4.3.2019
Η κατάρριψη ενός μαχητικού της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας από ένα μαχητικό του Πακιστάν, πριν μια εβδομάδα, επαναφέρει στη συζήτηση την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας και της προμήθειας των 36 γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ινδία, έναντι 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε πως η Ινδία έχει αισθανθεί την έλλειψη των Rafale.
Η αερομαχία μεταξύ ενός πακιστανικού F-16 και ενός γερασμένου και απαρχαιωμένου ινδικού MiG-21, κατέληξε με την κατάρριψη του MiG και τη σύλληψη του Ινδού πιλότου του. Πρόκειται για έναν εξευτελισμό των ινδικών δυνάμεων, από έναν πολύ μικρότερο γείτονα, εναντίον του οποίου η Ινδία έχει κερδίσει όλες τις αναμετρήσεις στους πολέμους που ακολούθησαν την ανεξαρτησία της Ινδίας και του Πακιστάν το 1947.
Η αναβάθμιση της ινδικής πολεμικής μηχανής αποτελεί ύψιστη δυτική και, κυρίως, αμερικανική προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάσχεσης της Κίνας. Ο περιορισμός της κινεζικής επιρροής διεθνώς περνάει μέσα από τη συγκρότηση ενός μετώπου περιμετρικά της Κίνας, με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και, κυρίως, η Ινδία.
Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, η Ινδία θα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτόν της Κίνας και θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Ήδη, η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την κινεζική. Ωστόσο, η Ινδία πληρώνει το κόστος της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος στην παγκοσμιοποίηση. Αυτό που η Κίνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Ινδία το ακολούθησε μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επιπλέον, το πολιτικό σύστημα της Ινδίας είναι διαφορετικό και η λήψη των όποιων αποφάσεων πιο δύσκολη και χρονοβόρα εξαιτίας των περιορισμών που ο ινδικός κοινοβουλευτισμός και συνταγματισμός επιβάλουν.
Η άνοδος της Κίνας έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ινδική χερσόνησο. Το Πακιστάν, που ήταν κάποτε ένας πολύ στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, φαίνεται να προσεγγίζει την Κίνα, με την οποία μοιράζεται την κοινή έχθρα προς την Ινδία. Αντίθετα, η Ινδία, η οποία, επί Ψυχρού Πολέμου, είχε ακολουθήσει μια ουδετερόφιλη φιλο-σοβιετική εξωτερική πολιτική, προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη σειρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να μεταφέρουν δυνάμεις στο Ινδο-Ειρηνικό Μέτωπο, αποδυναμώνοντας την παρουσία τους αλλού, όπως, για παράδειγμα, στη Μεσόγειο.
Το γαλλικό μαχητικό της Dassault δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστές εκτός Γαλλίας. Η ινδική επένδυση θα παρατείνει τον βίο του και θα δώσει μια πολύ χρήσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, την ίδια ώρα οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν από κοινού το μαχητικό της επόμενης γενιάς, για τις αεροπορίες τους μετά το 2040. Για τη Γαλλία ειδικά αλλά και την Ευρώπη συνολικά είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουν μια αυτονομία στην πολεμική βιομηχανία, παρά το τεράστιο κόστος που η ανάπτυξη του επόμενου μαχητικού προϋποθέτει. Στο νέο «μεγάλο παιχνίδι» στη νότια και την ανατολική Ασία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απούσα.