Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Εκείνη και εγώ” στα Παραπολιτικά 90.1 | 28.08.2023

YouTube video

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται ότι για τις φωτιές στον Έβρου μπορεί να ευθύνονται οι διακινητές και οι παράτυποι μετανάστες που διαβιούν στα δάση

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Όλα είναι πιθανά αλλά εγώ δεν μπορώ να μιλήσω με εικασίες. Ξέρω ότι υπάρχει μια εισαγγελική έρευνα που τρέχει και διερευνά ακριβώς αυτό αλλά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να μπω στα της Πυροσβεστικής και των ερευνών που γίνονται για τα αίτια της φωτιάς. Αναφορικά με τους αυτόκλητους τιμωρούς.

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Η αυτοδικία στην Ελλάδα είναι ποινικό αδίκημα και ότι όποιος παίρνει το νόμο στα χέρια του τον παραβιάζει και θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, οργανωμένο, έχει τις νόμιμες αρχές ασφαλείας οι οποίες επιβάλλουν την τάξη.

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Θέλω να πω στους Εβρίτες μας οι οποίοι φυλούν Θερμοπύλες ότι η πολιτεία θα είναι απολύτως στο πλευρό τους και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αποζημιώσεων για να στηρίξει την περιοχή. Θέλουμε οι Εβρίτες να μείνουν στα σπίτια τους, στις δουλειές τους, είναι εθνική ανάγκη αυτό και για αυτό ανεβαίνει το μεγάλο διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο ακριβώς για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στήριξης.

Αναφορικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Αύξηση των ροών έχουμε εδώ και περίπου 12 μήνες ήδη από τα μέσα του 2022 σταδιακά από χαμηλή βάση. Έχει να κάνει με την ευρύτερη απορύθμιση του διεθνούς συστήματος. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στο Σαχέλ, με πραξικοπήματα, εμφυλίους, πείνα, φτώχεια, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, μια σειρά από ζητήματα. Και βεβαίως έχουμε και στην Τουρκία αναταραχή και με την οικονομική κρίση η οποία έχει στερήσει δουλειές από τους Σύριους και με τις αποφάσεις του Ερντογάν να στείλει πίσω τους Σύριους από την Κωνσταντινούπολη στις επαρχίες στις οποίες πρωτοκαταγράφηκαν. Άρα έχουμε μια πίεση και εκεί η οποία έχει δημιουργήσει αυτή την αυξημένη μεταναστευτική πίεση συνολικά στη Νότια Ευρώπη και το βλέπετε αυτό χαρακτηριστικά στην Ιταλία.

Για τον φράχτη στον Έβρο

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Σήμερα δεν υπάρχει Έβρος ποταμός, υπάρχει ένα ρυάκι λόγω της ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής κατά συνέπεια είναι ακόμα πιο επιβαλλόμενο να ολοκληρωθεί ο φράχτης. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο των 35 χιλιομέτρων, έχουν γίνει οι πρόδρομες εργασίες και όσοι είχαν αντιταχθεί στον φράχτη θα πρέπει σήμερα να το ξανασκεφτούν. Αλίμονο αν δεν είχαμε και αυτόν τον φράχτη που έχουμε και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, με τους συνοριοφύλακες, με τις θερμικές κάμερες, με τα drones…

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των διακινητών

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Είμαστε σε απόλυτο πόλεμο με τους διακινητές και για αυτό το λόγο αντιδρούν και με αυτό το θράσος είδαμε στην Εγνατίας αυτά τα περιστατικά. Το σύνολο των αρχών ασφαλείας της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Μας ενδιαφέρει επίσης η γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης, οι διακινητές που συλλαμβάνονται θέλουμε να προφυλακίζονται. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, έχουμε ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο και παρακολουθούμε με πολύ προσοχή τις δικογραφίες και στα νησιά όπου εκεί έχουμε όχι μόνο διακινητές που διακινούν αλλά και που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων προκαλώντας ναυάγια ή δολοφονούν ανθρώπους όπως είδαμε σήμερα με τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν στη θάλασσα από σκίσιμο φουσκωτού από διακινητή.

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Στα νησιά υπάρχει πρόβλημα ιδίως στη Λέσβο, υπάρχει αποθράσυνση για μια σειρά από λόγους και πολλά τεχνητά ναυάγια το οποίο επαναφέρει τη συζήτηση που έγινε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μετά την Πύλο όπου απολύτως αδίκως και αναληθώς το ελληνικό Λιμενικό κατηγορήθηκε από διάφορους για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων ότι προκάλεσε ναυάγιο ή βύθισε ή έπνιξε. Το ελληνικό Λιμενικό σώζει, σώζει ζωές καθημερινά απέναντι σε αυτά τα δίκτυα των διακινητών.