Νίκη της Ελλάδας στη σύνοδο των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) στο Ελσίνκι

Η 62η Σύνοδος των εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (COSAC) που πραγματοποιήθηκε στις 01-03 Δεκεμβρίου 2019, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, αποφάσισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα χρήζει συλλογικής και συντονισμένης δράσης από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, ελήφθη κατόπιν της παρέμβασης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο, με επικεφαλής τον Δημήτρη Καιρίδη και μέλη τους βουλευτές κ.κ. Ελευθέριο Αβραμάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛΛ) και Άγγελο Συρίγο (ΝΔ).

Η απόφαση της COSAC είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και εξυπηρετεί την προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού, ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου και ισομερούς κατανομής των βαρών της μεταναστευτικής κρίσης καθώς δεσμεύει, μέσω της ομόφωνης απόφασης όλων των εθνικών κοινοβουλίων, και τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Η επιτυχία αυτή βασίστηκε στη σωστή προετοιμασία της ελληνικής αποστολής αλλά και στις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου, χάρη στις οποίες εξασφαλίστηκε η υποστήριξη των ισχυρών χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική τροπολογία στο τελικό ανακοινωθέν ήταν η μόνη που έγινε δεκτή, καθώς οι τροπολογίες όλων των άλλων χωρών απορρίφθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, τόσο ο Γερμανός επικεφαλής κ. Gunther Krichbaum, όσο και η Γαλλίδα ομόλογή του κα Sabine Thillaye τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας, η οποία δοκιμάζεται υπέρμετρα από την πίεση των μεταναστευτικών ροών.