Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, σε ζωντανή αναμετάδοση στη σελίδα του Facebook του Δημήτρη Καιρίδη – Δημήτρης Καιρίδης-Dimitris Kairidis και μέσω του καναλιού youtube.com/c/DimitrisKairidis, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Ναυαρίνο της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, με συντονιστή τον Δημήτρη Καιρίδη και τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων Ελλήνων ειδικών, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη του ευρωπαϊκού φαινομένου και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας:
Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ,
Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ,
Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών του London Business School.
Η αισιοδοξία για την κατεύθυνση της Ευρώπης μετά τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν διάχυτη στη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση.
Για τη Μαριέττα Γιαννάκου, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ήταν αναμενόμενες. Τα κράτη – μέλη, υπό την πίεση τεκτονικών εξελίξεων, φαίνεται να αντιλαμβάνονται και πάλι ότι ενωμένα σχηματίζουν τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη ενώ διαιρεμένα, φαντάζουν με “καρυδότσουφλα” που πλέουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Ο Γιώργος Παγουλάτος ήταν απολύτως ξεκάθαρος: τα μεγάλα άλματα για την Ευρώπη περνάνε μέσα από μεγάλες κρίσεις. Η σθεναρή στήριξη από τον γαλλο-γερμανικό άξονα, η δημοσιονομική προσαρμογή των παραβατών εντός της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και η πανδημία ως “εξωγενής επίθεση”, επέτρεψε στις όποιες πρωτοβουλίες να γίνουν πιο “υποστηρίξιμες” από τους συνήθεις επίμονους αντιρρησίες. Τόνισε ωστόσο ότι τα ισχύοντα θεσμικά εργαλεία της ΕΕ δεν επαρκούν για να “πλεύσει” με ασφάλεια και στρατηγική αυτονομία εν μέσω μίας καταιγίδας εμπορικών πολέμων και ίσως μίας δεύτερης, αποσταθεροποιητικής, θητείας Τραμπ.
Για τον Ηλία Παπαϊωάννου, το γεωπολιτικό “ξεπέρασε” το οικονομικό στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της πανδημίας εξ ου και τα τολμηρά βήματα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα είναι η στιγμή να δοθεί η μάχη της διάσωσης της οικονομίας. Οι όποιες επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, είναι μία συζήτηση που δεν είναι του παρόντος, σημασία έχει η ενίσχυση της απασχόλησης. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει σημαντικά βήματα στο μέτωπο της πολιτικής ένωσης και να ξεφύγει από το μοντέλο μίας ζώνης εμπορίου (plus), στο οποίο την κρατούσαν οι πιέσεις του Λονδίνου. Μέσα από αυτή την κρίση, όπως και οι μεγάλες επιχειρήσεις που παλεύουν να παραμείνουν επιτυχημένες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιοργανώνεται για να επιβιώσει.
Ο Δημήτρης Καιρίδης έκλεισε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε και πάλι εκείνους που έχτισαν και χτίζουν καριέρες ως Κασσάνδρες που προμηνύουν τη διάλυσή της σε κάθε μεγάλη κρίση.
Τη διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 3.500 χρήστες στο facebook και στο Youtube. Η απήχηση της συζήτησης ξεπέρασε τους 10.000 χρήστες.