Η μεταναστευτική πραγματικότητα για τη Ρόδο και την κρίση στη Γάζα

YouTube video

ΔΗΜ:  Στο στούντιο μαζί μας ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου για τα πολλά και σημαντικά που έχουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Να ξεκινήσουμε με τη Ρόδο, κύριε Υπουργέ, γιατί έχουμε πάρει αρκετές καταγγελίες εδώ στην εκπομπή ότι εκεί οι μετανάστες είναι αρκετοί και δεν έχουν τι να κάνουν οι άνθρωποι.

Δ.Καιρίδης:  Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα στη Ρόδο, το οποίο αδικεί τη Ρόδο, αδικεί την εικόνα της Ρόδου ως της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού, το οποίο θα αντιμετωπιστεί εντός των επόμενων λίγων ημερών. Χθες φύγανε 300 σήμερα αυτά μεταφερθούν άλλοι 300 με ευθύνη πάντα της αστυνομίας γίνονται οι μεταγωγές. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει διαθέσει όλες τις θέσεις, τις απαραίτητες για να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα.

ΔΗΜ:  Πάντως κύριε υπουργέ, η Ρόδος δεν έχει δομή φιλοξενίας μεταναστών; Υπάρχει εικόνα για το πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πλατεία ή στο λιμάνι της Ρόδου;

Συγγνώμη, είναι στο στόχαστρο των δουλεμπόρων η Ρόδος, δηλαδή πηγαίνουν βάρκες στη Ρόδο;

Δ.Καιρίδης:  Θα σας πω, η Ρόδος δεν έχει δομή γιατί στο παρελθόν δεν είχε καθόλου ροές. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο έχει κάποιες ροές τις οποίες με δυσκολία διαχειριζόμαστε ακριβώς γιατί δεν υπάρχει δομή, σε αντίθεση με άλλα νησιά, όπου η μεταναστευτική πίεση ήταν πολύ πιο μεγάλη από ότι στη Ρόδο, όπως κατ’ εξοχήν είναι η Λέσβος.

ΔΗΜ:  Τις εικόνες τις βλέπετε.

Δ.Καιρίδης:  Βεβαίως βεβαίως βεβαίως.

ΔΗΜ:  Όλο αυτό θα σταματήσει, λέτε σε λίγες μέρες;

Δ.Καιρίδης:  Ναι απόλυτα. Ήδη έχουνε μεταφερθεί από την προηγούμενη εβδομάδα κοντά στα 800-900 άτομα και απομένουν κάποιοι τελευταίοι να φύγουνε αυτή την εβδομάδα. Είναι ένα πράγμα το οποίο και μας στεναχώρησε πολύ, γιατί τα πήγαμε πολύ καλά σε άλλα νησιά που είχαμε πολύ μεγαλύτερη πίεση, αυτό σας λέω στη Λέσβο και στη Σάμο για παράδειγμα, που δεν είχαμε αυτές τις εικόνες, ακριβώς γιατί είχαμε δομή.

ΔΗΜ:  Όμως η παρουσία αυτών των ανθρώπων εκεί σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι ροές, είτε προς τη Ρόδο, είτε προς τα άλλα νησιά του Αιγαίου; Για να το ανοίξουμε τώρα.

Δ.Καιρίδης:  Κοιτάξτε, αυτές οι ροές δεν είναι τωρινές, δεν είναι χθες, δεν ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι χθες. Αυτό λένε όλα τα στοιχεία, αυτό μου λένε και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί είναι άνθρωποι που είχαν έρθει τις προηγούμενες εβδομάδες ή και μήνες και αίφνης τώρα εμφανίζονται στις κεντρικές πλατείες της Ρόδου για να καταγραφούν και να μεταφερθούν.

ΔΗΜ:  Γιατί στο ενδιάμεσο που ήταν; Όταν λέτε αίφνης;

Δ.Καιρίδης:  Εγώ δεν το ξέρω, αλλάλένε κάποιοι ότι ήτανε σε ενοικιαζόμενα, πολλοί πολλοί, σε κάποια airbnb και σε διάφορα μέρη της Ρόδου, όχι μόνο στην πόλη και τώρα με το τέλος… Ναι, με δικά τους χρήματα και τώρα στο τέλος της περιόδου που κλείνουν οι δουλειές, όπως ξέρετε ο τουρισμός 15 Νοεμβρίου, εμφανίζονται να καταγράφουν γιατί και εγώ είχα αυτή την απορία, γιατί τώρα αίφνης υπάρχει αυτό το ζήτημα; Από κει και πέρα να σας πω όμως και τούτο.

ΔΗΜ:  Αυτό βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι…. Υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν σε ξενοδοχεία;

Δ.Καιρίδης:  Δεν το ξέρω αυτό και επιτρέψτε μου να έχω την καλύτερη δυνατή εκτίμηση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο όποιος έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της οικονομίας μας όλα αυτά τα χρόνια και ιδίως στη Ρόδο, που όπως είπα και πριν είναι η ναυαρχίδα.Από κει και πέρα, αν με ρωτάτε αν υπάρχει μαύρη εργασία στην Ελλάδα, αν αυτό είναι το ερώτημα, γιατί μην όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και εξελίσσονται;

ΔΗΜ:  Στις λέξεις που χρησιμοποιήσατε το αίφνης, ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά δηλαδή.

Δ.Καιρίδης:  Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες και ιδίως τώρα που ενώ πήραμε περίπου κοντά στους 1000. Ξαναεμφανίζονται, ενώ οι ροές από το λιμενικό, που μας τις δίνουν τα στοιχεία, δεν μιλάνε για 400 μιλάνε για 3. Θέλω να σας πω τώρα τούτο, καθώς κλείνουν οι δίοδοι στα βόρεια, έχει σφραγιστεί εν ολίγοις ο Έβρος και όχι μόνο το χερσαίο σύνορο, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο που ήταν παραδοσιακά το μεγάλο μας πρόβλημα, επαναλαμβάνω, εκεί οι ροές είναι εξαιρετικά μειωμένες, πρακτικά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν, άρα κάνει πολύ καλή δουλειά το λιμενικό και η αστυνομία ένα, και δύο, πράγματι, υπάρχει μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια των επαφών που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα για μια συνεννόηση με την Τουρκία, η οποία θα κορυφωθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

ΔΗΜ:  Τώρα; Το επόμενο που πρέπει να ρωτήσουμε.

Δ.Καιρίδης:  Άρα οι λαθρέμποροι, οι διακινητές έχουν μετακομίσει νότια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, καθώς προσπαθούν να βρουν δίοδο, ιδίως στα μικρά νησιά της νότιας Δωδεκανήσου, όπως είναι η Σύμη, το Καστελόριζο και βεβαίως και η Ρόδος.

ΔΗΜ:  Α εκεί έχετε παρατηρήσει αύξηση των ροών;

Δ.Καιρίδης:  Έχουμε παρατηρήσει, δεν έχουμε την ίδια μείωση που είχαμε σε όλο το υπόλοιπο μέτωπο και εκεί τώρα το λιμενικό, γιατί συνεργαζόμαστε εμείς ως Υπουργείο; Το Λιμενικό είναι που κάνει την προστασία των συνόρων, έχει επικεντρωθεί μεταφέροντας σκάφη. Ξέρετε με το τέλος της τουριστικής σεζόν με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου που είχαμε τόσες διασώσεις, τόση μεγάλη απασχόληση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, μπορούμε να επικεντρώσουμε μεταφέροντας δυνάμεις από την υπόλοιπη χώρα από το υπόλοιπο Αιγαίο, στα συγκεκριμένα σημεία.

ΔΗΜ:  Από τη Γάζα, από την περιοχή που υπάρχει πόλεμος, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, πρώτον και δεύτερον θα φιλοξενήσουμε εμείς;

Αν υπάρχει και το βασικό είναι, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φαντάζομαι τα έχετε διαβάσει, ότι υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία της χώρας μας.

Δ.Καιρίδης:  Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο. Αυτό που υπάρχει είναι η δικιά μας, η έγνοια και αυτό υπογραμμίζει σήμερα η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, στη μεγάλη ανθρωπιστική συνδιάσκεψη που έχει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Macron, να υπάρξει η ανθρωπιστική βοήθεια, η απαραίτητη στους αμάχους της Γάζας, προκειμένου να περιοριστεί η κρίση.

ΔΗΜ:  Λοιπόν, ένα ακόμη μόνο να ρωτήσω για αυτό το θέμα, την προηγούμενη φορά που ήσασταν εδώ σας είχαμε ρωτήσει για κάποιες φασαρίες που είχαν γίνει κάποια επεισόδια στις δομές από ανθρώπους οι οποίοι δήλωναν Παλαιστίνιοι. Υπάρχουν ακόμη;

Δ.Καιρίδης:  Υπάρχει μεγάλη εμπειρία στις ροές. Κοιτάξτε….

ΔΗΜ:  Εννοώ στις δομές. Υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν Παλαιστίνιοι. Σας προβληματίζει και η σύλληψη στην Κρήτη; Έχουμε μια σύλληψη στην Κρήτη, ενός ιμάμη, τον οποίο κοιτάζει η ελληνική αστυνομία. Τα λέγαμε πριν εδώ, ότι παρακινούσε σε τζιχάντ.

Δ.Καιρίδης:  Υπάρχει μεγάλη εγρήγορση από τις δυνάμεις ασφαλείας, ακριβώς για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, όμως γενικά να δώσουμε τη μεγάλη εικόνα, τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι Γάλλοι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ τουλάχιστον δεν τα είχαμε μέχρι τώρα χωρίς να εφησυχάζουμε.

ΔΗΜ:  Κλείνοντας, κύριε υπουργέ, δύο θέματα μάλλον σοβαρά, τα οποία να μας πείτε λίγο, ποια είναι η θέση του κόμματος και της κυβέρνησης, σε ότι έχει να κάνει με τις προανακριτικές, τις οποίες προτίθενται να καταθέσουν η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αν έχουμε καταλάβει, το ένα έχει να κάνει με τα Τέμπη, με το δυστύχημα των Τεμπών και το δεύτερο με τις παρακολουθήσεις.

Δ.Καιρίδης:  Ναι. Για τις παρακολουθήσεις νομίζω υπήρξε όλο αυτό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Δεν ξέρω αν θα το ξανά καταθέσουν.

ΔΗΜ:  Νομίζω ναι, έτσι έτσι, τέλος πάντων κοινή γραμμή.

Δ.Καιρίδης:  Θα το δούμε σε κάθε περίπτωση, εμείς δώσαμε το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μπορεί να κάνει σύσταση μειοψηφικά εξεταστικών επιτροπών. Τώρα για την προανακριτική είναι κάτι το οποίο θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θέλουμε τη γρήγορη διαλεύκανση και οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί θέλω να το πω να ακουστεί, σε αυτή την πολύ μεγάλη τραγωδία που ήτανε τα Τέμπη και πλήγωσαν όλον τον ελληνικό λαό και συγκλόνισαν, θα σας έλεγα τον ελληνικό λαό, το θέλουν το περισσότερο.

ΔΗΜ:  Εννοείτε ο κος Καραμανλής;

Δ.Καιρίδης:  Εννοώ ο κύριος Καραμανλής. Θέλει ο ίδιος να καθαρίσει το όνομα του.

ΔΗΜ:  Μια ερώτηση μόνο. Έχει κριθεί πολιτικά το θέμα των Τεμπών, όπως κάποιοι συνάδελφοί σας είπαν;

Δ.Καιρίδης:  Κοιτάξτε, άλλο το πολιτικά, άλλο το τοπικά. Στα ελληνικά υπάρχει εκκρεμοδικία, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜ:  Η δήλωση του κύριου Γεωργιάδη. Έκανε μια ανάρτηση στην οποία……

Δ.Καιρίδης:  Διευκρινίζει τη δήλωσή του την προηγούμενη. Κοιτάξτε, ο κύριος Γεωργιάδης είπε το αυτονόητο, ότι η αντιπολίτευση είναι σε περιδίνηση πολιτική. Νομίζω αυτό βγαίνει και από τις δικές σας εκπομπές και ότι δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα. Αυτό καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις του ελληνικού λαού. Από κει και πέρα, η ποινική διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί και να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι πολιτικά υπήρξαν οι εκλογές. Ως προς το πολιτικό. Υπήρξαν οι εκλογές, διπλές εκλογές, έτσι δεν είναι; Με κοιτάτε με απορία.

ΔΗΜ:  Γι’ αυτό σας ρώτησα, πήραμε την απάντηση βεβαίως. Τις εργασίες στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, θα τις παρακολουθήσετε;

Δ.Καιρίδης:  Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι έχω πάρα πολύ δουλειά και έχουμε πάρα πολλά θέματα ανοικτά με την Ευρώπη, τώρα με την Τουρκία και βέβαια στις δομές, στη νόμιμη μετανάστευση που πρέπει να επικεντρωθούμε για να δούμε πώς αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος δυσλειτουργεί σήμερα, έχει μεγάλες καθυστερήσεις, θα μπορέσει να αποκτήσει η χώρα μας στο σύγχρονο εκείνο αποτελεσματικό μέσο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά η οικονομία μας σύμφωνα με τις ανάγκες της. Κατά συνέπεια, πέραν από κάποιες έτσι κλεφτές ματιές, αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί να υπάρχει και πολύ ουσία, που να χρειαστεί να τις παρακολουθήσεις.

ΔΗΜ:  Σας ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ.