Νίκη και θωράκιση της Θράκης η καταβολή του 12% για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

Νίκη και θωράκιση της Θράκης η καταβολή του 12% για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Καθοριστική η συμβολή των Βουλευτών της ΝΔ Β1´ Βόρειου Τομέα Αθηνών Δημήτρη Καιρίδη και Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Από το 2010 και για μία ολόκληρη δεκαετία η ελληνική πολιτεία, αθετώντας την κείμενη νομοθεσία, δεν κατέβαλε στις επιχειρήσεις της Θράκης (και άλλων ευάλωτων περιοχών) το 12% επιδότησης ημερομισθίου των εργαζομένων, το οποίο όμως ισολογίσθηκε και φορολογήθηκε, στερώντας τες μέσα στην οικονομική κρίση κάθε ίχνος ρευστότητας. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και άλλες να μετακομίσουν στα Βαλκάνια, εκτινάσσοντας την ανεργία από 4% στο 33% και ενισχύοντας τη μετανάστευση από την περιοχή της Θράκης.

Το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις Υπουργικές Αποφάσεις Σταθάκη αντί να αποκαταστήσει την αδικία, την επέτεινε καταργώντας με αντισυνταγματικό και απαράδεκτο τρόπο κάθε πρόσθετο κίνητρο για τη Θράκη.

Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από ένα συστηματικό, αθόρυβο και σωστά οργανωμένο αγώνα που έκαναν οι Βουλευτές της ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Δημήτρης Καιρίδης και Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε απόλυτο συντονισμό με τις επιχειρήσεις της περιοχής δικαιώνει τη Θράκη.

Η ευαισθησία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η επιμονή, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα του αρμόδιου Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και η στήριξη των συναρμόδιων Υπουργών Γ. Βρούτση και Θ. Σκυλακάκη έφεραν το θετικό αποτέλεσμα.

Η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Θράκης αλλά και το κράτος δικαίου. Διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής με συμψηφισμούς ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων οφειλών. Ενισχύει έτσι όχι μόνο την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και την προοπτική τους, αφού διασφαλίζει νέες δυνατότητες ρευστότητας. Δημιουργούνται νέες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη, τόνωση της τοπικής οικονομίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σε μια κρίσιμη στιγμή όξυνσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Με την τακτοποίηση του 12% κλείνουμε ένα φαύλο κύκλο κρατικής ασυνέπειας του παρελθόντος και με τη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, ανοίγουμε ένα νέο κύκλο πραγματικής ανάπτυξης. Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας που χρήζει της συνεχούς φροντίδας μας. Για να είναι ισχυρός χρειάζεται μια ζωντανή τοπική οικονομία με επιχειρήσεις και εργαζομένους που ευημερούν, με τη συμπαράσταση της πολιτείας.

Η παρέμβασή μου στην Ολομέλεια για το θέμα:

YouTube video

Ακολουθεί ανοιχτή ευχαριστήρια επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης: