Δημ: Μόλις ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα και είναι μαζί μας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, κ. Υπουργέ, καλό μεσημέρι.
Δημ. Καιρίδης: Καλό μεσημέρι.
Δημ: Κύριε Υπουργέ, Βλέπω την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι ακριβώς αυτό αποτιμήθηκε, όλες οι πτυχές της κρίσης στο ΚΥΣΕΑ και οι επιπτώσεις στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής και τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε εγρήγορση, η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Θέλω να μας πείτε τι μπορούμε να μεταφέρουμε από αυτή τη συνεδρίαση;
Δημ. Καιρίδης: Νομίζω τα λέει όλα η ανακοίνωση, είναι μία δύσκολη κατάσταση και θα εξαρτηθούν πάρα πολλά από τη διάρκεια της κρίσης και τη διάχυσή της. Ενδεχόμενη διάχυσή της πέραν της Γάζας και εμπλοκή κι άλλων παικτών είτε στον Λίβανο είτε αλλού, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα τα κάνει ακόμα πιο σοβαρά, άρα δεν μπορεί παρά να είμαστε σε εγρήγορση όπως είναι και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, απέναντι σε αυτή την ανάφλεξη.
Δημ: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια; Διότι είναι άλλο να έχουμε έναν πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς κι άλλο να έχουμε εμπλοκή τρίτων χωρών όπως ο Λίβανος ή αργότερα το Ιράν.
Δημ. Καιρίδης: Προφανώς και δουλεύουμε κι εμείς, κατεξοχήν οι Αμερικάνοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, να μην υπάρξει τέτοια διάχυση, να περιοριστεί το πρόβλημα και να είναι και όσο πιο σύντομο γίνεται, γιατί βεβαίως, αν παραταθεί η κρίση έχουμε μία ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Δημ: Η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι πάμε για κάτι παρατεταμένο;
Δημ. Καιρίδης: Ότι πάμε για κάτι παρατεταμένο. Εκτίμηση από τις πληροφορίες, από αυτά που διαβάζουμε και στον Τύπο, τις προετοιμασίες που κάνει η Ισραηλινή πλευρά, την κινητοποίηση που κάνει, έχουμε πάνω από 300.000 εφέδρους στα όπλα, είναι πολύ μεγάλη, τέτοια που δεν είχαμε δει ποτέ τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι, μετά από το ανοσιούργημα της Χαμάς το περασμένο Σάββατο και τη φρικτή δολοφονία Ισραηλινών πολιτών, αμάχων, είναι και στο εσωτερικό πάρα πολύ μεγάλη για τον Νετανιάχου.
Δημ: Υπάρχει πιθανότητα ανάλογα με τις εξελίξεις να ενισχυθεί η ναυτική παρουσία της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και σας το λέω γιατί έγινε πολλή συζήτηση για την αποστολή της φρεγάτας “Ψαρά” για την οποία διευκρινίστηκε ότι συμμετέχει σε μία Νατοϊκή άσκηση.
Δημ. Καιρίδης: Σε μία Νατοϊκή άσκηση η οποία είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κρίση. Από εκεί και πέρα, δεν έχει ζητηθεί κάτι, προφανώς η Ελλάδα έχει έντονη ναυτική παρουσία, προς το παρόν υπάρχει αυτή η Νατοϊκή άσκηση. Υπάρχει και η μοίρα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με το Αεροπλανοφόρο το General Ford και τα συνοδά πλοία, που είναι Αμερικανικά και μόνο. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι το Ισραήλ χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια, η παρουσία των Αμερικανών είναι περισσότερο για την αποτροπή εμπλοκής τρίτων παικτών.
Δημ: Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές; Υπάρχουν ήδη από τη Γάζα 330.000 εκτοπισμένοι, εκεί είναι 2 εκατ. άνθρωποι που δεν ξέρω αν υπάρχει οδός διαφυγής αν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ και δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν αυτοί οι άνθρωποι.
Δημ. Καιρίδης: Έτσι είναι όπως το λέτε, είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη με 2,5 εκατ. σε μία έκταση όση η Άνδρος, 350 τετρ. χιλιόμετρα και με τη μόνη οδό διαφυγής το πέρασμα της Rafa προς την Αίγυπτο, το οποίο είναι σήμερα κλειστό και οι Αιγύπτιοι δεν θα ήθελαν να ανοίξει και να μετατοπιστεί το πρόβλημα στο εσωτερικό τους. Η Αίγυπτος έχει τα δικά της προβλήματα με πάρα πολλούς πρόσφυγες από το Σουδάν και την υποσαχάρια Αφρική, ήδη συνωστισμένους στη νότια Αίγυπτο και δεν θέλει να δημιουργήσει νέα εστία προβλήματος στα Ανατολικά. Κατά συνέπεια είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το ανθρωπιστικό.
Δημ: Εμείς προετοιμαζόμαστε για πιθανή αύξηση ροών εξαιτίας αυτής της κατάστασης;
Δημ. Καιρίδης: Παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά τις κινήσεις, είμαστε σε συνεννόηση και με την Αίγυπτο, θα σας έλεγα και με την Τουρκία, το ξέρετε, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει ένας διάλογος. Εγώ θα πάω στην Τουρκία στις 23 Οκτωβρίου μετά τη συνάντηση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Φραγκογιάννη στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, θα πάω να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Γερλίκαγια. Ακριβώς για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεννόηση την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες. Προς το παρόν τα πράγματα είναι πιο καλά στο μέτωπο των ροών τις τελευταίες 10-15 ημέρες.
Δημ: Δεν βλέπετε αύξηση δηλαδή.
Δημ. Καιρίδης: Όχι, βλέπω μείωση, βλέπω μεγάλη μείωση στον Έβρο και σημαντική μείωση και στα νησιά. Τα νησιά είναι πάντοτε πιο δύσκολα. Έχουμε ακόμα πολλές παράνομες αναχωρήσεις από την τουρκική ακτή, υπάρχει ζήτημα το οποίο το θέτουμε στους Τούρκους συνομιλητές μας αλλά υπάρχει και σαφής βελτίωση.
Δημ: Κ. Υπουργέ, η Τουρκία συνεχίζει να συνεργάζεται στο ίδιο κλίμα; Διότι όταν είχαμε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν τελείως διαφορετικό το κλίμα, τώρα έχουμε έναν Ερντογάν λάβρο κατά Αμερικανών κατά Ισραηλινών κατά της δύσης συνολικά, άρα πόσο αυτό δυσκολεύει την επαφή μας με την Τουρκία, στο δρόμο για το συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου;
Δημ. Καιρίδης: Εμείς δεν θα θέλαμε να το δυσκολέψει. Θα θέλαμε η ελληνοτουρκική σχέση να προστατευθεί από αυτή την ευρύτερη αναστάτωση. Δεν είναι εύκολο προφανώς. Η Τουρκία τις τελευταίες μέρες μπαίνει πιο δυναμικά και δυσκολεύει η σχέση της με τη δύση. Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα της Σουηδίας είναι ανοιχτό, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από την τουρκική εθνοσυνέλευση, κατά συνέπεια η εμπλοκή στο ΝΑΤΟ και η ευρύτερη με τους Αμερικανούς προς το παρόν παραμένει. Ωστόσο σε αυτά που μας αφορούν εμάς, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε επιδείνωση, αντιθέτως εγώ είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση στη Βιέννη με τον Τούρκο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μετανάστευσης που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, αυτά έιναι όλα θέματα ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών που έχει και την Αστυνομία, έχει και το Λιμενικό, τα έχει όλα στην Τουρκία, ο διάδοχος του Σοιλού να πούμε, ο Αλί Γερλίκαγια, συναντήθηκα όμως με τον Υφυπουργό του σε πολύ καλό κλίμα και θα πάω και στην Άγκυρα. Ελπίζω να προχωρήσει.
Δημ: Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καιρίδη.