Ο Έλληνας Υπουργός χαιρετίζει την στροφή της Τουρκίας στη μεταναστευτική πολιτική

Μια νέα εποχή συνεργασίας είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο ανατροπών, δηλώνει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης.

Αθήνα, Ελλάδα – Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης χαιρέτισε την προθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές από την Ασία προς την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Al Jazeera.

“Από ελληνικής πλευράς, μοιάζει με μια στροφή με θετική κατεύθυνση και είμαστε εδώ για να την εκμεταλλευτούμε πλήρως και να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή”, δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Συγκρίνει τη νέα τουρκική στάση με την πολιτική της Άγκυρας τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία απομακρύνθηκε μονομερώς από μια συμφωνία τεσσάρων ετών με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υποχρέωνε και τις δύο πλευρές να συγκρατούν τους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Χιλιάδες από αυτούς όρμησαν στον ελληνικό συνοριακό φράχτη κατά μήκος του ποταμού Έβρου στη Θράκη, προκαλώντας σχεδόν επεισόδια με την ελληνική αστυνομία.

Ο Καιρίδης, η κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, επισκέφθηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλίκια, στις 19 Οκτωβρίου.

“Μου παρουσιάστηκαν πολλά στοιχεία από την τουρκική πλευρά”, δήλωσε ο κ. Καιρίδης.

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν συλλάβει 140.000 ανθρώπους χωρίς χαρτιά που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους. Περίπου 40.000 είχαν απελαθεί στις χώρες προέλευσής τους. Και η Τουρκία δήλωσε ότι είχε συλλάβει 5.000 διακινητές.

“Όλα αυτά είναι πολύ θετικά και βλέπουμε, ειδικά στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μια πολύ αποφασιστική δράση από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, της στρατοχωροφυλακής και της χωροφυλακής, για την εξάλειψη των λαθρεμπόρων και των ροών”, δήλωσε ο κ. Καιρίδης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ανταλλάσσουν και να δημοσιεύουν τακτικά στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση.

Δεν είναι μόνο όλα ήσυχα στα χερσαία σύνορα του Έβρου- οι ελληνικοί αριθμοί που δημοσιεύθηκαν την 1η Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι ροές έχουν μειωθεί κατά 42% από ξηρά και θάλασσα.

“Η Τουρκία δεν θέλει να γίνει ένας διεθνής κόμβος παράνομης μετανάστευσης”, δήλωσε ο κ. Καιρίδης, επειδή η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περίπου 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και η παράνομη διακίνηση “διεγείρει τις αυξημένες ροές προς την Τουρκία σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας”.

Αλλά ο κ. Καιρίδης πιστεύει ότι η στροφή της Τουρκίας οφείλεται και στο γεγονός ότι “η προηγούμενη πολιτική δεν λειτούργησε”.

Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές είχαν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα επίσημα ελληνικά μηνιαία δελτία έδειξαν αύξηση 52% τον Ιούνιο, 69% τον Ιούλιο, 106% τον Αύγουστο και 170% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στο ότι οι Τούρκοι λαθρέμποροι αύξησαν τις δραστηριότητές τους ή ότι οι τουρκικές αρχές έριξαν την επαγρύπνησή τους.

Η Aegean Boat Report (ABR), μια ανεξάρτητη υπηρεσία παρακολούθησης, στην οποία οι πρόσφυγες μπορούν να απευθύνονται απευθείας για να αναφέρουν την τύχη τους ενώ ταξιδεύουν, εκτιμά ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή απέτρεψε σχεδόν 2.700 βάρκες γεμάτες με δυνητικούς αιτούντες άσυλο να φτάσουν στις ελληνικές ακτές από τον Μάρτιο του 2020.

Ο κ. Καιρίδης αρνήθηκε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σταματήσει ποτέ να διασώζει ανθρώπους.

“Νομίζω ότι [η Ανδριάνα] εργαλειοποιήθηκε από ανθρώπους της αριστεράς που έχουν πολύ ακραία θέση για τη μετανάστευση”, δήλωσε στο Al Jazeera.

“Πιστεύουν ότι κάθε είδους φύλαξη των συνόρων είναι παράνομη και αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών που να υποδέχεται όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο από όλο τον κόσμο. Αυτή είναι προφανώς μια θέση που δεν ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων”, δήλωσε ο Καιρίδης.

Τι γίνεται με τους Παλαιστίνιους;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων αντιποίνων στο έδαφός της, αφού παρείχε στο Ισραήλ απερίφραστη πολιτική υποστήριξη για να αντεπιτεθεί στη Χαμάς για την επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Οκτωβρίου κάλεσε τα κράτη μέλη “να ενισχύσουν την εσωτερική ασφάλεια, μεταξύ άλλων με… την προστασία των εξωτερικών συνόρων”.

Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν παρήγαγε ούτε έναν επιτιθέμενο.

“Έχουμε την παλαιότερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη”, είπε, αναφερόμενος στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, η οποία άφησε ανέπαφους τους μουσουλμάνους της Θράκης και τους Έλληνες χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης.

“Σε αντίθεση με άλλες τέτοιες κοινότητες στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Δυτική Ευρώπη, η δική μας δεν παρήγαγε αυτό το είδος ριζοσπαστισμού”, είπε – αναφερόμενος στους Αλβανούς μουσουλμάνους που πήγαν να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από το 2014 και στους βομβιστές αυτοκτονίας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 2001, οι οποίοι στρατολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Αμβούργο.

Ανησυχεί όμως για τις πιθανές αποσταθεροποιητικές συνέπειες μιας μεγάλης εξόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Αίγυπτος … η οποία ήδη φιλοξενεί σχεδόν 9 εκατομμύρια πρόσφυγες από την υπόλοιπη Αφρική και αποτελεί θεμέλιο λίθο σταθερότητας για όλους εμάς στην Ευρώπη”, δήλωσε. “Τα γεγονότα στη Γάζα έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν τις αραβικές χώρες”.