Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης (28.07.2020)

Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, η 26μελής επιτροπή για τη Θράκη στην αίθουσα Βενιζέλου της Βουλής. Πρόεδρος της επιτροπής ψηφίστηκε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η επιτροπή έρχεται να συνεχίσει το έργο μιας παλαιότερης επιτροπής, με πρόεδρο την αείμνηστη Βιργινία Τσουδερού, που το 1992 είχε καταθέσει πόρισμα για τη Θράκη. Έκτοτε συνέβησαν πολλά και η Θράκη απαιτεί την ιδιαίτερη φροντίδα της πολιτείας.

Η επιτροπή θα κινηθεί σε δυο άξονες: τα ζητήματα ανάπτυξης (την οικονομία και τις υποδομές) από τη μια και τα θεσμικά θέματα (όπως η διαθρησκευτική συνύπαρξη) και τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής από την άλλη. Στη σύντομη παρέμβασή μου, ως μέλος της επιτροπής, εξειδίκευσα τους άξονες εργασίας, με βάση τόσο την προηγούμενη όσο και τη διεθνή εμπειρία και ζήτησα να συμπεριληφθεί, ιδίως στα ζητήματα ανάπτυξης, συνολικά η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας και οι νομοί Καβάλας και Δράμας αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, και η Δράμα (αλλά και η Καβάλα) υποφέρει από ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στην ΕΕ, με μεγάλη ανεργία και εκροή πληθυσμού.

Η επιτροπή θα επισκεφτεί την περιοχή και θα συνομιλήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς ενώ θα λειτουργήσει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Στόχος είναι ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα δράσεων για την ανάπτυξη και τη θωράκιση της Θράκης, που αποτελεί τον εθνικό μας προμαχώνα. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για τη 1η Σεπτεμβρίου (οπότε και θα κεράσω τα μέλη καθώς συμπίπτει με τα γενέθλιά μου…). Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μετέχω σε αυτήν ειδικά την επιτροπή που πιστεύω ότι έχει να επιτελέσει σπουδαίο εθνικό έργο. Σήμερα, ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς μέσα σε κλίμα συναίνεσης όπως το ζήτημα της Θράκης επιβάλλει.

Ακολουθεί η παρέμβασή μου:

YouTube video