Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά για την Πύλο και τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Frontex

YouTube video

Η Ευρωπαία Επίτροπος, Ylva Johansson, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση για ένα ζήτημα που είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα προ τριμήνου. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Εφημερίδας των Συντακτών, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης (όπου συμμετείχα) δήλωσε:

“Ναι, είχα μια πολύ καλή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Καιρίδη, πιστεύω ότι κάνει μια πολύ σημαντική και σπουδαία δουλειά και τώρα φυσικά υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση με την τεράστια αύξηση των αφίξεων, ειδικά στη Σάμο και τη Λέσβο και πρέπει να πω ότι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές διαχειρίζονται την κατάσταση πολύ καλά.

[…] Δεν συμφωνώ μαζί σας σχετικά με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Frontex. Ο Frontex και η Ελλάδα συνεργάζονται καλά και ο Frontex έχει τεράστια παρουσία στην Ελλάδα και αυτό είναι φυσικά πολύ σημαντικό για την προστασία των συνόρων και επίσης για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Σημειωτέον, ότι ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματική ενίσχυση της Ελλάδας, την αύξηση της παρουσίας του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στην Ελλάδα και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει μια προσπάθεια, όχι πάντα καλοπροαίρετη, αμφισβήτησης της Ελλάδας και της πολιτικής της με αφορμή την τραγωδία της Πύλου. Αξίζει να προσεχθεί το γεγονός ότι η κ. Johansson είναι η Επίτροπος της Σουηδίας, μιας χώρας με μεγάλη παράδοση και ευαισθησία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πως δεν προέρχεται από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αλλά από τους Σουηδούς Σοσιαλδημοκράτες.

Η ελληνική πολιτική θα συνεχίσει να είναι αυστηρή (στην προστασία των συνόρων) αλλά δίκαιη (με σεβασμό στις διεθνείς δεσμεύσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα).