Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν μείνουμε πιστοί στις αρχές μας χωρίς εκπτώσεις (CoFE)

YouTube video

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, εκπροσώπησα τη συνιστώσα των εθνικών κοινοβουλίων της Ε.Ε., στη συζήτηση για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

Παρατηρούμε, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας και την υποχώρηση του κράτους-δικαίου. Δημοκρατία και κράτος δικαίου είναι αλληλένδετα καθώς χωρίς ελευθερίες δεν υπάρχει δημοκρατία. Όσοι στο εσωτερικό καταστρατηγούν τις βασικές μας αξίες, ενίοτε και με την υποστήριξη τρίτων χωρών, πλήττουν την αξιοπιστία και τα θεμέλια της Ε.Ε. συνολικά. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τους κανόνες που διέπουν την ένωση και η Ε.Ε., με τη σειρά της, οφείλει να ελέγχει καλύτερα και αυστηρότερα τα μέλη της.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:

Οι εργασίες της 5ης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης διεξήχθησαν στο Στρασβούργο, το τριήμερο 24 – 26 Μαρτίου, με τη συμμετοχή, με φυσική παρουσία, του Συμπροέδρου της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση, κ. Δ. Καιρίδη, εν μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν οι βουλευτές: κ. Ι. Μπουρνούς, κ. Γ. Παπανδρέου και κ. Ι. Κεφαλογιάννης.

Στις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας, χτες Παρασκευή,  συζητήθηκαν οι προτάσεις  που προέκυψαν από τις συστάσεις των πολιτών. Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση ο κ. Δ. Καιρίδης παρουσίασε τη νέα έκθεση της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης, για  το ζήτημα της μετανάστευσης. Στα εισαγωγικά του σχόλια, αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη 10.000.000 εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας, ενώ 3.500.000 έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες που διασχίζουν τα διεθνή σύνορα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης πιο συνεκτικών τρόπων αντιμετώπισης του ζητήματος, ενώ παράλληλα εγείρει το αίσθημα της αλληλεγγύης. «Σε αντίθεση με την προσφυγική κρίση του 2015, κατά την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αντιμετώπισαν μόνες τους τις προσφυγικές ροές, σήμερα, χώρες, μη αλληλέγγυες τότε, όπως η Πολωνία, υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων επιδεικνύουν την αλληλεγγύη που επιζητούμε» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης παρουσίασε τις βασικές ιδέες της έκθεσης για τους τρείς πυλώνες της μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση, που καθόρισαν τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας, την νόμιμη μετανάστευση, την παράτυπη μετανάστευση και το άσυλο. Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Βουλή των Ελλήνων, με συμμετοχή του Αντιπροέδρου κ. Μ. Σχοινά.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο κ. Καιρίδης, έλαβε το λόγο ως εκπρόσωπος της συνιστώσας των εθνικών κοινοβουλίων στην παρουσίαση των προτάσεων του πάνελ για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και τονίζοντας την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας. οι οποίες, όπως ανέφερε,  «δεν είναι όσο ισχυρές θεωρούσαμε, μεταξύ άλλων λόγω της παραπληροφόρησης στον κυβερνοχώρο. Σε πολλά κράτη μέλη διαπιστώθηκε οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας και υποχώρηση του κράτους-δικαίου. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι αλληλένδετα, καθώς χωρίς ελευθερίες δεν υπάρχει δημοκρατία». Υπογράμμισε δε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να καταστρατηγούμε τις βασικές μας αξίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ελέγχουμε καλύτερα τα κράτη-μέλη και αφού ενταχθούν, καθώς μόνο αν είμαστε πιστοί αξίες μας μπορούμε να βγούμε πιο ισχυροί από την παρούσα κρίση.» Κατέληξε σημειώνοντας ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια διαδικασία από τη βάση προς τα πάνω η οποία βάζει τους πολίτες στο επίκεντρο.

Σε ερώτημα που δέχθηκε σχετικά με το πώς τα θεμελιώδη δικαιώματα συνδυάζονται με τις «επαναπροωθήσεις» προσφύγων,  ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι, χρειάζεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ επί του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Υπενθύμισε δε ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015 υπήρξαν κράτη-μέλη που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη προς τις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκαν μόνες τους απέναντι στις προσφυγικές ροές. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σήμερα η κρίση της Ουκρανίας, φέρνει πιο κοντά τα κράτη-μέλη και τα καθιστά πιο αλληλέγγυα, γεγονός ενθαρρυντικό.

Κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια των τελικών προτάσεων του Πάνελ για τη Μετανάστευση, οι συμπρόεδροι της Ομάδας Εργασίας κ.κ. Καιρίδης και   Alfieri, δέχθηκαν θετικότατα σχόλια από τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική δουλειά και την αγαστή συνεργασία τους, καθώς και για τις τελικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια, οι οποίες αντικατοπτρίζουν πλήρως τις  προτάσεις των Ευρωπαίων πολιτών, γεγονός άλλωστε που αποτελεί και το στόχο της Διάσκεψης.    

Τέλος, στη θεματική που αφορά την παρουσίαση των εθνικών εκδηλώσεων και άλλων φορέων ο εθνικός εκπρόσωπος των Ελλήνων πολιτών, κ. Γ. Παγουλάτος, τόνισε ότι η χώρα μας πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων και συζητήσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε η  ΒτΕ, για τη μετανάστευση και την ψηφιακή μετάβαση, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ Σχοινά και  Vestager αντίστοιχα, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες πολίτες ζητούν τη συνέχιση αυτού του διαλόγου και μετά το πέρας της Διασκέψεως.