Σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία μας. Η τρίτη και καλύτερη στην ιστορία του τόπου. Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με θεσμούς που άντεξαν την οικονομική κρίση, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σκέψη μας αναπόφευκτα στρέφεται στις δραματικές στιγμές της γέννησής της και στον θεμελιωτή της, τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό ηγέτη, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η ελληνική μετάβαση στη δημοκρατία το 1974 υπήρξε πρότυπο ομαλής, ταχείας, αναίμακτης και πλήρους μετάβασης σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία (βλ. Το Τρίτο Κύμα της Δημοκρατίας του Samuel Huntington).
Ευτύχησα να υπηρετήσω ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και ως καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη στο Fletcher School στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Γνώρισα, μελέτησα και εμβάθυνα στο έργο του Καραμανλή και το 2015 εξέδωσα μια μελέτη για τον τρόπο που ο διεθνής Τύπος αντιμετώπισε το φαινόμενο “Καραμανλή”.
Η πιο χρυσή στιγμή του Καραμανλή ήταν το καλοκαίρι του 1974. Σαν έτοιμος από καιρό, ανέλαβε μια κατεστραμμένη χώρα από την 7χρονη ανωμαλία της δικτατορίας και με την τραγωδία της Κύπρου σε εξέλιξη. Ακολούθησε μια πραγματική εποποιϊα με τελική κατάληξη την ένταξη στην ΕΟΚ.
Ο τίτλος ενός κύριου άρθρου του Economist, το καλοκαίρι του 1974, για το μεγαλειώδες έργο του Καραμανλή είναι χαρακτηριστικός: And the Gods smiled at Greece/Και οι Θεοί χαμογέλασαν στην Ελλάδα.
Τα προηγούμενα χρόνια οι Θεοί έπαψαν να μας χαμογελούν. Τώρα, ωστόσο, μπορούμε να ξαναρχίσουμε, εμπνεόμενοι από το θαύμα του 1974 και να επαναθεμελιώσουμε την ελληνική πολιτεία χωρίς τις παθογένειες που μας βασάνισαν έκτοτε. Με ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος βασισμένο στην αξιοκρατία, την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την ουσιαστική φροντίδα για τον αδύναμο.