Με τον ευρωπαϊκό βορρά

Είχα χθες τη χαρά να παρακαθήσω στο γεύμα που διοργάνωσε ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, Johan Borgstam, στην πρεσβευτική του κατοικία στη Φιλοθέη, προς τιμή μου, με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τη Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το πρόβλημα “Τουρκία” αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πολλές από τις χώρες αυτές, έχουν υπάρξει κάποιες παρεξηγήσεις στο παρελθόν, καθώς φάνηκε να μην στηρίζουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, και, πιο πρόσφατα, να μην συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες για την τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα. Από την άλλη μεριά, πολλές από τις χώρες αυτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ελληνική υπερ-εκπρσοώπηση στην ευρω-ομάδα της Αριστεράς, όπου εκείνες δεν στέλνουν κανέναν ευρωβουλευτή…

Την ίδια ώρα που οικοδομούμε ένα κοινό μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου, χτίζουμε γέφυρες με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, με επιχειρήματα, αίρουμε τις παρεξηγήσεις, προσδιορίζουμε όλα αυτά, τα πολύ περισσότερα, που μας ενώνουν, εργαζόμαστε για να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας και ερχόμαστε πιο κοντά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Λίγο νωρίτερα, υποδέχτηκα στη Βουλή τον Σουηδό πρέσβη. Ο κ. Borgstam μίλησε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της τρέχουσας σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα στην άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και στο ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων που φέρνει τον ευρωπαϊκό νότο σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον βορρά, αν δεν υπάρξουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της μεταποίησης.

Η Σουηδία είναι μια χώρα γνωστή παγκοσμίως για την οικονομική της ευρωστία, το κοινωνικό της κράτος, το επίπεδο της δημοκρατίας της αλλά και τη μεγάλη εξωτερική βοήθεια που δίνει σε φτωχότερες χώρες.

Στη Σουηδία ζει και εργάζεται μια εύρωστη ελληνική κοινότητα και το 1/10 του σουηδικού πληθυσμού επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε, για την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνο-σουηδικών σχέσεων, σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της οικονομικής συνεργασίας.