Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να απουσιάζει από το “μέτωπο κατά του αναθεωρητισμού” στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, η συνάντηση μου, ως Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Leo Docherty.

Στα εισαγωγικά μου σχόλια, αναφέρθηκα στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνοντας το ρόλο που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821, όπως άλλωστε αναδεικνύεται και στην έκθεση που φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη συνέχεια, επαίνεσα τη βρετανική διπλωματία για τα αντανακλαστικά που επέδειξε έναντι της επιθετικότητα της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ανάλογη εγρήγορση θα πρέπει να επιδείξει και έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, αποτρέποντας λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενημέρωσα τον συνομιλητή μου για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας από τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το 2018 ως την ευθεία απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σήμερα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί ως προς την απερίφραστη καταδίκη  του αναθεωρητισμού, απ’ όπου και αν προέρχεται. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Docherty αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σημείωσα ότι η χώρα μας στηρίζει σταθερά – από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 μέχρι σήμερα – την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

Σημείωσα δε τη φιλοδοξία της Ελλάδος  να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή,  ειδικότερα στον τομέα μεταφοράς ενέργειας, αφενός μέσω της ελληνικής ναυτιλίας, αφετέρου μέσω των ενεργειακών σταθμών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, συμβάλοντας στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και στην καλύτερη πρόσδεση των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης στον δυτικό σχεδιασμό.