Η ώρα της Ευρώπης και της λογικής… (03.06.2020)

Απόψεις

Η Αμερική δονείται από τις διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις. Ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά τον προσφιλή του τρόπο, αποφάσισε, χθες, να στήσει άλλη μια παράσταση. Έστειλε τις δυνάμεις ασφαλείας να “καθαρίσουν” από τους διαδηλωτές την πλατεία στα βόρεια του Λευκού Οίκου για να περπατήσει σε μια παρακείμενη εκκλησία, όπου φωτογραφήθηκε κρατώντας μια Βίβλο.

Δεν την άνοιξε, δεν διάβασε κάποιο απόσπασμα, δεν είχε δίπλα του κάποιον ιερωμένο ή Αφρο-Αμερικάνο. Απλώς, την κράτησε ανάποδα και φωτογραφήθηκε, παριστάνοντας (με δεδομένη τη ζωή και την πολιτεία του) τον καλό Χριστιανό.

Η εργαλειοποίηση των πιο ιερών συμβόλων και η εμπορευματοποίηση των θρησκευτικών ευαισθησιών σε όλο της το μεγαλείο! Επιστρέφοντας στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου τουιτάρισε την καθόλου χριστιανική λέξη “Domination”-Επιβολή!

Η Αμερική συνέχισε να φλέγεται, αυτός να χαίρεται και όλοι εμείς να κοιτάμε με απορία μια μεγάλη χώρα να φθείρεται και να ταλαιπωρείται από τον ηγέτη της.

Στον αντίποδα, η Ευρώπη αφυπνίζεται. Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν (με την έμφαση στη Μέρκελ ως ηγέτιδα της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας) δεσμεύτηκε, όπως παλαιότερα ο Ντράγκι, να κάνει ότι είναι δυνατόν (whatever it takes) για να σωθεί και να θωρακιστεί η Ένωση από την κρίση.

Η μέχρι χθες “ξεγραμμένη” Ευρώπη δείχνει τον δρόμο. Και η αντίστιξη των σοβαρών, μετριοπαθών ηγετών του ορθού λόγου με τους εμπόρους της εξαλλοσύνης, του μίσους και τους διχασμού δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφαντική. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ελλάδα διαθέτει, ευτυχώς σήμερα, ηγεσία που ενώνει και φέρνει αποτελέσματα. Στον σημερινό ταραγμένο κόσμο και σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, αναδεικνύεται σε “ασφαλή προορισμό”.