Στη σημερινή Καθημερινή δημοσιεύεται άρθρο μου, με τίτλο “Προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετανάστευση”, με αφορμή την τραγωδία στη Δαδιά.
Ακολουθεί το κείμενο:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, στην Αφρική και την Ασία. Η Ελλάδα συμμετέχει στην εκστρατεία αυτή. Μάλιστα, στην τελευταία συνάντησή μου με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ύλβα Γιόχανσον, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε για τις ψευδείς υποσχέσεις των διακινητών περί ασφαλούς μετάβασης και τους κινδύνους που διατρέχει κανείς όταν παράτυπα επιχειρεί να έρθει στην Ευρώπη, διασχίζοντας τη Μεσόγειο πάνω σε αναξιόπιστα σκάφη, υπό άθλιες συνθήκες, ή διασχίζοντας, μέσα από στρατιωτικές ζώνες ή άλλες επικίνδυνες διαδρομές, τα Βαλκάνια.
Η πρόσφατη τραγωδία στον Έβρο, με τον φριχτό θάνατο 18 ανθρώπων, στο δάσος της Δαδιάς, υπενθύμισε τους κινδύνους για τη ζωή και αποκάλυψε, για μια ακόμα φορά, την εγκληματικότητα των δουλεμπόρων που συντόνισαν, από ότι φαίνεται, και τη μοιραία διαδρομή. Αντίθετα, οι ελληνικές αρχές πράττουν στο ακέραιο το ανθρωπιστικό τους καθήκον, διασώζοντας, καθημερινά, δεκάδες μετανάστες και στη στεριά και στη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ταυτοποίηση των σορών και την παράδοσή τους στους οικείους τους.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα συνεχίσει να διεκδικεί, να διαχειρίζεται και να κατευθύνει ευρωπαϊκούς πόρους προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή προς το Λιμενικό και την Αστυνομία, για τον εξοπλισμό τους (με σκάφη, κάμερες, drones και άλλα συστήματα), με σκοπό την ακόμα καλύτερη προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής. Το βέβαιον είναι ότι είμαστε απολύτως απέναντι στους εγκληματίες διακινητές και όλη μας η πολιτική επιδιώκει να περιορίσει, στο ελάχιστο, την παράτυπη μετανάστευση.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, αναπτύσσουμε μια στρατηγική εξορθολογισμού της νόμιμης μετανάστευσης. Ήδη, οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες που υπογράψαμε αλλά και η προσδοκία υπογραφής με άλλες χώρες έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών από τις χώρες αυτές. Τόσο γιατί ξέρουν ότι υπάρχει ασφαλής εναλλακτική όσο και γιατί, αν έρθουν εδώ παράτυπα, η διακρατική συμφωνία υποχρεώνει το κράτος προέλευσης να τους δεχθεί πίσω.
Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και διογκούμενο πρόβλημα, εξαιτίας της απορρύθμισης του διεθνούς συστήματος. Η αντιμετώπισή του περνά μέσα από την ευρωπαϊκή συνεννόηση για την οποία αγωνιζόμαστε. Η επιλογή και το στοίχημα είναι να επιλύσουμε το πρόβλημα και να μετατρέψουμε μέρος του σε ευκαιρία. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να πατάξουμε την παράτυπη και να ενθαρρύνουμε τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της εθνικής μας οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.