Στην επόμενη ημέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, επισημαίνοντας πως «η Πράγα ίσως λειτουργήσει ως ένα μικρό σοκ για την τουρκική ηγεσία ώστε να καταλάβει ότι η ρητορική της έντασης δεν οδηγεί πουθενά». Σε συνέντευξη του στο ethnos. gr σημειώνει πως «είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας ο διάλογος και η μείωση της έντασης, την ώρα, μάλιστα, που το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο».
Αναφορικά με τις κινήσεις της Άγκυρας υπογραμμίζει πως «επιχειρεί να “γκριζάρει” όχι πια μόνο τα μικρά ακατοίκητα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα μεγάλα και κατοικημένα, από αρχαιοτάτων χρόνων, από Έλληνες, νησιά μας» και προσθέτει πως «πρόκειται για μια επικίνδυνη αναβάθμιση της τουρκικής απειλής». Σημειώνει δε πως «προφανώς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, ιδίως ένα επεισόδιο στη θάλασσα, αν και μια κατά μέτωπο τουρκική επίθεση είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυσανάλογο κόστος για την Τουρκία».
Ο Δημήτρης Καιρίδης αναφέρεται και στις πρόσφατες κινήσεις της γειτονικής χώρας σε σχέση με τη Λιβύη επισημαίνοντας πως «η Τουρκία κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές και αναζητά ένα “φύλλο συκής”, όσο προσχηματικό ή φαιδρό κι αν είναι, για να καλύπτει, κατά το δυνατόν, τις έκνομες ενέργειές της». Επισημαίνει δε πως «προφανώς έρευνες νότια της Κρήτης εντός ελληνικής ΑΟΖ δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τους συμμάχους, λαμβάνει τα μέτρα της».
Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την Πράγα;
Η Πράγα ίσως λειτουργήσει ως ένα μικρό σοκ για την τουρκική ηγεσία ώστε να καταλάβει ότι η ρητορική της έντασης δεν οδηγεί πουθενά και ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας ο διάλογος και η μείωση της έντασης, την ώρα, μάλιστα, που το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο.
Η Άγκυρα εμμονικά συνεχίζει να συντηρεί ένα αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να στείλει επιστολές στον ΟΗΕ. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η κλιμάκωση της ρητορικής να οδηγήσει τελικά σε ένα θερμό επεισόδιο;
Η Άγκυρα επιχειρεί να “γκριζάρει” όχι πια μόνο τα μικρά ακατοίκητα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα μεγάλα και κατοικημένα, από αρχαιοτάτων χρόνων, από Έλληνες, νησιά μας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη αναβάθμιση της τουρκικής απειλής. Και, προφανώς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, ιδίως ένα επεισόδιο στη θάλασσα, αν και μια κατά μέτωπο τουρκική επίθεση είναι πολύ δύσκολη και θα έχει δυσανάλογο κόστος για την Τουρκία.
Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά επιδίδεται σε μία εκστρατεία fake news για το μεταναστευτικό. Θεωρείτε πως αυτή η προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός τόσο σοβαρού θέματος θα ενταθεί το επόμενο διάστημα ; Για παράδειγμα πόσο κοντά είμαστε στο ενδεχόμενο να αναβιώσουν μνήμες από την άνοιξη του 2020 στον Έβρο;
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό γιατί, σε αντίθεση με τη “γαλάζια πατρίδα”, σε αυτό το πεδίο βρίσκει κάποια “ευήκοα ώτα” στο εσωτερικό της Ευρώπης. Επιπλέον, μπορεί και προβάλλει το γεγονός ότι η ίδια φιλοξενεί κοντά στα 4 εκ. Σύριους πρόσφυγες. Ωστόσο, τα περιθώρια για μια επιχείρηση τύπου Έβρου είναι περιορισμένα. Δεν τα κατάφερε τότε και δεν πρόκειται να τα καταφέρει, ακόμα περισσότερο, τώρα.
Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια της Άγκυρας να «αναβιώσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που πάντως πυροδοτεί έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Μέχρι που πιστεύετε πως θα φτάσει το επόμενο διάστημα η γειτονική χώρα; Εκτιμάτε για παράδειγμα πως με πρόσχημα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή;
Η Τουρκία κρατά όλες τις επιλογές ανοιχτές και αναζητά ένα “φύλλο συκής”, όσο προσχηματικό ή φαιδρό κι αν είναι, για να καλύπτει, κατά το δυνατόν, τις έκνομες ενέργειές της. Προφανώς, έρευνες νότια της Κρήτης εντός ελληνικής ΑΟΖ δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τους συμμάχους, λαμβάνει τα μέτρα της.
Η Τουρκία οδηγείται σε κάλπες με την οικονομία της να κλυδωνίζεται, γεγονός που έχει αντίκτυπο στα δημοσκοπικά ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείτε πως ο παράγοντας αυτός θα οδηγήσει σε ένα «συναγωνισμό» εμπρηστικών δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, με περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Δεν θεωρώ, το ξέρω. Και το βλέπουμε κάθε μέρα. Το τουρκικό πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται επίμονα και σχεδόν καθολικά εθνικολαϊκιστικό, σε βάρος του πραγματικού μακροπρόθεσμου συμφέροντος του τουρκικού λαού. Κι αυτό αφορά και την κοσμική αντιπολίτευση.
Πώς αποτιμάτε τις μέχρι τώρα ευρωπαϊκές αποφάσεις και ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες;
Η Ευρώπη καθυστερεί. Ωστόσο, αργά αλλά σταθερά, ενεργοποιείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απόδειξη η Γερμανία που αρχίζει και παίρνει πιο ξεκάθαρες θέσεις, καταγγέλλοντας την Τουρκία. Ωστόσο, ο βασικός τρίτος στην ελληνο-τουρκική εξίσωση παραμένουν οι ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα- ενεργειακό, τουρκική προκλητικότητα, πορεία των τιμών – στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023. Μέσα σε αυτό σκηνικό πως θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία την λεγόμενη… χαλαρή ψήφο στις κάλπες της απλής αναλογικής;
Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ή ανέμελη ψήφο. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει εν πολλοίς και τη δεύτερη. Οι αντίπαλοι μας κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποδείξουν ότι η μόνη λύση είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Δεν ξεχνά την καταστροφή του 2015, εκτιμά την επίδοση της κυβέρνησή μας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προσδοκά τη συνέχιση και επιτάχυνση της εθνικής ανάταξης που άρχισε το 2019 και μετά το 2023. Και πιστεύω ότι εν τέλει θα δώσει και δεύτερη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.