Η οικουμενική διάσταση του ’21 και ο Μακρόν

ΜΜΕ

Η Ελλάδα συγκινεί και παρακινεί διεθνώς. Στην εποχή της, η Ελληνική Επανάσταση προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης και φιλελληνισμού.

Σήμερα, στα 200 χρόνια από την έκρηξή της, πολλοί ξένοι ηγέτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτήν. Ο λόγος είναι απλός: η Ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε και πάλεψε για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου και είχε μια ισχυρή οικουμενική διάσταση που συγκινεί όλους τους ελεύθερους ανθρώπους όπου γης.

Η ρήξη δεν ήταν μόνο με τους (Οθωμανούς) Τούρκους αλλά και με ένα μεσαιωνικό, αυτοκρατορικό σύστημα καταπίεσης, αυθαιρεσίας, προνομίων και διακρίσεων. Οι Έλληνες επαναστάτες πίστευαν στην ελευθερία και στην ισότητα (όπως και οι Γάλλοι επαναστάτες 40 χρόνια νωρίτερα).

Κανείς δεν το περιέγραψε καλύτερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στο μήνυμά του για την επέτειο. Τα λόγια του εκπέμπουν θαυμασμό, συγκίνηση και αλληλεγγύη για το κολοσσιαίο επίτευγμα της Ελληνικής Επανάστασης και του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Αξίζουν να προσεχθούν

YouTube video