Στην ενίσχυση των ευρωαμερικανικών σχέσεων, με αφορμή την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Δομίνα Διαμαντοπούλου.
«Ο Τραμπ έσπασε μια μεταπολεμική παράδοση, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος ο οποίος έβαλε ευθέως κατά της ιδέας της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στήριξε το Brexit και τους διάφορους ευρωσκεπτικιστές. Γι αυτό και οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες, είδαν με ανακούφιση την αποτυχία του να επανεκλεγεί και προσμένουν με ελπίδα την προεδρία Μπάιντεν», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο με ένα μεγάλο ψέμα, ότι ο Μπάρακ Ομπάμα δεν γεννήθηκε επί αμερικανικού εδάφους και επομένως δεν δικαιούνταν να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ και φεύγει επίσης με ένα μεγάλο ψέμα, ίότι δεν έχασε τις εκλογές αλλά υπήρξε νοθεία.
«Με το ψέμα πολιτεύτηκε και στο ψέμα επιμένει και αυτό είναι ίσως η χειρότερη κληρονομιά του», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, σημείωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο κατ’ εξοχήν Πρόεδρος της εξωτερικής πολιτικής, γνωρίζει τα θέματα και καταλαβαίνει ότι για να πετύχει η Αμερική στον κόσμο πρέπει να χρησιμοποιήσει τις συμμαχίες της, οι οποίες είναι και το μεγάλο της πολιτικό κεφάλαιο.
Για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στα εσωτερικά προβλήματα με κυριότερο το μέτωπο της πανδημίας και με το τρίτο κύμα που είναι εξαιρετικά οξυμένο αυτή τη στιγμή στην Αμερική, με την οικονομία και το πακέτο στήριξης της περίπου 2 τρισ. που θέλει να περάσει γρήγορα καθώς και να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς το εξωτερικό προκειμένου να δείξει την αλλαγή σελίδας, με προεδρικά διατάγματα και με την επιστροφή της Αμερικής στη Συνθήκη του Παρισιού.
Επίσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τις σχέσεις με την Ευρώπη, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχουν συγκεκριμένα δομικά ζητήματα τα οποία δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη: «Η κριτική του Τραμπ ότι οι ευρωπαίοι δεν ξοδεύουν πολλά για την άμυνά τους την οποία ασπάζονται και στο δημοκρατικό κόμμα έχει μεγάλη δόση αλήθειας».
Αναφερόμενος στην Πρόεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι ελέγχεται για την σοβαρότητα των λόγων της υπό την έννοια ότι ήρθε στην προεδρία της Επιτροπής μιλώντας για την γεωστρατηγική Ευρώπη την οποία επιθυμεί και η Ελλάδα, ωστόσο δεν γίνονται ιδιαίτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Βλέπω μια Ευρώπη η οποία έχει απορροφηθεί από το πρόβλημα της πανδημίας, δεν τα πάει καλά στο επίπεδο του εμβολιασμού σε σχέση με την Αμερική και τη Βρετανία, επομένως δεν πρέπει και εμείς να βρούμε καταφύγιο πίσω απο τον Τραμπ για να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα. Υπάρχουν δομικά προβλήματα στη σχέση, υπάρχει το ζήτημα της Κίνας το οποίο μπορεί είτε να μας ενώσει είτε να μας διχάσει. Ενώ για την Αμερική η Κίνα είναι γεωστρατηγική απειλή, για την Ευρώπη παραμένει ένας εμπορικός εταίρος».