Η απίστευτη εσωστρέφειά μας και η παντελής αδυναμία μας να “ενώσουμε” τις τελείες… (15.02.2020)

Απόψεις

Τέταρτη μέρα καθήλωσης στο σπίτι, λόγω γρίπης, διαβάζω τις διεθνείς ειδήσεις και εκπλήσσομαι από την αδυναμία των ελληνικών ΜΜΕ να καλύψουν την πιο σημαντική είδηση για την παραγωγική Ελλάδα της τελευταίας εβδομάδας: την κατακρήμνυση των ναύλων διεθνώς εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η ναυτιλία είναι η μεγάλη μας δύναμη. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην πατρίδα μας έχουν πίσω τους ναυτιλιακά κεφάλαια (δυιλιστήρια, ναυπηγεία, Porto Carras και, τώρα, Costa Navarino, Aegean, τράπεζες κλπ). Η πτώση των ναύλων δυσκολεύει την ανάκαμψη μας καθώς στερεί κεφάλαια από τους Έλληνες εφοπλιστές.

Το καταπληκτικό είναι ότι η σύνδεση αυτή έχει περάσει παντελώς απαρατήρητη από τα ελληνικά ΜΜΕ που είναι έτοιμα να καταναλώσουν ατέλειωτες ώρες για να σχολιάσουν ήσσονος σημασίας θέματα, όπως, για παράδειγμα, που το πάει η Φώφη (…πουθενά), και αγνοούν ένα “στόρυ” που επηρρεάζει τη διεθνή μας θέση.

Η αδυναμία των περισσότερων δημοσιογράφων και σχολιαστών να συνδέσουν τις κουκίδες του διεθνούς με το εσωτερικό παζλ είναι ένα διαρκές πρόβλημα του δημόσιου διαλόγου στην πατρίδα μας. Αμέριμνοι και ανυποψίαστοι βυθιστήκαμε στην κρίση το 2010, ξαναμπήκαμε σε αυτήν με φόρα το 2015 και αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε.