Χθες, Τετάρτη 23 Ιουνίου, πήρα τον λόγο και μίλησα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά και η δολοφονία μιας νέας συζύγου και μητέρας υπενθυμίζει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας σε βάρος των γυναικών.
Σήμερα, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές. Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Η ενίσχυση της γεννήσεων και της οικογένειας μπορεί και πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.
Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της βίας παίζει η παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Ως πατέρας μιας κόρης και ενός γιού πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να διαπαιδαγωγούμε διαρκώς τα παιδιά μας μακριά και ενάντια στη βία.
Τέλος, η Τουρκία έγινε, πρόσφατα, η πρώτη χώρα που αποχώρησε από τη Σύμβαση. Αυτό είναι κακό για τις γυναίκες της Τουρκίας αλλά και για το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας. Είναι κακό και για τους γείτονες της Τουρκίας που αντί να δίνει το “καλό παράδειγμα” στις χώρες πέραν της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, με τις οποίες συνορεύει, στέλνει το λάθος μήνυμα. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να επιστρέψει στη Σύμβαση και να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα.
Εκτός από τα μέλη της Ολομέλειας, την παρέμβασή μου παρακολούθησαν εξ αποστάσεως, με τη σειρά που εμφανίζονται στο “κάδρο” του βίντεο, οι: Alexander de Croo, Πρωθυπουργός του Βελγίου, Anca Dana Dragu, Πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας, Nadia Murad, ακτιβίστρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Sakharon 2016, Vaclav Havel 2016 και Nobel 2018), Dubravka Simonović, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών και ο Rik Daems, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Νωρίτερα το πρωί, παρενέβη στη συζήτηση για τη Λευκορωσία και υποστήριξα την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο.