(Μερικά) Ορόσημα του 2021

Απόψεις

200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, που συγκλόνισε την Ευρώπη, έξι μόλις χρόνια μετά την ήττα του Ναπολέοντα και την παλινόρθωση στη Γαλλία. Η Επανάσταση οδήγησε στη ριζική αναδιαμόρφωση της τεράστιας περιοχής που καταλάμβανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταλαμπαδεύοντας στην ευρωπαϊκή Ανατολή τις ιδέες του δυτικο-ευρωπαϊκού Διαφωτισμού για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιώματα και εθνική αυτοδιάθεση.

40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1981 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μοναχικό ταξίδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς την Ευρώπη, το οποίο ξεκίνησε το 1957, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την τότε ΕΟΚ το 1961 και κατέστη πλήρες μέλος το 1981, 5 χρόνια νωρίτερα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 23 χρόνια αργότερα, το όνειρο του Καραμανλή, θα το υιοθετούσε και η “αδέσμευτη” (και καταλαιπωρημένη) Κύπρος, με την ανυποχώρητη υποστήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο, το 2010 αποδείχτηκε ότι η ένταξη από μόνη της και αυτόματα δεν λύνει το “αναπτυξιακό πρόβλημα” της Ελλάδας.

Brexit: Η Μεγάλη Βρετανία εξέρχεται επισήμως από την Ε.Ε. μετά από 47 χρόνια συμμετοχής. Η δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, που συνδιαμόρφωσε αποφασιστικά την ενιαία αγορά με τις φιλελεύθερες ιδέες της τη δεκαετία του 1980, υπέκυψε στον εθνικο-λαϊκισμό. Η ειρωνία είναι πως ο αγγλικός εθνικισμός που είδε στο Brexit τη διάσωση του έθνους-κράτους από την καταδυνάστευση της γραφειοκρατίας των Βρυξέλλων, μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του. Ήδη, η Βόρεια Ιρλανδία απέκτησε ένα εσωτερικό σύνορο με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στη Σκωτία οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έχουν καταστεί πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις.

Εκλογές στη Γερμανία: η καγκελαρία της Άνγκελας Μέρκελ οδεύει προς το τέλος της μετά από 16 χρόνια στην αρχηγία της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας. Οι Χριστιανοδημοκράτες εκλέγουν νέα ηγεσία σε 2 εβδομάδες και την άνοιξη θα επιλέξουν μαζί με τους συμμάχους τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως χάσει την κατανόηση μιας πολιτικού, διάσημης για την κατανόησή της…

Εκλογές στις ΗΠΑ: οι εκλογές στην Αμερική ανέξειξαν νέο Πρόεδρο, η πορεία του οποίου θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από ότι συμβεί μεθαύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου στη Τζόρτζια, όπου κρίνεται ο έλεγχος της Γερουσίας με την εκλογή δυο γερουσιαστών.

Η πορτογαλική κεντροαριστερά στο ευρωπαϊκό τιμόνι: η Πορτογαλία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το προσεχές εξάμηνο.