Το Ταμείο Ανάταξης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει ήδη αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι φιλοδοξεί να εκμεταλευτεί τους πόρους του Ταμείου για να προωθήσει εκτός από επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα έχει αποφύγει για δεκαετίες και γι΄αυτό δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου επί μια και πλέον 20ετία.
Υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να συναινέσει. Πολλές χώρες δεν έχουν υποβάλει αξιόπιστα σχέδια. Το ποσό των 750 δισ. ευρώ φαντάζει ήδη μικρό μπροστά στο 1,9 τρισ. δολ. πρόσθετης χρηματοδότησης που ενέκρινε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Και ο χρόνος τρέχει.
Όμως, ήδη η ύπαρξη του Ταμείου έχει συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων, την άνετη χρηματοδότηση των πρόσθετων αναγκών των κρατών ενώ πολλές χώρες έχουν συμπεριλάβει τους πρόσθετους πόρους, που θα ΄ρθουν, στους προϋπολογισμούς του 2021.
Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου και:
α. είναι η χώρα που θα λάβει τους περισσότερους κατά κεφαλήν δωρεάν πόρους, 1700 ευρώ ανά Έλληνα, και πάντως πολύ παραπάνω από χώρες πολύ φτωχότερες, όπως η Βουλγαρία, σύμφωνα και με το διάγραμμα που δημοσίευσε ο χθεσινός Economist.
β. σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα θα λάβει τους περισσότερους πόρους μετά τις πρώτες 5 σε πληθυσμό χώρες της Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία), συνολικά 19 δισ. πρόσθετης επιδότησης, όχι δάνεια.
γ. η Ελλάδα θα λάβει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μετά την Κροατία και τη Βουλγαρία, το συνολικό ύψος της οποίας ισούται με το 10% του ΑΕΠ μας.
δ. σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα (μαζί με την Ισπανία) έχει υποβάλει το καλύτερο σχέδιο προς χρηματοδότηση, όπως τονίζει η χθεσινή δημοσίευση του Economist