Κοινοβουλευτική συνεργασία με την Αρμενία

Μόλις ολοκληρώθηκε η τηλε-διάσκεψη με το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την “αδελφοποίησή” (twinning) του με τη Βουλή των Ελλήνων και την ιταλική Βουλή και Γερουσία, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον σύντομο χαιρετισμό μου, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναφέρθηκα στην αποτυχία της Ευρώπης να αποτρέψει την πρόσφατη αρμενική τραγωδία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η γεωστρατηγική μυωπία και αδιαφορία της Ευρώπης επέτρεψαν τον ξεριζωμό μιας ακόμα ιστορικής χριστιανικής κοινότητας.

Ωστόσο, όσο πόνο, πίκρα και θυμό κι αν προκαλούν οι δραματικές αυτές εξελίξεις, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην εσωστρέφεια και την απομόνωση αλλά να ενισχύσουν την προσπάθεια του λαού της Αρμενίας για περισσότερη Ευρώπη, δηλαδή δημοκρατία, ελευθερία και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, με τη μακρά παράδοση κοινοβουλευτισμού που τη διακρίνει από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, πριν από 200 χρόνια, και, ειδικότερα, η Βουλή των Ελλήνων, ως ο υπέρτατος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού και έθνους, είναι έτοιμη να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας που η “αδελφοποίηση” των των κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Ιταλίας με αυτό της Αρμενίας προωθεί.