στο κομμάτι του μεταναστευτικού έχει κυλήσει πολύ νερό στο ρυάκι αυτό και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει μια μετατόπιση, μεταβολή της μεταναστευτικής πολιτικής από αυτή την κυβέρνηση, από τη σκληρή γραμμή του 2019 που προφανώς εξακολουθεί και ισχύει για να προστατευτούν τα σύνορα και να μην υπάρχουν αθρόες αφίξεις μεταναστών. Πλέον βλέπω ότι δίνετε και εσείς μεγαλύτερο βάρος στην ενσωμάτωση των μεταναστών και εδώ τώρα επειδή έχει προκύψει και το ζήτημα με τα εργατικά χέρια, θα ήθελα λίγο την άποψή σας πως αυτά τα δύο θα μπορούσαν να συνδυαστούν, διασφαλίζοντας και το απαιτούμενο που αφορά τους πολίτες δηλαδή την ασφάλεια. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Καλά κάνετε και το ρωτάτε. Η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει η αυστηρή προστασία των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης που είναι κακούργημα, που είναι έγκλημα και για αυτό μέσα στον κακό χαμό αν θέλετε που έγινε το 2023 η Ελλάδα είχε καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες και διαχειρίστηκε αυτή τη μεταναστευτική πίεση πολύ πιο αποτελεσματικά αν μου επιτρέπετε σε σχέση με την Ιταλία ή με αυτά που γίνονται σήμερα στην Ισπανία, στα Κανάρια Νησιά, έτσι δεν είναι; Από κει και πέρα, ωστόσο, πέρα από την παράνομη, υπάρχει η νόμιμη μετανάστευση. Στην Ελλάδα ζουν επτακόσιες είκοσι χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες που έχουν έρθει με χαρτιά και ζούνε με χαρτιά, οι οποίοι προφανώς καλό είναι να ενσωματωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο στην ελληνική κοινωνία για να αποφύγουμε φαινόμενα περιθωριοποίησης εγκληματικότητας και ριζοσπαστικοποίησης και μια σειρά από άλλα πράγματα που τα έχουμε δει στη Δυτική Ευρώπη τα έχουμε δει στη Γαλλία τα έχουμε δει στη Σουηδία, δεν είναι καλά και τολμώ να πω ότι η Ελλάδα γενικά είναι πετυχημένη σε αυτά. Έχει μία ενσωμάτωση, χάρη στην κοινωνία της περισσότερο παρά σε κρατικές πρωτοβουλίες για να είμαι ειλικρινής, τρανό παράδειγμα η ενσωμάτωση των αλβανικής καταγωγής μεταναστών και σήμερα δεύτερης και τρίτης γενιάς. Από κει και πέρα έχουμε τα προβλήματα με τους εργάτες γης, στην αγορά εργασίας που είναι πολύ πιεστικά. Είναι ιδιαίτερα πιεστικά στην Κρήτη που είναι η πιο δυναμική περιφέρεια της πατρίδας μας, αυτή που αναπτύσσεται το πιο γρήγορα, χάρη στην επιχειρηματικότητα και την εργατικότητα και το φιλότιμο των Κρητών. Αυτό πρέπει να το ομολογούμε άπαντες και εγώ ως Βορειοελλαδίτης που ξέρετε τη σχέση της Θεσσαλονίκης με την Κρήτη, το ομολογώ ακόμα περισσότερο. Η Κρήτη είναι στην πρωτοπορία του τουρισμού. Είναι στην πρωτοπορία του αγροτικού τομέα, έχει έναν πολύ δυναμικό αγροτικό τομέα στην Ιεράπετρα, στο Τυμπάκι τα ξέρετε, με πολύ μεγάλες ανάγκες και όσο πάει καλά η οικονομία, τόσο οι ανάγκες αυξάνονται, εκεί πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις με τις διμερείς συμφωνίες που υπογράφουμε, παρεμβάσεις με την τροπολογία που ψηφίσαμε για να δώσουμε χαρτιά σε αυτούς που είναι ήδη εδώ, εδώ και πολλά χρόνια, μιλούν ελληνικά, είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και για τον α, β λόγο βρέθηκαν κάποια στιγμή σε καθεστώς παρατυπίας, παρανομίας αν θέλετε και ήδη ανταποκρίνονται στην τροπολογία μας, η οποία πάει καλά και βέβαια στο μηχανισμό νόμιμης που πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός, πιο γρήγορος, να μην έχουμε τις καθυστερήσεις που έχουμε σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα αυτό ξέρετε σημερινό, δεν το είχαμε στο παρελθόν. Στο παρελθόν ο κόσμος έφευγε από την Ελλάδα με την κρίση. Θυμάστε τη δεκαετία του 2010. Σήμερα που η οικονομία αναπτύσσεται, πρέπει να το δούμε και αυτό πάντοτε με πρώτη προτεραιότητα, την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας και την εξυπηρέτηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας, έτσι δεν είναι; Έτσι προχωράμε, αλλά τα δύο πάνε μαζί, ναι στη νόμιμη όχι στο παράνομο, για να πεις όχι στο παράνομο πρέπει να δώσεις και νόμιμη εναλλακτική. Για να περάσει στον Έλληνα πολίτη η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να του εξασφαλίσει ότι θα γίνεται με ασφάλεια και ότι θα καταπολεμήσει το παράνομο, άρα η διπλή αυτή στρατηγική πάει χέρι χέρι είναι μαζί, δεν είναι αντιφατική, δεν είναι αντίθετη, είναι μαζί στο νόμιμο μαζί στην καταπολέμηση του παράνομου. Και γι αυτό διαφοροποιούμαστε αν θέλετε από τα άκρα, και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, εμείς πρεσβεύουμε τη μέση οδό, τη φωνή της λογικής που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Ενάντια και στις ξενοφοβικές κραυγές του ενός άκρου που δεν θέλει κανέναν, ξέρετε τι λένε, ή τις αφέλειες των αλλωνών από την άλλη μεριά που τους θέλει όλους εδώ, ασχέτως το πώς έρχονται να ανοίξουμε τα σύνορα και τις λοιπές ανοησίες που λένε είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε και μεταξύ τους. Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία και η Ελλάδα σήμερα έχει έναν ρόλο να παίξει, να μπει στην Ευρώπη, η οποία συγκλονίζεται από το μεταναστευτικό, ότι υπάρχει πολιτική που λειτουργεί, που φέρνει αποτέλεσμα. Που αντιμετωπίζει το παράνομο, όπως το κάναμε πολύ καλύτερα από άλλους που είχαν έρθει με πολύ έτσι μεγαλύτερο, πως να το πούμε φανατισμό, Θυμάστε στην Ιταλία, την Τζόρτζια Μελόνι ως αντιπολίτευση, έτσι δεν είναι; Λοιπόν και δίνει λύσεις στα προβλήματα. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ερώτημα λοιπόν, επειδή διάβασα και ένα άρθρο χθες του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, του κυρίου Στουρνάρα, ο οποίος εκτίμησε ότι λείπουν από την αγροτική οικονομία από τον τουρισμό και την οικοδομή διακόσιες χιλιάδες εργατικά χέρια. Και επειδή έχουμε λοιπόν στο προσκήνιο την περίπτωση της Αιγύπτου, θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα επίπεδο διμερούς συνεργασίας και συμφωνίας νόμιμα να έρθουν Αιγύπτιοι στη χώρα και να αποφύγουμε και αυτή την παράνομη. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Το είπατε πολύ σωστά. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε και εγώ θα συναντηθώ αύριο με τον Αιγύπτιο Πρέσβη και ο Πρωθυπουργός ότι να δούμε τη νόμιμη οδό, να έρχονται νόμιμα, όχι μέσα σε αυτές τις βάρκες με βάση τη διμερή συμφωνία που έχουμε υπογράψει και η οποία για μια σειρά από λόγους σήμερα υπολειτουργεί και δυσλειτουργεί. Να δούμε λοιπόν πως αυτή η συμφωνία, η διμερής της εργασιακής κινητικότητας Ελλάδας -Αιγύπτου μπορεί να δώσει τη λύση στο ζήτημα, διότι και εμείς και οι Αιγύπτιοι είναι μια κοινότητα με την οποία αισθανόμαστε κοντά, έτσι δεν είναι; Είναι μακρά η σχέση. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ναι δεν είναι το Μπαγκλαντές για παράδειγμα, να το πούμε, χρησιμοποιώ τυχαία μια χώρα. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Είναι μακρά η σχέση. Είχαμε τη συμφωνία με τους αλιεργάτες εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει αυτή η σχέση και είναι ένας πληθυσμός ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει και να λειτουργήσει υπέρ και ημών και εκείνων αλλά να γίνει με νόμιμο τρόπο με κανόνες, με όρους, με προϋποθέσεις και όχι με αυτό το ασύντακτο και το παράνομο και μέσα από διακινητές και λαθρεμπόριο εκατομμυρίων, έτσι δεν είναι; που βλέπουμε σήμερα από την Ανατολική Λιβύη. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Άρα η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό θα πάει με μία τέτοια πρόταση στο Κάιρο την Κυριακή. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Είναι και αυτό μέσα, είναι και αυτό μέσα, προφανώς, και το βλέπουμε πολύ να δούμε πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία καλύτερα, χρειάζονται πολλά. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την υποδομή στο προξενείο μας στο Κάιρο, το οποίο έχει πλημμυρίσει από αιτήσεις, ξέρετε πέρα από αυτά που αποφασίζουμε, υπάρχει και το διοικητικό κομμάτι. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Ο μηχανισμός που θα το υποστηρίξει, σωστά. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Ο μηχανισμός που σας έλεγα πριν, το οποίο μπορεί να είναι λίγο πιο άχαρο, να μην είναι, να μην προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά είναι το πιο κρίσιμο, ίσως, διότι ότι και να συμφωνούμε αν δεν έχεις τον μηχανισμό να τα εφαρμόσεις, λοιπόν εκεί τώρα είναι το βάρος. Και γίνονται πολλά. Έχουμε κάνει πολλές συσκέψεις με τον κύριο Γεραπετρίτη, με το Υπουργείο Εξωτερικών να δούμε πως μπορούμε να τους ενισχύσουμε, με το Υπουργείο Εσωτερικών, με το Υπουργείο Εργασίας είναι πολλά τα εμπλεκόμενα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει προτεραιότητά του. Εξαρτάται η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που είπε Στουρνάρας έχει απόλυτο δίκιο, το να έχει η οικονομία μας, αυτούς τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτάται από το αν θα βρει και εργατικό δυναμικό όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στην υψηλή τεχνολογία, στην προσέλκυση ταλέντων. Δεν μιλάμε μόνο για χαμηλή ειδίκευση, κοινωνίες που πετυχαίνουν, είναι οι κοινωνίες οι οποίες προσελκύουν ταλέντα, λοιπόν, και αυτήν την Ελλάδα θέλουμε, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, που προσελκύει αυτά τα ταλέντα. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Μάλιστα. κ. Υπουργέ περιμένουμε την επίσκεψή σας και εδώ στην Κρήτη. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Και τους Έλληνες βεβαίως να γυρίσουν από το εξωτερικό κατεξοχήν, αυτό, να είστε καλά. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Θα περιμένουμε λοιπόν την επίσκεψή σας εδώ στην Κρήτη. Το σχέδιο για τη στήριξη και των τοπικών φορέων που διαχειρίζονται το προσφυγικό, αλλά κυρίως και τα νεότερα που θα προκύψουν και από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κάιρο. Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή συνομιλία, τη συζήτησή σας, και τις απαντήσεις που δώσατε εδώ σε διάφορες ανησυχίες που υπάρχουν για την Κρήτη, σωστά σημειώσατε ενόψει και της τουριστικής περιόδου αυτές οι ανησυχίες είναι λίγο μεγαλύτερες, το κατανοείτε και εσείς με το δεδομένο ότι σε αρκετές περιοχές δεν έχουν και υποδομές έτσι; 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Ναι, ναι, το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε στο ανατολικό Αιγαίο για βίζα των Τούρκων και τη διευκόλυνση, και όχι για τις ροές είναι μια επιτυχία θεωρώ, και έτσι πρέπει να πορευτούμε, με λύσεις, με αποτελέσματα, όπως τα καταφέραμε στον Έβρο, όπως τα καταφέραμε στη Ρόδο. Θυμάστε τη Ρόδο, το προβλήματα που είχαμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, έτσι δεν είναι; Λοιπόν έτσι χρειάζεται η πολιτική. 
 

Xρήστος Κώνστας  : 

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά να είστε καλά καλό απόγευμα από το Ηράκλειο. 
 

Δημήτρης Καιρίδης : 

Γεια σας.