Ομιλία Δημήτρη Καιρίδη στην 35η Ολομέλεια Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κ.Σ. Γαλλοφωνίας (06.11.2023)

YouTube video

Η Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας (APF), φιλοξενεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα Γερουσίας, την 35η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Γαλλοφωνίας.

Κεντρικό θέμα συζητήσεως είναι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην Ευρώπη και οι γεωπολιτικές αλλαγές που αυτός επιφέρει στον κόσμο. Η συζήτηση θα διαρθρωθεί σε 3 θεματικές ενότητες: Η Δημοκρατία απέναντι στον πόλεμο: προκλήσεις, διακυβεύματα και αδυναμίες. Οι συνέπειες που προκαλεί στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία: κρίση συστημική, μεταναστευτική, ενεργειακή και οικονομική. Οι προοπτικές του κατακερματισμένου κόσμου και η αναζήτηση μιας νέας πολυκεντρικής παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, ενώ κεντρικός ομιλητής επί του θέματος θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτης. Εισηγητές επί των θεματικών ενοτήτων θα είναι διακεκριμένα πρόσωπα του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και πολιτικού χώρου.

Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος 24 αντιπροσωπείες εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών της Κ.Σ. Γαλλοφωνίας.