Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Ευρώπης του πολιτισμού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετείχα από την πρώτη στιγμή, εδώ και χρόνια, μαζί με μια ομάδα εμπνευσμένων προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Herman von Rompuy και τον Σταύρο Ανδρεάδη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έρχεται στην Ελλάδα για να τιμήσει τις κοινές ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές της Ευρώπης. Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η κορυφαία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά στις φωνές της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και επιλέγει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, εκ μέρους του προγράμματος ERASMUS, στις 7 Οκτωβρίου σε μια πανηγυρική τελετή στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης.

Η Ροτόντα είναι το εμβληματικότερο κτίριο της Θεσσαλονίκης και συμβολίζει την ιστορική διαχρονία και την πολιτισμική αλληλεξάρτηση της σύγχρονης Ευρώπης. Η ίδια η Θεσσαλονίκη, η πόλη που δεν παρήκμασε ποτέ και παρέμεινε σπουδαίο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού από την ίδρυσή της, κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τις κοινές ρίζες της σύγχρονης Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό το περίφημο βραβείο Καρλομάγνου, το οποίο δίνεται σε σπουδαίους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων, μόνος Έλληνας παραλήπτης του, υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι γνωστό ότι η Αυτοκρατορία των Καρολιδών περιελάμβανε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης αλλά καθόλου την Ανατολική, στην οποία δέσποζε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό, το βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, που να συμπεριλαμβάνει την ανατολική Χριστιανοσύνη και να τιμά την πολιτιστική συμβολή του Βυζαντίου και, ευρύτερα, όλης της μη “δυτικής” Ευρώπης στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης.

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας σε τζαμιά, τροφοδοτώντας τη θρησκευτική αντιπαλότητα για μικροκομματικούς λόγους, η πρωτοβουλία μας φιλοδοξεί να προβάλει τις ελληνικές, δηλαδή τις ευρωπαϊκές, αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της συνύπαρξης διεθνώς.

*Δελτίο Τύπου – Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού*

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ Σταύρο Ανδρεάδη και τον επιστημονικό σύμβουλο του Ιδρύματος, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ένας νέος θεσμός, το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» η πρώτη απονομή του οποίου θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος βραβευθείς θα είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, ERASMUS, και το βραβείο θα παραλάβει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην τελετή απονομής, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ιδέα του νέου Βραβείου γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης που ανατρέχοντας στις ιστορικές της καταβολές και στις πολιτισμικές της ρίζες θέλουν να αναδείξουν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ευρώπης μέσω των κοινών αρχών και αξιών της.

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε
χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ – Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν
αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.

Το Βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιδέα. Για την απονομή του πρώτου βραβείου, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος έχει επιλέξει έναν θεσμό που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS.

Με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου- το Βραβείο έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνειδητοποίηση των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης.