Η ειρωνεία της ιστορίας – Τουρκία, Ερντογάν & Ανθρώπινα Δικαιώματα

YouTube video

Ο Ερντογάν κατηγορεί σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης που υποστήριζε την αποφυλάκισή του, 25 χρόνια πριν, όταν τον καταδίωκαν οι Κεμαλιστές.

Ακολουθεί η δεύτερη παρέμβασή μου σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πολύ κρίσιμη συζήτηση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

“Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,

Δεν θα διαβάσω την ομιλία που είχα ετοιμάσει, προτιμώ να απαντήσω σε όσα είπαν οι Τούρκοι και Αζέροι συνάδελφοί μου. Επιτρέψτε μου να πω ξεκάθαρα ότι ο Οσμάν Καβαλά δεν είναι τρομοκράτης. Τα εκατομμύρια των γυναικών της Τουρκίας δεν είναι τρομοκράτες. Απαιτούν τα δικαιώματα που τους δίνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τα εκατομμύρια των πολιτών που ψήφισαν για το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν είναι τρομοκράτες. Είναι προσβλητικό να τους αποκαλούν τρομοκράτες και να ακυρώνεται η δημοκρατική τους ψήφος.

Ακούστηκε από συναδέλφους ότι χρησιμοποιούμε «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα του τι σημαίνει «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Πριν από 30 χρόνια, τη δεκαετία του ’90, όταν ό τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ελλάδα, σταθήκαμε στο πλευρό του, ενάντια στο ανελεύθερο καθεστώς των Κεμαλιστών. Φυσικά μιλάω για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι τώρα Πρόεδρος της Τουρκίας. Δέκα χρόνια αργότερα, όταν το κόμμα του απειλήθηκε με απαγόρευση, σταθήκαμε στο πλευρό του «ΑKP» και της ελεύθερης δημοκρατικής βούλησης του τουρκικού λαού, και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα.

Αποτελεί τεράστια ειρωνεία όταν το «θύμα» εξελίσσεται σε «θύτη». Όταν αυτοί που τους προστάτεψε το Συμβούλιο της Ευρώπης 20 και 30 χρόνια πριν, έρχονται σήμερα εδώ να μας κάνουν παρατηρήσεις για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Κλείνοντας, θα αναφερθώ σε αυτό που ακούστηκε περί «αντι-τουρκισμού». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση, γιατί υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τρόπο που κανείς άλλος δεν το έπραξε. Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά ανήσυχοι όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του αυξανόμενου απολυταρχισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας και της επιθετικής της συμπεριφοράς στο εξωτερικό.

Είμαστε λοιπόν εξαιρετικά ανήσυχοι με όλες τις παραβιάσεις που καταγράφονται στην έκθεση. Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους εισηγητές για τη δουλειά τους και ελπίζω η τουρκική ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη την έκθεση και να αλλάξει πορεία για το καλό του τουρκικού λαού.

Ευχαριστώ