Η παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το Μέλλον της Ευρώπης

YouTube video

Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ξεκινά στις 9 Μαΐου Στην παρέμβασή μου, ενημέρωσα την Επιτροπή, ως εκπρόσωπος της στη Συνέλευση των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, για την εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη. Αναφέρθηκα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, εκτός των άλλων, απέδειξε την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας αφού παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση και τον εθνικο-λαϊκισμό που τροφοδότησε, η χώρα παρέμεινε στην ΕΕ. Η αποστροφή μου για τον εθνικο-λαϊκισμό, το φλερτ με το Grexit και το αντι-θεσμικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 δεν άρεσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το ότι γυρνάμε σελίδα και βλέπουμε μπροστά, δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε. Έχουμε και γνώση και μνήμη.

Ακολουθεί η ομιλία μου:

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πολύ σύντομος γιατί είπατε όλα τα βασικά που χρειάζονταν προς ενημέρωση και της Επιτροπής μας σ’ αυτό το ζήτημα το κρίσιμο και το πολύ σημαντικό.

Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή ανανέωσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και επανασύνδεσής του με τις κοινωνίες της Ευρώπης, με την ευρωπαϊκή κοινωνία συνολικά.

Είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα και να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες για το τι Ευρώπη θέλουμε και ποια είναι αυτή η Ευρώπη του 21ου αιώνα και να συμμετέχουμε και εμείς, ως Ελλάδα, ισότιμα και εξαιρετικά ενεργά και δυναμικά, με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, που ήδη περιγράφηκαν και από τον αρμόδιο Υπουργό. Σε αυτόν τον πανευρωπαϊκό διάλογο, θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το διάλογο, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν και με τις συγκεκριμένες, σήμερα, επιλογές της Κυβέρνησης.

Αλλά, και για έναν ακόμα. Διότι η Ελλάδα -επιτρέψτε μου να περηφανευτούμε-  απέδειξε η ίδια, με το παράδειγμά της, κύριε Πρόεδρε, την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ήταν η χώρα, έτσι και αλλιώς, η οποία χτυπήθηκε από μια σφοδρή οικονομική κρίση που τροφοδότησε έναν ακραίο εθνικολαϊκισμό στην πατρίδα μας, ο οποίος συχνά φλέρταρε, στο πρόσφατο παρελθόν, και με το Grexit και με τη θεσμική εκτροπή  -για όσους θυμούνται το κατάπτυστο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, το οποίο βεβαίως δεν είχε συνέχεια και ανετράπη εν τοι πράγμασι. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να περηφανεύεται για το δημοψήφισμα του 2015. Εν πάση περιπτώσει, γιατί και μνήμη έχουμε και γνώση έχουμε και τα λέμε και θα τα ξαναλέμε, για να μην ξεχνιούνται του εθνικολαϊκισμού οι ακρότητες.

Σήμερα, όλα αυτά έχουν γυρίσει σελίδα και, ευτυχώς, όλοι μαζί έχουμε συνταχθεί στο όραμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη μνήμη του οποίου τιμάμε, σήμερα, κύριε Πρόεδρε, όπως μας υπενθύμισε ο Υπουργός, 23 Απριλίου του 1998. Αν ένας πολιτικός ηγέτης συνέδεσε την πορεία του με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και κάνω μια ειδική μνεία, διότι, αυτή τη στιγμή, διεξάγεται και το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του, στο Ίδρυμα Καραμανλή, στη Φιλοθέη.

Λέω λοιπόν τούτο. Υπήρξε ένας έντονος διάλογος. Συμμετείχε και ο κ. Μπουρνούς, κάποιες στιγμές, σε αυτόν,  στην COSAC, με τα Προεδρεία δηλαδή των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων όλης της Ένωσης, υπό την προεδρία της Πορτογαλίας, που έχει την προεδρία αυτού του εξαμήνου. Και στο διάλογο αυτό και η χώρα μας, διά του εκπροσώπου της –εμού- ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής, επέμεινε ότι τα εθνικά Κοινοβούλια οφείλουν να έχουν συμμετοχή και λόγο, σε αυτήν τη Διάσκεψη της Ευρώπης, ισότιμο και εξαιρετικά δυναμικό. Γιατί, μόνο τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν, με τρόπο άμεσο και αυθεντικό, να αντιπροσωπεύουν τις εθνικές κοινωνίες και να διαχειριστούν αυτόν το διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, με τους φορείς, αλλά και με τους απλούς πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη συζήτηση. Σε αυτό, νομίζω, μείναμε σύμφωνοι όλοι στην COSAC. Και υπάρχει η συγκεκριμένη πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας, προς τους 3 θεσμούς –Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο- που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία της Διάσκεψης. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε και ευάριθμη και βαρύνουσα συμμετοχή σε αυτόν το διάλογο.

Από εκεί και πέρα, πέρα από το αποκεντρωμένο του πράγματος, μέσα από μια διαδραστική πλατφόρμα, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και η οποία έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει δυνατότητα στον κάθε πολίτη να συμμετάσχει με προτάσεις στη συγκεκριμένη συζήτηση, θα πρέπει εμείς, εδώ τώρα στην Επιτροπή, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε, να διαλογιστούμε για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους, με τους οποίους, θεσμικά, η Βουλή των Ελλήνων, διά της αρμόδιας Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα οργανώσει αυτήν τη συζήτηση και θα δώσει τη δυνατότητα, με τρόπο πειθαρχημένο και θεσμικό, σε όλους να ακουστούν και να γίνει ένας ανοικτός, πραγματικά δημιουργικός διάλογος, που θα φέρει και την Ελλάδα στην προμετωπίδα της ευρύτερης ευρωπαϊκής συζήτησης.

Νομίζω, ότι από τις συζητήσεις που είχαμε και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, υπάρχει πολύ μεγάλο και δεδομένο ενδιαφέρον από όλους. Η Επιτροπή μας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων λοιπόν, να παίξει αυτόν τον πολύ κρίσιμο και σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες, συμμετέχοντας ευρύτερα στη διάσκεψη, οργανώνοντας όπως είπατε και εσείς κύριε Πρόεδρε, όλες αυτές τις δράσεις στην περιφέρεια, σε ανώτατο επίπεδο, σε ποιοτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συζήτηση. Είναι πραγματικά μία μεγάλη ευκαιρία. Ξεκινάμε στις 9 Μαΐου, απ’ ότι φαίνεται με την εναρκτήρια εκδήλωση της διάσκεψης της Ευρώπης, που θα τρέξει για πολλούς μήνες. Έχουμε στις 28, τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Βαρβιτσιώτης. Για μας, είναι ευτυχής συγκυρία τα σαραντάχρονα της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπίπτουν πέρα από τον αναστοχασμό για το τι πετύχαμε και τι δεν πετύχαμε, σε τι κινδυνεύσαμε και σε τι πρωτοπορήσαμε, να δούμε και μπροστά το μέλλον, ως αναπόσπαστου κρίκου αυτής της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ευχαριστώ πάρα πολύ.