Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως “μαυραγορίτης”, αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις, κερδοσκοπεί και κάνει “μπίζνες” με την τραγωδία της Ουκρανίας. Ισχυρίζεται ότι ανήκει στη Δύση και το ΝΑΤΟ αλλά σπάει την κοινή γραμμή. (05.03)
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί ευκαιρία για περισσότερη Ευρώπη (04.03)
Ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο (04.03)
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής:
Στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 67ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και οι κκ Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιωάννης Μπουρνούς και Νάντια Γιαννακοπούλου.
Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα που απασχόλησε κατά βάση τις εργασίες της διάσκεψης ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Στην παρέμβασή του, κατά την ειδική συνεδρία για την Ουκρανία, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού την αγανάκτηση για τη βαρβαρότητα του πολέμου, ενώ χαιρέτισε τον ηρωισμό και το μαχητικό πνεύμα του ουκρανικού λαού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στεκόμαστε όλοι, ενωμένοι, απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό και ρεβανσισμό και σε κάθε προσπάθεια να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω στην περίοδο των αυτοκρατοριών». Σημείωσε δε ότι την στιγμή που ακόμα και η Ελβετία εγκαταλείπει τη ζώνη ουδετερότητας, η Τουρκία αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και να συναινέσει στην αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης,. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δίστασε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος» και που απρόθυμα υποσχέθηκε να κλείσει τα Στενά, αφού διασφάλισε σε συνεννόηση με τη Μόσχα το διάπλου του ρωσικού στόλου, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε εμπάργκο. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει εάν είναι τελικά μια χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και συμμετέχει στον αγώνα για την αποκατάστασή τους, ή πρόκειται για χώρα «μαυραγορίτη» που εκμεταλλεύεται μια δύσκολη κατάσταση. Ολοκλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στην παρούσα κατάσταση δε χωράει υποκρισία ούτε «ανατολίτικα παζάρια και αλισβερίσια» και ζητώντας από τη γείτονα να ξεκαθαρίσει αν θα επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, συντασσόμενη στη μάχη για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του πολιτισμού και αν θα σταματήσει να καιροσκοπεί και να εκμεταλλεύεται οικονομικά την τραγωδία.
Στην δεύτερη παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι η λέξη κλιματική «κατάρρευση» απεικονίζει καλύτερα την απειλή στη ζωή στον πλανήτη μας και ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει σε μια κοινή ενεργειακή αγορά, τασσόμενος υπέρ του μηχανισμού της συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, καθώς και να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την απροθυμία των τρίτων μερών να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης. Ως προς την Ελλάδα, εξέφρασε περηφάνεια για το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να περιορίσει την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα και λιγνίτη και να αξιοποιήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Τέλος, στην παρέμβασή του στην ενότητα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, σχολιάζοντας την απόφαση για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας επεσήμανε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της γεωστρατηγικής αφύπνισης της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να μην τροφοδοτήσει φοβίες και ανταγωνισμούς από το μακρινό παρελθόν.
Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την αξιολόγηση της πορείας της Γαλλικής Προεδρίας και κεντρικό ομιλητή τον Jean Castex, Πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι αυτές τις ώρες της βάναυσης επίθεσης κατά της Ουκρανίας και κατά της διεθνούς ειρήνης οι λαοί της Ευρώπης στέλνουν ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικά μαχόμενο ουκρανικό λαό και μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Ρωσία ότι η Ευρώπη στέκεται με όλες της τις δυνάμεις απέναντι στις ωμές πράξεις βίας. Σημείωσε δε πως η βάναυση εισβολή στην Ουκρανία έδειξε σε όλους πως η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να χαρακτηριστεί ως “οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος”. Η Ευρώπη πρέπει να είναι – και το έδειξε αυτές τις ημέρες – ένας στιβαρός διεθνής παίκτης που θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα του και θα τιμά τις αρχές και τις αξίες του.
Στη δεύτερη τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή Guy Verhofstadt, Συμπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και ζητούν από την Ένωση να κινηθεί πιο αποφασιστικά σε τέσσερις βασικούς τομείς : 1) στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, όπου η στρατηγική αυτονομία είναι πλέον επιτακτική, στο πλαίσιο όπου χρειάζεται ισχυρή αμοιβαία συνδρομή όταν ένα κράτος-μέλος δέχεται απειλή πολέμου (casus belli) ή επίθεση από τρίτο κράτος 2) στην οικονομία, όπου δεν πρέπει να επιστρέψει η λογική της σιδεράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, 3) στην ενέργεια, όπου η Ένωση πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και, τέλος, 4) στο προσφυγικό όπου επιβεβαιώθηκε ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδους σημασίας και ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρώπης πρέπει να δομηθεί πάνω στην ισοκατανομή του προσφυγικού βάρους μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.
Ο κ. Ιωάννης Μπουρνούς, τοποθετούμενος στην ίδια ενότητα, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτυχία της Διάσκεψης εξαρτάται από το αν θα ληφθούν υπόψη και θα εφαρμοστούν οι συστάσεις των πάνελ των ευρωπαίων πολιτών για μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική και ενωμένη. Αναφερόμενος σε απόψεις ευρωσκεπτικιστικών εθνικών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων που εναντιώνονται στις αλλαγές των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, προειδοποίησε κατά της προσπάθειάς τους να αγνοηθεί η φωνή των πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, όπως τόνισε, όχι μόνο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών που δεν πρέπει να αγνοηθούν, αλλά θα ήταν «αυτοκτονικό» για την Ευρώπη να μην σταθεί περισσότερο δημοκρατική και ενωμένη απέναντι στις απειλές της τρέχουσας συγκυρίας ώστε να υπερασπιστεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία σε όλη την ήπειρο αλλά και παγκοσμίως.
Η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ξεκίνησε την τοποθέτηση της καταδικάζοντας την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας την υποστήριξή της στον Ουκρανικό λαό και τονίζοντας ότι στεκόμαστε όλοι απέναντι στον αυταρχισμό και τον δεσποτισμό. Υπογράμμισε εν συνεχεία ότι ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μετρίασε τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και θα βοηθήσει την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και για ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η κα Γιαννακοπούλου είναι ωστόσο να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στην μείωση του χρέους και στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Διακήρυξης για την Ουκρανική κρίση από όλα τα Κοινοβούλια της ΕΕ, την οποία συνυπέγραψαν και οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ελβετίας, της Γεωργίας, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας.