Η αρχική δημοσίευση εδώ.
Μια εξαιρετική διαδικτυακή συζήτηση με πρωτοβουλία και συντονισμό του Βουλευτή της ΝΔ βόρειου τομέα κου Δημήτρη Καιρίδη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου. Τέσσερις Δήμαρχοι του βόρειου τομέα μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από την έναρξη της πανδημίας, ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα και πρότειναν λύσεις ώστε να μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι προς όφελος των πολιτών και των πόλεών τους. Η συζήτηση μεταδιδόταν διαδικτυακά και η εφημερίδα ΑΘΜΟΝΙΟΝ ΒΗΜΑ με live streaming μέσα από το site της www.athmonionvima.gr την προέβαλε ζωντανά αυτούσια. Η βόρεια Αθήνα συζητά- Οι προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση στην εποχή της πανδημίας, ήταν ο τίτλος της συζήτησης και οι Δήμαρχοι Πεντέλης Κα Δήμητρα Κεχαγιά, Λυκόβρυσης-Πεύκης κος Τάσος Μαυρίδης, Φιλοθέης-Ψυχικού κος Δημήτρης Γαλάνης και Μεταμόρφωσης κος Στράτος Σαραούδας επικεντρώθηκαν στους προβληματισμούς που έχουν για τη επόμενη ημέρα του κορωνοϊού καλώντας την κεντρική εξουσία να στηρίξει τις προσπάθειές τους.
Αρκετά ήταν τα κοινά σημεία στις τοποθετήσεις των τεσσάρων Δημάρχων. Αυτό που φάνηκε να τους προβληματίζει όλους είναι η οικονομική ενίσχυση που θα πρέπει να λάβουν ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αφενός τις κοινωνικές δομές όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι και η παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες και αφετέρου τις αυξημένες ανάγκες στην καθαριότητα οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι ανέφεραν με ιδιαίτερο προβληματισμό, σχεδόν αγωνία το γεγονός πως το κράτος μας λειτουργεί με μεγάλη γραφειοκρατία, αγκυλώσεις όπως είπαν οι περισσότεροι, οι οποίες εμποδίζουν τους Δημάρχους να πραγματοποιήσουν έργο, όταν ακόμα και για αυτονόητα πράγματα απαιτείται έλεγχος και εγκρίσεις από πολλούς φορείς. Παράλληλα τόνισαν πως στους δήμους έχουν δοθεί αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και στάθηκαν στο γεγονός πως τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται ακόμα και οι προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας, ζωτικό κομμάτι αυτήν τη δύσκολη περίοδο, γίνονται με χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες.
Και οι τέσσερις ανεξαιρέτως Δήμαρχοι μίλησαν και για τη θετική άποψη όλης αυτής της δυσάρεστης περιπέτειας στην οποία μπήκε η χώρα μας. Πέρα από το γεγονός πως όλοι τόνισαν την ομοψυχία και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, υπογράμμισαν πως δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη, καταγραφής και απάντησης των αιτημάτων διαδικτυακά, παροχή και εργαλείο το οποίο όπως διαβεβαίωσαν πλέον θα αναπτυχθεί περισσότερο και θα διατηρηθεί και στην μετά κορωνοϊό εποχή. Στο σημείο αυτό όλοι τόνισαν πως τα μέτρα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν έγκαιρα και αποτελεσματικά, πως η συνεργασία και η συνδρομή του Περιφερειάρχη κου Γ. Πατούλη ήταν ουσιαστική και δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τόσο τους υπαλλήλους του κάθε δήμου, τους εθελοντές για το κοινωνικό τους έργο καθώς και τους ιδιώτες για τις χορηγίες που έκαναν όλο αυτό το διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα η Δήμαρχος Πεντέλης κα Δ. Κεχαγιά σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουν να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία ο δήμος εγκαίρως έλαβε, όμως τελικά όπως αποδείχτηκε ο κόσμος λειτούργησε με υπευθυνότητα και σύνεση, παρά τα μεμονωμένα περιστατικά. Η μεγαλύτερη έννοια όπως επεσήμανε η κα δήμαρχος ήταν να μπορέσουν να βρίσκονται κοντά στις ευπαθείς ομάδες και όπως τόνισε ο δήμος ανταποκρίθηκε άψογα «είμαστε σε θέση ως αυτοδιοικητικοί να αφουγκραζόμαστε τον πολίτη και ν΄ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του». Τέλος η κα Δ. Κεχαγιά πρότεινε να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στην υπηρεσία καθαριότητας από 24% σε 13% ως μέτρο στήριξης από την πολιτεία σ΄αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάνε και οι δήμοι.
Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κος Τάσος Μαυρίδης τόνισε στη δική του τοποθέτηση «δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό και σταθήκαμε όρθιοι ακόμα και σ’αυτήν την κρίση». Ο κος Δήμαρχος υπογράμμισε πως τις ημέρες της καραντίνας που ο δήμος αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη πρόκληση αιρετοί-εργαζόμενοι και εθελοντές λειτούργησαν ως «μια δυνατή αλυσίδα» προς όφελος των πολιτών ιδιαίτερα όμως εκείνων που είχαν περισσότερη ανάγκη, των ευπαθών ομάδων. Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη, 5ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ψυχολογικής στήριξης, συνταγογράφηση από απόσταση των μελών των ΚΑΠΗ, αιμοδοσία, διανομή τροφίμων είναι μόνο μερικά από όσα έγινα πράξη το τελευταίο διάστημα. Στις προτάσεις που έκανε ο κος Τ. Μαυρίδης προκειμένου να στηρίξει περισσότερο η κυβέρνηση την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν η αναστολή της καταβολής των τοκοχρεολυσίων για ένα έτος για τους δήμους που έχουν δάνεια στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και η δυνατότητα να προσλαμβάνουν οι δήμοι προσωπικό, κυρίως στην καθαριότητα χωρίς δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Υπογράμμισε πως τελικά μετά από τόσα σημεία ελέγχου για μια απόφαση οι δήμοι κάνουν απλή διαχείριση και εν έχουν πραγματικό ρόλο όπως θα έπρεπε και πρότεινε με τη συνδρομή της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ να μπει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και ένα νέο νομοσχέδιο.
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού προσέλαβε 44 άτομα στην καθαριότητα μετά από περισσότερα από 10 χρόνια που είχαν να γίνουν προσλήψεις στο δήμο όπως επεσήμανε ο δήμαρχος κος Δ. Γαλάνης. Ο κος δήμαρχος ανέφερε πως το δυσκολότερο αυτής της περιόδου ήταν τα άμεσα αντανακλαστικά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την οποία δεν υπήρχε προηγούμενο. «εμείς αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και έχουμε τις λύσεις όμως πρέπει να μας δοθούν και τα απαραίτητα εργαλεία», τόνισε ο κος δήμαρχος και ως παράδειγμα ανέφερε πως τα μέτρα δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς δημοτική αστυνομία, η τοπική αγορά δεν μπορεί να στηριχθεί χωρίς οικονομική ενίσχυση στους δήμους, οι απολυμάνσεις δεν είναι εφικτές αν λείπει προσωπικό από την υπηρεσία καθαριότητας.
Τέλος ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κος Σ. Σαραούδας σημείωσε πως η πόλη τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη και τόνισε πως αυτό ήταν και το στοίχημα της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί τεχνολογικά και ψηφιακά στον πολίτη ώστε και μέσα σε αυτήν την κρίση της πανδημίας να μην αισθανθεί ότι αδικείται ή ότι υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις. Όπως επεσήμανε τελικά ο πολίτης φαίνεται πως έμεινε ικανοποιημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, από τα μηνύματα που λαμβάνει στο δρόμο «κερδίσαμε μέσα σ αυτήν τη πανδημία να εμπιστευτεί ο πολίτης την πολιτεία, να πιστέψει ο πολίτης ότι όλοι θα βοηθήσουν από τον δήμαρχο μέχρι τον Περιφερειάρχη και την κεντρική εξουσία».
Κλείνοντας και οι τέσσερις δήμαρχοι σημείωσαν πως όλο αυτό το διάστημα μαζί με τις κοινωνικές παροχές και τη σχολαστική καθαριότητα δεν σταμάτησαν τα τεχνικά έργα στους δήμους τους. Μάλιστα επεσήμαναν πως ήταν και μια ευκαιρία κάποια από τα προγραμματισμένα έργα να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως δημοτικές εγκαταστάσεις, Παιδικές Χαρές και σχολεία ήταν κλειστά, η κυκλοφορία πεζών και αυτοκίνητων ήταν ελάχιστη.
Τόσο οι τέσσερις δήμαρχοι όσο και ο συντονιστής της συζήτησης κος Δ. Καιρίδης δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προβληματισμοί που όπως αποδείχτηκε λίγο-πολύ είναι κοινοί και αφορούν τους περισσότερους δήμους. Γι’ αυτό και δεσμεύτηκαν να το επαναλάβουν σε επόμενο διάστημα με ακόμα περισσότερους ομιλητές, ίσως ακόμα και με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κου Θεοδωρικάκου, αρμόδιου για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.