Οικονομικές εξελίξεις (21.11.2020)

Απόψεις

Χθες, παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός του 2021. Τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί η έκθεση Πισσαρίδη και την Τετάρτη η κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανόρθωσης της Ε.Ε.

Η ύφεση του 2020 θα είναι οριακά διψήφια. Το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη καθώς ο σταδιακός εμβολιασμός εναντίον του COVID-19 θα δημιουργεί συνθήκες κανονικότητας. Η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού.

Διανύουμε μια περίοδο τεράστιας και χωρίς προηγούμενο δημοσιονομικής επέκτασης, χωρίς την οποία η ύφεση φέτος θα άγγιζε το 20%. Συνολικά η πανδημία θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό πάνω από 30 δισ. τη διετία 2020-21. Στο μεταξύ, στην αντιπολίτευση επιμένουν σε “εμπροσθοβαρή μέτρα” και άλλες γενικόλογες ανοησίες… Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για να ενισχύσει την εργασία.

Η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, με αφορμή την έκθεση Πισσαρίδη και τις προτάσεις του Ταμείου Ανόρθωσης (που συντάχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ), είναι εθνικά αναγκαία και πρέπει να γίνει συντεταγμένα και ουσιαστικά.

Δυστυχώς, μια πανσπερμία μικροσυμφερόντων θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να την υπονομεύσουν εξ αρχής. Όμως, όπως έχω γράψει κι άλλη φορά, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το μεγάλο αναπτυξιακό της πρόβλημα, μετά από 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων απέτυχε να συγκλίνει με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη με όρους κατά κεφαλή εισοδήματος.