Στο πλαίσιο του Athens Security Forum, που διοργάνωσε το Institute of International Relations – ΙΔΙΣ, είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τον Peter Altmaier, πρώην υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης υπουργός Περιβάλλοντος, διευθυντής του γραφείου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή. O Altmaier υπήρξε ένας σημαντικός Ευρωπαίος πολιτικός, και ως ευρωπαϊστής ο ίδιος πρωταγωνίστησε στη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή την περασμένη δεκαετία.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μου, μίλησα – καλοπροαίρετα – για τις ευθύνες της Γερμανίας όσον αφορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες (κατασκευή Nord Stream 2, κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων κ.ο.κ.) καθώς και για την απροθυμία της Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση στην ελληνο-τουρκική διένεξη. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, στο Βερολίνο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, κυρίως λόγω των Πρασίνων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο, η στάση της Γερμανίας δεν συγκρίνεται, σε καμία περίπτωση, με τις θέσεις της Γαλλίας, η οποία κατονομάζει με ξεκάθαρο τρόπο “θύτη” και “θύμα”, “αμυνόμενο” και “επιτιθέμενο” στα ελληνο-τουρκικά.
Η απάντηση του Altmaier περιορίστηκε στο ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία. Το πόσο δημοκρατικό είναι το καθεστώς Ερντογάν και η σημερινή Τουρκία το έχουν πει πολλοί διεθνείς οργανισμοί (Economist, Freedom House κλπ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις επανειλημμένες εκθέσεις του. Πολύ φοβάμαι ότι θα φανεί στις εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023,τις οποίες πολλοί στην ίδια την Τουρκία προεξοφλούν ότι δεν θα είναι ούτε δίκαιες και, ενδεχομένως, ούτε ελεύθερες.
Στη φωτογραφία με τον Peter Altmaier, τον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Mikulas Dzurinda και τη συνάδελφο στο Πάντειο, Marilena Koppa.