Με την Τουρκία έχει ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

«Με την Τουρκία έχει ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια ανάπαυλα της προηγούμενης παρατεταμένης έντασης», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής ΝΔ, Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Όπως τονίζει, ‘από το ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα, μιλάμε κυρίως για άνοιγμα πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και ουσιαστικά μετάθεση της αντιπαράθεσης από το πεδίο στο τραπέζι…»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, ο κ. Καιρίδης δηλώνει πως η εικόνα της χώρας βελτιώνεται σταθερά αλλά παραμένει ευμετάβλητη: «Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας. Από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, ειδικά στη νησιωτική χώρα, είναι να διασφαλίσουμε το άνοιγμα του τουρισμού, να μην χαθούν θέσεις εργασίας…»

Κύριε Καιρίδη, πώς αποτιμάτε σε πολιτικό επίπεδο την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα; Τι πρέπει να περιμένουμε, με δεδομένο ότι η γείτων χώρα, δεν σταματάει τις προκλήσεις κατά της χώρας μας;

Με την Τουρκία έχει ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια ανάπαυλα της προηγούμενης παρατεταμένης έντασης.

Με την Τουρκία, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το παράθυρο αυτό θα ανοίξει διάπλατα, διότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και η απόσταση που μας χωρίζει είναι μεγάλη. Όμως, είναι σημαντική εξέλιξη ότι ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση και παραμέρισε την όξυνση του 2020.

Έχει σημασία να αξιολογηθεί ότι ο διάλογος δεν ήταν προτεραιότητα της τουρκικής στρατηγικής. Άσκησε στρατηγική στρατιωτικού εξαναγκασμού και έντασης και στον Έβρο και στο Αιγαίο/Αν. Μεσόγεο αλλά δεν της βγήκε. Η Ελλάδα αντέδρασε με αποφασισιστικότητα και αποτρεπτική ετοιμότητα.

Σημείο κλειδί ήταν η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει οργανικά τις ευρωτουρκικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις με τα ελληνοτουρκικά. Μετέτρεψε την τουρκική επιθετικότητα σε συνολικό δυτικό πρόβλημα. Η Τουρκία πιέστηκε διπλωματικά και έχοντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναδιπλώθηκε σε έναν διάλογο, έχοντας πλέον συνολικά πρόβλημα με τη Δύση.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο του διαλόγου, η Ελλάδα διαθέτει καθαρό πλαίσιο θέσεων και αυτές διατυπώθηκαν στις επαφές και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη βασική θέση της υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ξεκαθαρίσαμε ότι η τουρκική εμμονή στο «casus belli», εφόσον η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, είναι απαράδεκτη. Επίσης, επαναλάβαμε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο και υπογραμμίσαμε ως απαράδεκτη την πρακτική παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα. Επίσης, απαράδεκτη είναι για εμάς η συνέχιση κάθε επιθετικής ρητορικής, ενώ η επίκληση ζητημάτων που άπτονται της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Για το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι ότι το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενώ, διατυπώθηκε η θέση ότι προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίηση στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο, προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας. Αυτές οι θέσεις τέθηκαν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα στον κ. Τσαβούσογλου από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Τι προσδοκίες έχει η Ελλάδα από το ραντεβού του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό που θα μιλήσουν οι ηγεσίες των χωρών αλλά η περιπλοκότητα των σχέσεων και η διαφορά που μας χωρίζει, δεν επιτρέπουν σημαντικά βήματα επίλυσης. Μιλάμε κυρίως για άνοιγμα πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και ουσιαστικά μετάθεση της αντιπαράθεσης από το πεδίο στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένη στρατηγική διαλόγου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ότι πρέπει να συνομιλούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και εφόσον διαφωνούμε μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφωνία μας στο πλαίσιο της διεθνούς διαιτησίας.
Η Ελλάδα δεν πρωτοστατεί στην ένταση αλλά είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Το μπαλάκι της έντασης ανήκει στη γείτονα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ επέλεξε να μεταβεί στο Σούσι, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Τρίτη, για να «γιορτάσει» τη νίκη των συμμάχων του Αζέρων σε βάρος των Αρμενίων.

Η Τουρκία θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό κατά την άποψή σας; Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;

Tο μεταναστευτικό παραμένει ως πρόβλημα διαρκείας, πέρα από οξύνσεις και υφέσεις. Άλλωστε εκκρεμεί ως μεγάλη συζήτηση και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και ως ζήτημα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ρευμάτων απέναντι στην Ελλάδα, νομίζω ότι οι εξελίξεις του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο αλλά και ό,τι επικρατεί πλέον στο Αιγαίο είναι απολύτως διδακτικές, ειδικά για τους Τούρκους. Δεν νομίζω λοιπόν, να ξαναδούμε τέτοιου είδους μαζικά εγχειρήματα εργαλειοποίησης ανθρωπίνων ψυχών, διότι αποδείχθηκαν απολύτως αναποτελεσματικά και οι εμπνευστές τους θα βρεθούν πάλι εκτεθειμένοι.

Και μία ερώτηση για την πανδημία: Σιγά σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα μετά τα λοκντάουν. Τι πρέπει να προσέξουμε και τι θα λέγατε σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό;

Η εικόνα της χώρας βελτιώνεται σταθερά αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση εκτός από ορισμένες περιπτώσεις τοπικών εξάρσεων. Ο ιός περιορίζεται αλλά παραμένει εδώ και εύκολα μπορεί να επιστρέψει, αν εφησυχάσουμε και δεν προσέξουμε. Το πάθημα του περσινού καλοκαιριού πρέπει να μας γίνει μάθημα παρότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές λόγω του εμβολιασμού. Στους αρνητές συμπολίτες μας λέμε, ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο αποφασιστικής προστασίας που έχουμε απέναντι στην πανδημία και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την προσωπική και συλλογική ελευθερία.
Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας. Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

Από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, ειδικά στη νησιωτική χώρα, είναι να διασφαλίσουμε το άνοιγμα του τουρισμού, να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Ο τουριστικός κλάδος στηρίζεται αποτελεσματικά από την κυβέρνηση με 420 εκατ. ευρώ, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδοχεία έχουν ρευστότητα ώστε να μπορούν να ανοίξουν ξανά χωρίς επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς.

Μείζονος σημασία είναι και το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει ήδη το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανέλαβαν -όπως επισήμανε- την ευθύνη και κατέληξαν, με πρωτόγνωρη ταχύτητα, να το υιοθετήσουν καθώς η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μέλημα. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών, οι οποίες μας επέτρεψαν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο περισσότερο ασφαλή γίνεται. Πιστεύουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία της πολιτείας με όλους τους πολίτες, ώστε η χώρα μας να παραμείνει σε μια συνεχή πορεία προς την κανονικότητα χωρίς πισωγυρίσματα.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr