Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Ημέρα με θέα” του Γιάννη Παπαγεωργίου, Athina 984 | 7.11.2023

YouTube video

ΔΗΜ:Αυτή η σημειολογία είναι και χαρακτηριστική των ημερών. Θα ήθελα το σχόλιο του κυρίου Δημήτρη Καιρίδη λοιπόν, πάνω σε αυτή υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τι κάνετε καλημέρα;

Δ. Καιρίδης:Καλημέρα σας καλημέρα, έτσι είναι όπως το λέτε. Υπάρχει μια αντίστιξη μεταξύ της περιδίνησης της αντιπολίτευσης στην εσωστρέφεια και την κρίση, όπως υπαινιχθήκατε με τις δηλώσεις Τσακαλώτου από τη μια και από την άλλη της μεγάλης Νέας Δημοκρατίας, η οποία από το εκσυγχρονιστικό να πούμε από τις παρυφές του εκσυγχρονιστικού, πώς να το πούμε Σημιτικού ΠΑΣΟΚ από τη μια, μέχρι την δεξιά, με εμβληματική προσωπικότητα αυτής της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη Μαριέττα Γιαννάκου, είχαμε χθες σε αυτές τις 2 εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ο Κώστας Σημίτης, άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στην οκταετή θητεία του στην χώρα. Η νέα δημοκρατία αναγνωρίζει στους αντιπάλους της, την προσφορά, την οποία προσφορά έχουν κάνει με γενναιοδωρία και με ειλικρίνεια, θα έλεγα από τη μια και από την άλλη η Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία και εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ στα πρώτα μου βήματα στη Βουλή 19-21 στα ευρωπαϊκά θέματα που χειριστήκαμε από κοινού.

ΔΗΜ:Θα ήθελα το σχόλιό σας για το αρχικό ραντεβού όμως του κυρίου Κασελάκι με τον κύριο Ανδρουλάκη στην έδρα του ΠΑΣΟΚ αυτό το ραντεβού γιατί αν καταλαβαίνω σωστά, ο μόνος τομέας στον οποίο η αντιπολίτευση σύσσωμη βρίσκει κοινό βηματισμό είναι ο τομέας των θεσμών με αφορμή το θέμα των υποκλοπών.

Δ. Καιρίδης:  Ναι, δεν το ξέρω, θα το δούμε ο γύρος Κασελάκης από ότι καταλαβαίνω, είναι σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μακάρι και ο κύριος Ανδρουλάκης να δείξει την ίδια θεσμικότητα στη συνάντηση που η πρόσκληση είναι ανοικτή με τον πρωθυπουργό. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι οι πολιτικοί αρχηγοί να συναντιόνται και να συνομιλούν. Πέραν από τις αντιπαραθέσεις, εννοώ στη Βουλή, στις τηλεοράσεις ή στον πολιτικό στίβο ευρύτερο.

ΔΗΜ:  Να έρθω, κατανοητό, να έρθουμε και στο χαρτοφυλάκιό σας, αλλά κυρίως σε αυτά που ζούμε μέρα με τη μέρα στη  Γάζα, αρχίζοντας από τα μικρά, τα μικρά, ενώ από άποψη προτεραιότητας, δηλαδή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συμφωνίες ή το διάλογο στον οποίο συμμετείχατε και εσείς οι εξελίξεις στη Γάζα επηρεάζουν την προσπάθεια συμφωνίας στο μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με κάποιο τρόπο;

Δ. Καιρίδης:  Προς το παρόν όχι και αυτή είναι η επιδίωξή μας, να διασφαλίσουμε την ελληνοτουρκική προσέγγιση προς χάριν του εθνικού συμφέροντος από την οποία γεωστρατηγική ανατάραξη, που είναι μεγάλη που είναι σημαντική, οι εξελίξεις στη Γάζα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Από κει και πέρα, υπάρχει μια προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, η οποία ήδη αποδίδει σε μειωμένες ροές. Πρέπει να το πούμε αυτό. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν και ο πρωθυπουργός κατεξοχήν ότι με τη συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από ότι με την αντιπαράθεση. Η Τουρκία έχει κάνει μια αλλαγή πολιτικής τους τελευταίους μήνες. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική της απέτυχε. Η πολιτική της εργαλειοποίησης στον Έβρο την άνοιξη του 2020. Και τώρα έχουμε αυτή την ευκαιρία, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εγώ πήγα στην Άγκυρα, έχουμε αυτές τις συνομιλίες και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση σε 12ωρη βάση τις αναχωρήσεις, τις τυχόν αναχωρήσεις, παράνομες αναχωρήσεις από την τουρκική ακτή, από την μικρασιατική ακτή και τα δεδομένα, ειδικά τον Νοέμβριο, πέρα από τη μεγάλη μείωση του Οκτωβρίου, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

ΔΗΜ:Ισχύει αυτό που διαβάσαμε για αυτό που συμφωνήθηκε; Τον ρωτάω περισσότερο για επιβεβαίωση ότι θα υπάρχει Έλληνας αξιωματικός που θα είναι στην πλευρά της Τουρκίας και ένας αντίστοιχος Τούρκος, εννοώ στο να καταγράφουν τις ροές ή να μπορούν να έχουν καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, αυτό έχει αρχίσει να λειτουργεί με κάποιο τρόπο;

Δ. Καιρίδης:  Ναι, κοιτάξτε, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό να το πούμε και οι επαφές των αρχών ασφαλείας των 2 χωρών είναι απαραίτητες. Τις έχουμε ήδη σε ένα πρώτο βαθμό στον Έβρο, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων εκεί, θέλουμε να τις πυκνώσουμε και μεταξύ των λιμενικών αρχών και βεβαίως με την ανταλλαγή αξιωματικών στα κεντρικά λιμεναρχεία από τη μια και από την άλλη πλευρά, για να παρακολουθούμε καλύτερα το ζήτημα και να χτίσουμε μια εμπιστοσύνη, να πούμε, δεν είναι εύκολα πράγματα όλα αυτά, αλλά πρέπει να τα διεκδικήσουμε, να τα προχωρήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πληρέστερα το πρόβλημα. Το λιμενικό κάνει τη δουλειά του, όπως και η αστυνομία. Έχουμε τις πολλές αποτροπές που χρειαζόμαστε, ενισχύουμε τις δυνάμεις ασφαλείας με μέσα, τον φράχτη στον Έβρο και ούτω καθεξής, αλλά με τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜ:Και να πάμε και λίγο στη Γάζα και να κλείσουμε με αυτό. Από χθες μέχρι σήμερα το τελευταίο εικοσιτετράωρο και επειδή έρχονται πολλές οι πληροφορίες. Και σίγουρα όχι όλες και νέα δεδομένα μπαίνουν, το καινούργιο που μπήκε στην ατζέντα είναι η δήλωση της ισραηλινής πλευράς ότι για το επόμενο αόριστο χρονικό διάστημα, την ασφάλεια στη λωρίδα θα την έχουμε εμείς με ότι σημαίνει αυτό και ένα δεύτερο σημείο, ότι οι Αμερικανοί πλέον προσπαθούν μετ’επιτάσεως, αυτές οι παύσεις που επιδιώκουν να πραγματωθούν. Βλέπετε αυτό να εξελίσσεται; Να έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Δ. Καιρίδης:  Προς το παρόν το αρνούνται οι Ισραηλινοί, ακόμα και στους Αμερικανούς και μάλιστα το πρωτοσέλιδο, τώρα το New York Times σήμερα το πρωί που διάβαζα γράφει για το πώς είναι δυνατόν μια χώρα να δίνει τέτοια βοήθεια στο Ισραήλ και ταυτόχρονα η ισραηλινή κυβέρνηση να την αγνοεί και η επιρροή της να είναι τόσο περιορισμένη, αναφέρεται στον Biden, ελαφρώς επικριτικά θα σας έλεγα. Εν πάση περιπτώσει, το Ισραήλ τελεί υπό καθεστώς οργής που δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος σύμβουλος.Πίστευα και πιστεύω ότι η βία από μόνη της δεν μπορεί να φέρει λύση στο Μεσανατολικό και στο Παλαιστινιακό. Εάν μπορούσε, θα το είχε κάνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, διότι είχε ασκηθεί κατά κόρον, έτσι δεν είναι; Κατά συνέπεια, εδώ χρειάζεται πάντοτε το πολιτικό πλαίσιο. Δεν είναι μια απλή στρατιωτική αστυνομική επιχείρηση εξόντωσης της Χαμάς. Πρέπει να συνοδεύεται και από την εξόντωση των συνθηκών εκείνων που γεννούν τον εξτρεμισμό και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το δεύτερο εμπεριέχει δύσκολες επιλογές για το ισραηλινό πολιτικό σύστημα, τις οποίες προσπαθεί προς το παρόν τουλάχιστον να μεταθέσει στο μέλλον, αλλά χωρίς αυτές τις δύσκολες επιλογές, νομίζω ότι το συμφέρον, η ασφάλεια του ισραηλινού λαού θα βρίσκεται πάντοτε σε μια σχετική διακινδύνευση. Αυτή είναι η δικιά μου, η άποψη και το λέω όσο πιο φιλικό τρόπο γίνεται προς το Τελ Αβίβ.

ΔΗΜ:  Κύριε Καιρίδη, πολύ σας ευχαριστώ για την κουβέντα που είχαμε. Προφανώς θα χρειαστεί να την ξανακάνουμε. Καλημέρα να είστε καλά.

Δ. Καιρίδης:  Κι εσείς.