Θεία Δίκη (03.09.2019)

Απόψεις

Το 2015 πολλοί φιλελεύθεροι Αγγλοσάξωνες είχαν επιδείξει υπέρμετρη κατανόηση στον Αλέξη Τσίπρα και στην παρέα που παρίστανε την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσβαση του Γιάνη Βαρουφάκη σε πολλά ξένα ΜΜΕ ήταν απίστευτη. Προσωπικά, είχα, πολλές φορές, αισθανθεί άβολα στις συνομιλίες μου με ξένους συναδέλφους, όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω την (αυτ-)απάτη του Αλέξη Τσίπρα. Όλοι τους είχαν άποψη για μια ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα που, σε γενικές γραμμές, αγνοούσαν.

Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει εξαγριώσει και τρομοκρατήσει τους ίδιους Άγγλους φιλελεύθερους (και ο Τραμπ τους αντίστοιχους της Αμερικής). Οι παραλληλισμοί της περιπέτειας του Brexit με τη βαρουφακιάδα είναι πολλοί. Το μόνο ερώτημα είναι όχι το πόσο πολύ ο Τζόνσον μας δουλεύει (αυτό είναι βέβαιο) αλλά αν θα επιχειρήσει την κωλοτούμπα, όπως ο πρώτος διδάξας.

Στο μεταξύ, ο Τζόνσον κατηγορεί τους συναδέλφους του γι’ αυτό που ο ίδιος έκανε στο πρόσφατο παρελθόν. Απειλεί ότι θα διαγράψει όσους δεν συνταχθούν με την κυβέρνησή του, όταν ο ίδιος ήταν ο πιο προβεβλημένος αντάρτης σε βάρος της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι. Κατηγορεί το backstop για την Ιρλανδία που ο ίδιος ψήφισε, την τρίτη φορά που ήρθε η συμφωνία της Μέι στο κοινοβούλιο. Και, βέβαια, πρωτοστάτησε στο Brexit για να επαναφέρει, υποτίθεται, την κυριαρχία του κοινοβουλίου (που απειλούσαν οι Βρυξέλλες), το οποίο ξεδιάντροπα αποφάσισε να κλείσει για 5 εβδομάδες. Τόσο πολύ σέβεται το κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό.

Οι άτυχοι της υπόθεσης είναι ο Κώστας Γαβράς και ο Βαρουφάκης: φοβάμαι ότι το Brexit και ο Τζόνσον θα κόψουν όλα τα εισιτήρια.

Πως να συγκριθεί η βαρουφάκεια κινηματογραφική μυθοπλασία με ένα ολοζώντανο θρίλερ που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο μπροστά μας;