Η κλιματική κατάρρευση είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα στην ιστορία της. Η πράσινη μετάβαση είναι μια γιγαντιαία προσπάθεια, με πρωτοπόρα την Ευρώπη, για τη συμφιλίωση της ευημερίας με ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον. Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, στο οποίο πρωτοστατεί η κυβέρνηση του Kyriakos Mitsotakis, βρέθηκε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για μια σε βάθος συζήτηση. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής:
“Συνήλθαν, χθες, σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία του κ. Νικήτας Κακλαμάνης – Nikitas Kaklamanis Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και του κ. Δημητρίου Καιρίδη, Α΄ Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και για άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του».
Στη συνεδρίαση, επίσης, παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας. Αποχαιρετώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο τόνισα ότι:
“Πρώτον, είναι λάθος να μιλάμε για κλιματική αλλαγή και απειλή της κλιματικής αλλαγής, το σωστότερο είναι να μιλήσουμε για την απειλή της κλιματικής κατάρρευσης. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα μπροστά μας, τέτοιο που δεν έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και μια τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει για το μέλλον των παιδιών μας, του πλανήτη, της ζωής, σε αυτόν εδώ τον κόσμο.
Το δεύτερο που θα σας έλεγα, κύριε Επίτροπε, φεύγοντας και αποχαιρετώντας σας, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, να συνδυάσουμε την οικονομική ευημερία με την περιβαλλοντολογική ευαισθησία. Η Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό, απέναντι στους αρνητές της επιστήμης από τη μία και στους ακραίους από την άλλη, μπορούμε, χάρη στην τεχνολογία και τις έξυπνες πολιτικές, να συνδυάσουμε τα δύο αυτά. Άλλωστε η Ευρώπη συνολικά, έχει σήμερα το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά μονάδα ΑΕΠ- όχι ανά πληθυσμό- παγκοσμίως και αυτό είναι μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής ταυτότητας και μέρος της ευρωπαϊκής παρακαταθήκης, το οποίο πρέπει περαιτέρω να ενισχύσουμε, όντας εμείς οι παγκόσμιοι ηγέτες στο ζήτημα αυτό, για να παρασύρουμε και τους άλλους ανεπτυγμένους αφενός και βεβαίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, με τα ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες τους, αφετέρου. Ελπίζω να σας ξαναέχουμε σύντομα κοντά μας με ακόμα καλύτερα νέα, για το πώς πορευόμαστε.”