Κουμπάρος αλλά όχι γαμπρός (ΒΗΜΑτοδότης)

Έγραψαν

Η μεγάλη επιτυχία των Δημοκρατικών που διατηρούν και, ανάλογα με το αποτέλεσμα στην επαναληπτική εκλογή της Τζώρτζιας στις 6 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως αυξάνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.

Ρώτησα τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη εάν με όσα όλα συνέβησαν με τις ενδιάμεσες εκλογές ο Τραμπ έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό που είπε είναι ότι οι μετοχές του Ντόναλντ Τραμπ είναι πεσμένες και ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι συζητούν πως θα τον ξεφορτωθούν. Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος παραμένει δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης και άρα μπορεί να κερδίσει στην προκριματική εκλογή. Όμως, δεν μπορεί να κερδίσει μια εθνική εκλογή.

Το 2016 κέρδισε στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων αλλά έχασε με 3 εκατομμύρια ψήφους διαφορά στη λαϊκή ψήφο. Το 2018 έχασε κατά κράτος στις ενδιάμεσες εκλογές. Το 2020 έχασε με 8 εκατομμύρια ψήφους διαφορά. Και το 2022 εμπόδισε τους Ρεπουμπλικάνους να εκμεταλλευτούν την πληθωριστική έκρηξη και την ακρίβεια. Τώρα, ο Τραμπ θα πρέπει να πεισθεί ότι μπορεί να είναι king αλλά όχι king-maker ή, επί το ελληνικότερον, κουμπάρος αλλά όχι γαμπρός.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ενδεχόμενος παραμερισμός του Τραμπ θα προκαλέσει μια αντίστοιχη συζήτηση και στους Δημοκρατικούς. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται με αυτή τη γερασμένη ηγεσία των Μπάιντεν, Σούμερ και Πελόζι. Και ότι χρειάζονται επειγόντως ανανέωση αφού αντίπαλος δεν θα είναι για πάντα ο Τραμπ για να τους «σώζει» από την πολιτική τους αμηχανία και να τους συσπειρώνει έναντι των μεγάλων εσωτερικών τους αντιθέσεων.