Με πλειοψηφία 262 ψήφων υπέρ, ψηφίσθηκε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία πολίτες τρίτων χωρών, θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν.
Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ τάχθηκαν πέραν της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τόνισε τα εξής:
«Η ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με 262 ψήφους, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Εκεί που σε άλλες χώρες το μεταναστευτικό διχάζει, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πετυχαίνει ευρύτερες συναινέσεις και δείχνει τον δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη για μια αποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό.
Μια πολιτική που συνδυάζει την αυστηρή φύλαξη των συνόρων και την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών με τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.
Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του καθώς και τον συνάδελφο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την αγαστή συνεργασία μας.
Επίσης, ευχαριστώ όσους εργάστηκαν ακούραστα όλο το προηγούμενο διάστημα για το αποτέλεσμα αυτό στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και όλους τους ειδικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που πρόσφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης πολιτικής.
Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για τη διοικητική αναβάθμιση του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης και τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία, που θα δώσουν ανάσα στην πιεζόμενη αγορά εργασίας.
Χρειαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού.»
Η τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρο 187), προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:
– Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
– Διέμεναν στην Ελλάδα έως και τη 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
– Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και,
– Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στη χώρα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία.
Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους βρίσκονται επί μακρόν εδώ, πριν τις 30 Νοεμβρίου 2023, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Δεν δίνει δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, όπως στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.
Εξάλλου, για πρώτη φορά εισάγει τη σύνδεση της άδειας διαμονής με την απασχόληση, δεδομένου ότι δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και ανακαλείται όταν, για οποιοδήποτε λόγο, για εύλογο διάστημα, διακόπτεται η απασχόληση.
Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους. Τέλος, η ρύθμιση στοχεύει να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και, γενικότερα, για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.