Ο Έβρος & η Θράκη πρώτοι σε στήριξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο

Υπερψηφίστηκε, χθες, από τη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου Αν. Υπ. Νίκου Παπαθανάση, έφερε ειδική τροπολογία για τη Θράκη. Όλο το προηγούμενο διάστημα, δουλέψαμε συστηματικά ώστε η Θράκη να είναι η πρώτη σε ενίσχυση περιοχή στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τα καταφέραμε.

Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση. Είναι σημαντικό, μέσα στο, συχνά, τοξικό κλίμα των ημερών να αναδεικνύεται η διακομματική στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, το οποίο ψηφίσαμε πριν μερικές εβδομάδες και στην οποία συμμετείχα ως συντονιστής του οικονομικού/αναπτυξιακού της προγράμματος.

Η ρύθμιση αποτελεί την έμπρακτη υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε για την αναπτυξιακή θωράκιση του κρίσιμου εθνικού προμαχώνα που αποτελεί η Θράκη.

Δίπλα στους εξοπλισμούς που αναβαθμίζουν την αποτρεπτική ισχύ μας, η Πολιτεία έχει υποχρέωση, και το κάνει, να φροντίσει τους ακρίτες μας, να μείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν και να μεγαλώσουν οικογένειες εκεί.

Είναι, άλλωστε, γνωστό το πρόβλημα της δημογραφικής συρρίκνωσης, ιδίως του βόρειου Έβρου, και γι’ αυτό προκρίναμε αυτή τη ρύθμιση. Και, φυσικά, θα συνεχίσουμε με την υιοθέτηση ειδικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, σε συμφωνία με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Με ειδική τριπλή, λοιπόν, ρύθμιση ενισχύεται η στήριξη των νέων επενδύσεων στη Θράκη:

1. Με τη ρήτρα περί παραμεθορίου στα 30 χλμ, που συμπεριλαμβάνει τους 4 από τους 5 νόμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο).

2. Με την άμεση επιχορήγηση και των μεσαίων επιχειρήσεων κατά 60% στον Έβρο και κατά 30% στη Ροδόπη και στη Ξάνθη, που εξαιρούνται από άμεση χρηματική επιχορήγηση στην υπόλοιπη χώρα.

3 Και, με την ειδική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων στον Έβρο με 10 πόντους μπόνους και στη Ροδόπη και στη Ξάνθη με 5, ώστε να έχουν προτεραιότητα σε επίπεδο περιφέρειας.

Ο Πρωθυπουργός, Kyriakos Mitsotakis, η Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis, Προέδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο Νίκος Παπαθανάσης – Nikos Papathanasis, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μαζί με τον Υπουργό Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis συνέβαλαν καθοριστικά στη θετική αυτή εξέλιξη.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η άψογη συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές της Θράκης αλλά και όλους τους υπόλοιπους της Διακομματικής, πολλοί από τους οποίους, όπως εγώ, εκλέγονται σε άλλες περιφέρειες. Η Θράκη ενώνει και κινητοποιεί όλους μας καθώς αποτελεί εθνική υπόθεση. Και, είναι ευτύχημα που και η αντιπολίτευση, αυτή τη φορά, συναίνεσε.

Στις φωτογραφίες από την πρόσφατη συνάντησή μου στο γραφείο του Αν. Υπ. Νίκου Παπαθανάση για το ζήτημα αυτό και από την προχθεσινή μου αγόρευση στην ολομέλεια της Βουλής, όπου μίλησα εκτενώς για τη Θράκη αλλά και τη στρατηγική “κρατικών ενισχύσεων” για το μέλλον.