Καλύτερα “σκύλα” παρά “ποντίκι”… (18.09.2020)

Απόψεις

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κυριαρχούνται από την είδηση του θανάτου της Ruth Bader Ginsburg, ενός από τα 9 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής, εξαιτίας της αρχής, που πρώτο αυτό καθιέρωσε παγκοσμίως, του ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων.

Η RBG ήταν η απόλυτη σταρ του Δικαστηρίου, έχοντας εκατομμύρια διαδικτυακούς οπαδούς και η ζωή της έγινε ταινία, ντοκυμαντέρ και βιβλία. Νεοϋρκέζα, εβραϊκής καταγωγής, με πατέρα από την Ουκρανία και μητέρα από την Αυστρία, πρωτοστάτησε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των μειονοτήτων και κατέστη η φιλελεύθερη φωνή και συνείδηση της σύγχρονης Αμερικής. Όταν έμαθε ότι κάποιοι συμφοιτητές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ τη θεωρούσαν “σκύλα”, απάντησε καλύτερα “σκύλα” παρά “ποντίκι”…

Ο θάνατός της δίνει την ευκαιρία στον Τραμπ να διορίσει και τρίτο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενισχύοντας τη συντηρητική του πλειοψηφία. Η μάχη για τον διορισμό της διαδόχου της θα είναι αδυσώπητη.

Στη φωτογραφία, κατά την ορκωμοσία της, παρουσία του Προέδρου Κλίντον που τη διόρισε.