Λιμενικό και Αστυνομία

Κάθε μέρα οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος δίνουν έναν σκληρό αγώνα για να αποτρέψουν τις παράτυπες ροές μεταναστών από την τουρκική ακτή στα νησιά μας. Κάθε μέρα πετυχαίνουν δεκάδες αποτροπές απέναντι σε εγκληματίες διακινητές που διαθέτουν άφθονο χρήμα, μέσα και θράσος. Χωρίς τη δική τους εγρήγορση και αφοσίωση στο καθήκον, το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης θα ήταν πολύ χειρότερο.

Δίπλα τους παλεύουν και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον Έβρο πρωταγωνιστούν αλλά και στα νησιά ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός. Έχουν ήδη συλληφθεί πολλοί λαθρο-διακινητές που έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Αλλά και έχουν αποκαλυφθεί παράνομα δίκτυα ακτιβιστών με διακινητές που προσπαθούν να διευκολύνουν την παράτυπη μετανάστευση.

Από την περασμένη Κυριακή συναντήθηκα πολλές φορές με την ηγεσία του Λιμενικού και της Αστυνομίας στο βόρειο Αιγαίο, τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Πολιτεία τους χρωστά πολλά. Και βρίσκεται δίπλα τους, επενδύοντας σε σύγχρονα σκάφη, θερμικές κάμερες, drones και άλλον εξοπλισμό καθώς και προσλαμβάνοντας συνοριοφύλακες και κάνοντας ότι άλλο χρειάζεται για την αποτελεσματική φύλαξη και προστασία των συνόρων μας.