Η προσπαθεία της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για την εξυγίανση της επιχείρησης (Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, 29.08.2019)

YouTube video

“Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα πραγματικά να συμφωνήσω με τον κ. Σκουρλέτη, για όλα τα σημαντικά που έκανε η Κυβέρνησή του στη Δ.Ε.Η., αλλά για κάποιον περίεργο λόγο- γιατί στο τέλος-τέλος δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, τι λέει εκείνος- οι αγορές φαίνεται να διαφωνούν κύριε Σκουρλέτη.

Τα κάνατε τόσο θαυμάσια, την εξυγιάνατε την Δ.Ε.Η., την πήγατε τόσο μπροστά, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο- ανεξήγητο νομίζω, είναι ένα μυστήριο αυτό – η μετοχή της έχασε 90% της αξίας της επί των ημερών σας και γι’ αυτό δεν ακούσαμε μια εξήγηση.

Αντιθέτως, ενώ ήμουν έτοιμος να συγχαρώ τον κ. Υπουργό για την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη παρουσίασή του σήμερα εδώ που δεν άφησε κανένα κενό και κανένα ερώτημα αναπάντητο, θα τον μεμφθώ, διότι φαίνεται ότι η προσπάθεια του- κατά Σκουρλέτη και κατά ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- για την απαξίωση της Δ.Ε.Η., έχει αποτύχει παταγωδώς, κύριε Υπουργέ. Στις λιγότερο από 60 ημέρες που είστε Υπουργός, δεν τα καταφέρετε καθόλου καλά να απαξιώσετε τη Δ.Ε.Η., η οποία έχει αυξήσει την τιμή της μετοχής της κοντά στο 30%. Κάτι έχετε κάνει και εσείς λάθος, κατά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ή οι αγορές είναι τρελές ή κάποιος εδώ δεν ξέρει τι του γίνεται.

Αισθάνομαι ότι ζω μια περίεργη πραγματικότητα. Συζητάμε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση και άλλα και να είμαστε εδώ το 2019 να συζητάμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Η.. Ξανά πίσω στο 2000, στο 90, στο 80, στο 70, σαν τίποτα να μην έχει προχωρήσει.
Αυτή η περιπέτεια της «Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων» γίνεται ακόμα πιο εξωφρενική, από μια αντίστιξη που έχουμε στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να πάμε ούτε στη Βρετανία, στην βρετανική Δ.Ε.Η. κύριε Αρσένη, ούτε να ψάξουμε στο εξωτερικό. Έχουμε στην Ελλάδα ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο καθιστά την τραγωδία της Δ.Ε.Η. ακόμα πιο τραγική.

Είναι ο Ο.Τ.Ε..

Τι συνέβη στον Ο.Τ.Ε. το 2008 και έκτοτε, με την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση αυτού του φυσικού μονοπωλίου, που αύξησε αξία, που έφερε τεχνολογίες, που οι υπάλληλοι- εργαζόμενοι του Ο.Τ.Ε. αμείβονται πολύ καλύτερα;

Ο Ο.Τ.Ε. ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την Δ.Ε.Η. το 2008. Και παρόλα αυτά, χάρη στην ιδιωτικοποίηση τώρα της κυβέρνησης Καραμανλή, σήμερα το 2019 είναι μια εξαιρετικά εύρωστη εταιρία που προσθέτει αξία και της οποίας η ιδιωτικοποίηση έφερε λεφτά στο ελληνικό δημόσια κατ΄ επανάληψη και το 2008 και αργότερα.

Τώρα, δεν θα μιλήσω ούτε γι’ αυτό που κάνατε οι οικολόγοι το 2010 με τους «ΑΠΕτζήδες» και τα εκατομμύρια που χάθηκαν και τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός και η ελληνική παραγωγή με τις παράλογες τιμές.

Θα μιλήσω μόνο για ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Στην Ελλάδα η τιμή της ενέργειας είναι 40% ακριβότερη από ότι στην Ευρώπη και παρόλα αυτά έχουμε πτωχευμένο τον βασικό πάροχο αυτής της ενέργειας. Είναι παράλογο αυτό. Και δείχνει ακριβώς την τραγωδία την οποία ζούμε.
Πρέπει κάποτε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά για την έρμη ελληνική παραγωγή την πανταχόθεν βαλλόμενη, ειδικά για τους εξαγωγείς μας, κ. Υπουργέ. Έχουμε 25 δις εξαγωγές του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, κατάφεραν να διασωθούν μέσα σ’ αυτή τη τρομερή και φοβερή κρίση. Πληρώνουν υπερπολλαπλάσιο κόστος δανεισμού σε σχέση με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς και τους άλλους ανταγωνιστές τους οι ελληνικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πληρώνουν 40% παραπάνω το ρεύμα, πληρώνουν φόρους και εισφορές πολλές φορές πολύ παραπάνω από τους ανταγωνιστές μας. Προσπαθούν να εξάγουν. Τους βάζουμε διαρκώς προβλήματα και τους φορτώνουμε βάρη γιατί δεν έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε και λαϊκίζουμε και ψευδόμαστε και παίζουμε αυτό το θέατρο το ωραίο που παίχτηκε εδώ και τρεις ώρες.

Λοιπόν, δεν άκουσα τίποτα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης για προτάσεις. Τι προτείνει; Τι πρέπει να γίνει στη Δ.Ε.Η.; Έχουμε αυτή τη δραματική κατάσταση που δεν την περιγράφει ο Χατζηδάκης, δεν την περιγράφει ο Καιρίδης, την περιγράφουν οι ορκωτοί λογιστές που εσείς οι ίδιοι διορίσατε.

Λοιπόν, έχουμε την έκθεση των ορκωτών λογιστών που μιλάνε ούτε λίγο ούτε πολύ για πτωχευμένη εταιρεία. Τι προτείνετε; Η “Ernst and Young” έχει κάποιες προτάσεις. Εσείς έχετε; Καταλαβαίνω το άγχος να υπερασπιστείτε τα πεπραγμένα, τα άθλια πεπραγμένα σας στη συγκεκριμένη ειδικά περίπτωση της Δ.Ε.Η., το καταλαβαίνω το άγχος, και διαρκώς να στροβιλίζουμε εκεί γύρω από την Ικαρία και λοιπές αστείες πολλές περιπτώσεις ή τα 90 εκατ.., τα 70 εκατ. που ήταν του ΑΔΜΙΕ. Πάλι κερδοφόρα ήταν. Όλο αυτό το να παίζουμε τώρα με τα νουμεράκια εδώ και να μη βλέπουμε τον ελέφαντα, τα 900 εκατομμύρια ζημιές και την πλήρη απαξίωση.

Λοιπόν, προτάσεις έχουμε να κάνουμε εποικοδομητικά, να πάμε την κατάσταση πιο μπροστά; Τι θα κάνουμε; Να μην αυξήσουν το ρεύμα, να μην κόψουμε την επιδότηση της συνέπειας. Τι να κάνουμε; Πού να πάμε τη χώρα;

Λοιπόν, είναι πάρα πολύ δυσάρεστη η κατάσταση. Εγώ να σας ευχηθώ καλή δύναμη και στο νέο Πρόεδρο και την νέα διοίκηση της Δ.Ε.Η. προς όφελος της χώρας.

Είναι κρίμα που αναλώσουμε πάνω από τρεις ώρες χωρίς να συζητήσουμε για το μείζον που δεν είναι μόνο η διάσωση της Δ.Ε.Η., είναι η διάσωση της ελληνικής παραγωγής για την οποία ουδείς ομιλεί. Τους έρμους Έλληνες εξαγωγείς, του ήρωες αυτούς οι οποίοι έχουν υποστεί τόσα και τόσα πολλά και συνεχίζουν να υπόκεινται διότι έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί και δεν μπόρεσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ειδικά.

Ευχαριστώ.”

Ολόκληρη η παρέμβασή μου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36§5 του Κ.τ.Β., σχετικά την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ για την εξυγίανση της επιχείρησης». 29.08.2020