Μια ιστορική συνάντηση

Την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του κοινοβουλευτικού σκέλους του σχήματος συνεργασίας 3+1, υπό την προεδρία του Γερουσιαστού των ΗΠΑ κ. Bob Menendez , Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες μελών της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Κνεσέτ του Ισραήλ, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και της Βουλής των Ελλήνων.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη (Νέα Δημοκρατία), Δημήτριος Καιρίδης (Νέα Δημοκρατία), Θεόδωρος Ρουσόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Τάσος Χατζηβασιλείου (Νέα Δημοκρατία), Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο George A. Papandreou (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σχήμα συνεργασίας 3+1 είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κοινή τους δήλωση οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι:

«Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας προσήλωση στην προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήσαμε τρόπους, με τους οποίους τα Κοινοβούλια μας μπορούν να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες, περιλαμβανομένης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της συνολικής σταθερότητας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών μας σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας».

Το σχήμα 3+1 των τεσσάρων δημοκρατικών χωρών υπογραμμίζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ δεν είναι συναλλακτική και δεν βασίζεται μόνο σε μια κοινότητα συμφερόντων αλλά και σε μια στιβαρή κοινότητα αξιών που είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και, γι’ αυτό, είναι ιστορική και σταθερή σε βάθος χρόνου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του κοινοβουλευτικού σκέλους του σχήματος συνεργασίας 3+1, Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023.

Την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του κοινοβουλευτικού σκέλους του σχήματος συνεργασίας 3+1, υπό την προεδρία του Γερουσιαστού των ΗΠΑ κ. Μπομπ Μενέντεζ, Προέδρου Της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες βουλευτών της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Κνεσέτ του Ισραήλ, της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και της Βουλής των Ελλήνων.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη (Νέα Δημοκρατία), Δημήτριος Καιρίδης (Νέα Δημοκρατία), Θεόδωρος Ρουσόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Αναστάσιος Χατζηβασιλείου (Νέα Δημοκρατία), Γεώργιος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σχήμα συνεργασίας 3+1 είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Η συνεργασία αυτή ως φόρουμ περιφερειακού διαλόγου, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση θεμάτων μεταξύ των τεσσάρων χωρών στους τομείς της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας, της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας των πολιτών, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της έρευνας και της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τέλος, αναφέρθηκε στους αναπτυσσόμενους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς των τριών περιφερειακών εταίρων (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τον Κόλπο, ως μία νέα αρχιτεκτονική στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, μπορεί να ηγηθεί στην προσπάθεια για την επίτευξη της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η ιδέα της από κοινού συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή αποτελεί κοινό στόχο υπερνικώντας τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και χαιρέτησε τη διεύρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την επέκταση αυτής σε επίπεδο Υπουργών.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν κοινές προτεραιότητες και κάλεσε τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τρόπους ενδυνάμωσης και διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας, ευελπιστώντας σε καλύτερα αποτελέσματα.

Τέλος, σε κοινή τους δήλωση οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι:

«Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας προσήλωση στην προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήσαμε τρόπους, με τους οποίους τα Κοινοβούλια μας μπορούν να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες, περιλαμβανομένης της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της συνολικής σταθερότητας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση των προσπαθειών μας σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας».