Η μάχη στην Ευρώπη

Ξεκινάει σε λίγη ώρα η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κορυφαίου παγκοσμίως θεσμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μετά από 16 μήνες τηλεδιασκέψεων, η Σύνοδος διεξάγεται, αυτή τη φορά, με φυσική παρουσία, στην έδρα του Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Η ελληνική αποστολή έφθασε χθες. Στη φωτογραφία η επικεφαλής Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis, ο συνάδελφος (από τη Βόρεια Αθήνα μας) Θεόδωρος Ρουσόπουλος – Theodoros Roussopoulos κι εγώ κατά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο.

Χθες βράδυ, συναντηθήκαμε, μετά από καιρό, με καλούς φίλους για να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία της ελληνικής στρατηγικής. Το τραπέζι κέρασαν η Δέσποινα Χατζηβασιλείου και ο Γιάννης Κτιστάκης για τις επιτυχίες τους (οι δυο πρώτοι στα αριστερά της φωτογραφίας, όλοι χωρίς μάσκες, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο της Γαλλίας για τα εστιατόρια για μέχρι 6 άτομα. Όλοι εμβολιασμένοι και με τεστ COVID και στην Ελλάδα και στη Γαλλία).

Η κ. Χατζηβασιλείου, μετά από μια πολυετή και διαπρεπή πορεία στο ΣτΕ, εκλέχθηκε πρόσφατα Γενική Γραμματέας της Συνέλευσης του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη σημαντική αυτή θέση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού θεσμού, τιμώντας τη χώρα μας διεθνώς. Ο κ. Κτιστάκης είναι ένας διακεκριμένος Έλληνας νομικός που πρόσφατα εξελέγη ως ο νέος Έλληνας δικαστής στο Δικαστήριο του ΣτΕ. Δίπλα μου κάθεται ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο, πρέσβης κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Ως Αντιπρόεδρος της κρίσιμης Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ και τακτικό μέλος της Ολομέλειας, εγώ αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες συνάδελφοί μου έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για σημαντικά θέματα όπως: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η προστασία των αδύνατων στην εποχή της πανδημίας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό κ.ο.κ.