Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης (25-28 Απριλίου, Στρασβούργο)

Ήρωες, όχι μόνο θύματα!

Οι Ουκρανοί δεν είναι απλώς θύματα. Είναι και ήρωες, γιατί αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.

Η ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συνέπειες της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας στις 27.04.2022.

YouTube video

Πολλές “δημοκρατίες”, όπως η Τουρκία, έχουν μετατραπεί σε αυταρχικά καθεστώτα με εκλογές (electoral autocracies).

Η παρέμβασή μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ομιλητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της συζήτησης για τη “Διασφάλιση και προώθηση της γνήσιας δημοκρατίας στην Ευρώπη” στις 28.04.2022.

YouTube video

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων:

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στην 7η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Μπουρνού, συμμετείχε στην έβδομη και τελευταία Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου, στο Στρασβούργο.

Οι εργασίες διεξήχθησαν σε επίπεδο Ολομέλειας, πολιτικών ομάδων και των τεσσάρων συνιστωσών της διάσκεψης, που αποτελούνται από εκπροσώπους του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων.

Ο κ. Καιρίδης απευθύνθηκε δύο φορές στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, με την ιδιότητα του συμπροέδρου της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση και του εκπροσώπου της συνιστώσας των εθνικών κοινοβουλίων για το ίδιο ζήτημα.

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του, ο κ. Καιρίδης αρχικώς υποκλίθηκε με σεβασμό ενώπιων των ηρωικού λαού της Ουκρανίας που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, σημειώνοντας ότι ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση, δηλώνοντας υπερήφανος ως Πρόεδρος, αλλά και ως εθνικός βουλευτής και ευρωπαίος πολίτης για την ποιότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια. Κάνοντας έναν απολογισμό του συνολικού έργου της Ομάδας Εργασίας, αναφέρθηκε στους στόχους στους οποίους εστίασαν οι πολίτες, ιδιαιτέρως στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή κοινών κανόνων για την υποδοχή των μεταναστών, την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου διαμερισμού των ευθυνών και τη βελτίωση των πολιτικών ενσωμάτωσης. Σημείωσε, τέλος, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τελικές προτάσεις της ομάδας εργασίας, αντανακλούν τις συστάσεις των πολιτών, επιτυγχάνοντας ισορροπία μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων σ’ ένα τόσο πολωτικό θέμα καθώς εστιάζουν στις πλέον συναινετικές θέσεις, με μια φιλόδοξη και καινοτόμα προσέγγιση.

Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Καιρίδης χαιρέτισε το γαλλικό λαό, ο οποίος κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με σοφία επέλεξε την ευρωπαϊκή προοπτική, καταψηφίζοντας τις «στενόμυαλες» δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού και δίνοντας προοπτική στο μέλλον της Ευρώπης, για το οποίο γίνεται η συζήτηση κατά τη διάσκεψη αυτή. Κάνοντας έναν απολογισμό των εργασιών της διάσκεψης, υπογράμμισε τη σημασία της εμπλοκής των εθνικών κοινοβουλίων στη διάσκεψη, ενώ σημείωσε ότι η διάδραση με τους συναδέλφους από άλλα εθνικά κοινοβούλια, από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και κυρίως τους πολίτες υπήρξε διδακτική και εποικοδομητική. Απαντώντας σε υπαινιγμούς περί της αντιπροσωπευτικότητας της διάσκεψης, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η συνιστώσα των εθνικών κοινοβουλίων – της οποίας η αντιπροσωπευτικότητα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση – συναίνεσε επί των προτάσεων για τη μετανάστευση, δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία: περισσότερη Ευρώπη και συντονισμός στη διαχείριση της μετανάστευσης και καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, χωρίς εκπτώσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η διάσκεψη αποδείχθηκε αποκαλυπτική ως προς τη δυναμική που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός εχθρός της Ένωσης είναι ο ευρωσκεπτικισμός, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, τα μεμονωμένα άτομα, οι πολιτικές ομάδες – ακόμα και τα κράτη μέλη – τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πορεία της ευρωπαϊκής ένωσης με την αντιπαραγωγική τους στάση. Κατά συνέπεια, συνέχισε, η στήριξη των πολιτών στην κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας είναι απολύτως κατανοητή, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων της Ε.Ε., ιδιαιτέρως στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να προτάσσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους εταίρους και το σεβασμό στις ευαισθησίες των κρατών μελών, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα αυτονόητες σε όλους. Υπό το πρίσμα αυτό και προκειμένου να ικανοποιηθεί το σαφές αίτημα τον πολιτών για αλλαγή στο τομέα αυτό, ο κ. Κεφαλογιάννης πρότεινε την υιοθέτηση των απαραίτητων εγγυήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε διαδικασίες ενισχυμένης πλειοψηφίας. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς να βρουν τρόπο να υλοποιήσουν τις προτάσεις των πολιτών, μία πρόκληση ωστόσο στην οποία δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας.

Στη συνάντηση συνιστώσας των εθνικών Κοινοβουλίων που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής 29/4, προκειμένου οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων να καθορίσουν τη στάση τους ως προς το σύνολο των προτάσεων, ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τον λόγο έλαβε ο κ. Ιωάννης Μπουρνούς. Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε από μικρή μερίδα εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων στο περιεχόμενο των προτάσεων των Ομάδων Πολιτών, ξεκαθάρισε ότι καθήκον των εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων στην παρούσα φάση είναι να συναινέσουν ως προς την συμπερίληψη όλου του πακέτου των προτάσεων των πολιτών στην έκθεση συμπερασμάτων που θα συντάξει η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν για το περιεχόμενο κάποιων από τις προτάσεις.

Ως προς την κριτική των ίδιων εκπροσώπων περί περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας με βάση προτάσεις της Διάσκεψης, επισήμανε τον εθελοντικό χαρακτήρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναγνώριση εκ των προτέρων από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη ότι με την ένταξή τους στην ΕΕ μοιράζονται μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων να αναλογιστούν τη συλλογική εργασία που έλαβε χώρα τον τελευταίο χρόνο, κυρίως από τους πολίτες, οι οποίοι, όπως δείχνουν τόσο οι προτάσεις τους, όσο και οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, απαιτούν βαθιές αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης και προσδοκούν από τη Διάσκεψη να προωθήσει τέτοιες αλλαγές. «Στους πολίτες, λοιπόν, δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, ιδιαίτερα από τα εθνικά Κοινοβούλια, ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι φιλοδοξίες τους για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.